Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,002
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

613
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی تغییرات کمی فنل کل ریشه گوجه فرنگی در تعامل بین نماتد مولد گره ریشه Meloidogyne javanica و قارچ عامل پژمردگی آوندی Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici

صفحات

 صفحه شروع 745 | صفحه پایان 753

چکیده

 به منظور تعیین موثرترین مرحله زندگی نماتد مولد گره ریشه Meloidogyne javanica , در تشدید بیماری پژمردگی آوندی گوجه فرنگی ناشی از قارچ Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici و بررسی روند تغییرات کمی فنل کل به عنوان یکی از فاکتورهای مقاومت در گیاه گوجه فرنگی, آزمایشهایی در شرایط گلخانه انجام گرفت. مقایسه روند تغییرات کمی فنل کل طی یازده روز در نشاهای مایه کوبی شده با قارچ مذکور, نماتد و گیاه سالم به طور جداگانه نشان داد که مایه کوبی رقم مقاوم گوجه فرنگی (Roma VF) در مقابل قارچ عامل پژمردگی آوندی با قارچ مزبور موجب القای سنتز فنل می گردد, به طوریکه میزان آن از روز سوم, به طور معنی داری نسبت به روزهای قبل افزایش یافت و در روز نهم بعد از مایه کوبی به حداکثر میزان خود رسید. این افزایش در مایه کوبی رقم مزبور (حساس به نماتد) با نماتد به تنهایی, به کندی صورت گرفت, به طوریکه میزان آن شش روز بعد از مایه کوبی به حداکثر خود رسید و طی روزهای بعد به تدریج کاهش یافت. مقایسه روند تغییرات کمی فنل کل گیاه درتیمار مایه کوبی گیاه با قارچ در مراحل مختلف زیستی نماتد (به طور جداگانه) نشان داد که مرحله ظهور بالغ های جوان نماتد (مصادف با 15 روز بعد از نفوذ نماتد به داخل ریشه گیاه), بیشترین میزان تاثیر در کاهش القا یا سنتز فنل کل گیاه در مقابل قارچ را دارد. این کاهش در مراحل تشکیل سلولهای غول آسا و تخم گذاری نماتد که به ترتیب چهار و بیست ویک روز بعد از نفوذ نماتد به داخل ریشه گیاه می باشد و مایه کوبی همزمان گیاه توسط قارچ و نماتد نیز علیرغم کاهش میزان فنل کل گیاه در مقابل قارچ, به ترتیب در مراتب بعدی قرار داشتند. بر اساس نتایج بدست آمده در این آزمایش ها وهمچنین با توجه به میزان و نحوه ارتباط تغذیه ای نماتد با گیاه, در هر یک از مراحل زیستی, چنین به نظر می رسد که عامل کاهش دهنده یا خاموش کننده القا یا سنتز فنل در گیاه, به نحوی وابسته به تغذیه نماتد می باشد. از طرف دیگر, نماتد نه تنها قادر است القا یا سنتز فنل در گیاه را کاهش دهد, بلکه توانایی کاهش القا یا سنتز فنل تحریک شده (القا شده) در مقابل قارچ را نیز دارد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    صاحبانی، نوازاله، زاد، سیدجواد، شریفی تهرانی، عباس، خیری، احمد، و محمدی، مجتبی. (1385). بررسی تغییرات کمی فنل کل ریشه گوجه فرنگی در تعامل بین نماتد مولد گره ریشه Meloidogyne javanica و قارچ عامل پژمردگی آوندی Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici. علوم کشاورزی ایران، 37(4)، 745-753. SID. https://sid.ir/paper/8373/fa

    Vancouver: کپی

    صاحبانی نوازاله، زاد سیدجواد، شریفی تهرانی عباس، خیری احمد، محمدی مجتبی. بررسی تغییرات کمی فنل کل ریشه گوجه فرنگی در تعامل بین نماتد مولد گره ریشه Meloidogyne javanica و قارچ عامل پژمردگی آوندی Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici. علوم کشاورزی ایران[Internet]. 1385؛37(4):745-753. Available from: https://sid.ir/paper/8373/fa

    IEEE: کپی

    نوازاله صاحبانی، سیدجواد زاد، عباس شریفی تهرانی، احمد خیری، و مجتبی محمدی، “بررسی تغییرات کمی فنل کل ریشه گوجه فرنگی در تعامل بین نماتد مولد گره ریشه Meloidogyne javanica و قارچ عامل پژمردگی آوندی Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici،” علوم کشاورزی ایران، vol. 37، no. 4، pp. 745–753، 1385، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/8373/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا