مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,485
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

799
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

همبستگی بین صفات و تجزیه ضرایب مسیر برای عملکرد دانه 8 رقم کلزا (.Brassica napus L)

صفحات

 صفحه شروع 195 | صفحه پایان 207

چکیده

 به منظور بررسی همبستگی بین صفات مهم زراعی و تجزیه آن به روابط علت و معلولی در گیاه کلزا, آزمایشی در سال زراعی 86-1385 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار روی 8 رقم کلزای پائیزه در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران اجرا شد. در تجزیه آماری این طرح 18 صفت مهم مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ارقام برای کلیه صفات به غیر از وزن ساقه, طول خورجین, سطح برگ در مرحله بسته شدن کانوپی, ارتفاع اولین شاخه فرعی از سطح زمین و تعداد روز تا شروع رشد ساقه از لحاظ آماری تفاوت معنی داری وجود داشت. بین عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک, عملکرد روغن, وزن ساقه, شاخص برداشت, درصد روغن و تعداد خورجین در بوته همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت, اما عملکرد دانه با تعداد روز تا شروع رشد ساقه, تعداد روز تا شروع گلدهی, تعداد روز تا 50 درصد گلدهی و تعداد روز تا پایان گلدهی همبستگی منفی و معنی داری داشت. بر اساس رگرسیون گام به گام, عملکرد دانه به عنوان متغیر وابسته و عملکرد بیولوژیک, وزن ساقه, تعداد خورجین در بوته, سطح برگ در مرحله بسته شدن کانوپی, ارتفاع بوته و تعداد روز تا 50 درصد گلدهی به عنوان متغیرهای مستقل وارد مدل گردیدند. ضریب تبیین مدل (R2=1) بود. عملکرد بیولوژیک و تعداد خورجین در بوته به ترتیب اثرات مستقیم قابل توجهی روی افزایش عملکرد دانه داشتند. اثر مستقیم منفی وزن ساقه و ارتفاع بوته روی عملکرد دانه توسط اثرات غیرمستقیم مثبت از طریق عملکرد بیولوژیک و تعداد خورجین در بوته خنثی گردید و باعث افزایش همبستگی این صفات با عملکرد دانه شد. برعکس, اثر مستقیم مثبت تعداد روز تا 50 درصد گلدهی بر روی عملکرد دانه توسط اثرات غیرمستقیم منفی از طریق عملکرد بیولوژیک خنثی شده و سبب کاهش همبستگی این صفت با عملکرد دانه شد. بنابراین مهم ترین صفات به عنوان شاخص انتخاب جهت بهبود عملکرد دانه به ترتیب شامل عملکرد بیولوژیک و تعداد خورجین در بوته بودند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    حسین زاده، کیوان، ایران نژاد، حمید، حجازی، اسداله، اکبری، غلامعلی، و زند، اسکندر. (1387). همبستگی بین صفات و تجزیه ضرایب مسیر برای عملکرد دانه 8 رقم کلزا (.Brassica napus L). پژوهش کشاورزی، 8(1 (ب))، 195-207. SID. https://sid.ir/paper/84769/fa

    Vancouver: کپی

    حسین زاده کیوان، ایران نژاد حمید، حجازی اسداله، اکبری غلامعلی، زند اسکندر. همبستگی بین صفات و تجزیه ضرایب مسیر برای عملکرد دانه 8 رقم کلزا (.Brassica napus L). پژوهش کشاورزی[Internet]. 1387؛8(1 (ب)):195-207. Available from: https://sid.ir/paper/84769/fa

    IEEE: کپی

    کیوان حسین زاده، حمید ایران نژاد، اسداله حجازی، غلامعلی اکبری، و اسکندر زند، “همبستگی بین صفات و تجزیه ضرایب مسیر برای عملکرد دانه 8 رقم کلزا (.Brassica napus L)،” پژوهش کشاورزی، vol. 8، no. 1 (ب)، pp. 195–207، 1387، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/84769/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button