مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

126
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

477
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی تأثیر تنش کم آبی بر رشد میزان اسانس و برخی صفات فیزیولوژیک چهار رقم ریحان (Ocimum basilicum L. )

صفحات

 صفحه شروع 201 | صفحه پایان 213

چکیده

 سابقه و هدف: یکی از مهم ترین عوامل محیطی که پراکنش, رشد و تولید موفق محصولات گیاهی را تحت تأثیر قرار می دهد, میزان آب در دسترس گیاه است. خشکی بهعنوان مهم ترین عامل غیرزنده محدودکننده ی رشد و عملکرد گیاهان, باعث بروز یا تشدید سایر تنش ها مخصوصاً تنش کمبود عناصر غذایی در گیاه نیز می شود. از طرفی دیگر تحت شرایط تنش کم آبی, گیاهان مقادیر مشابهی از متابولیت های اولیه در مقایسه با شرایط بدون تنش تولید می کنند و چون تحت شرایط تنش, گیاه میزان تولید بیوماس و ماده خشک خود را کاهش می دهد, لذا مقادیر زیادی از این متابولیت های اولیه به سمت تولید متابولیت های ثانویه می روند. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی میزان رشد, اسانس و برخی صفات فیزیولوژیکی چهار رقم ریحان تحت شرایط تنش کم آبی انجام گرفت. مواد و روشها: آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه ی کاملا ً تصادفی در شرایط گلخانه در سال 1396 انجام گرفت. چهار رقم تجاری ریحان (شامل ارقام سبز ایرانی, بنفش ایرانی, گنوس و آمیتیست) بهعنوان فاکتور اول و تنش خشکی در چهار سطح (شامل آبیاری درحد 100, 85, 70 و 55 درصد ظرفیت زراعی) بهعنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شد. ویژگی هایی مانند وزن تر و خشک گیاه, وزن تر و خشک ریشه, درصد اسانس, عملکرد اسانس, کلروفیل, مالون دی آلدئید, پرولین, کاتالاز, پراکسیداز, آسکوربات پراکسیداز, فتوسنتز, هدایت روزنه ای و مقاومت روزنه ای اندازه گیری شد. داده ﻫ ﺎ ی به دست آمده از آزمایش ﺑ ﺎ اﺳ ﺘ ﻔ ﺎ ده از ﻧ ﺮ م افزار Minitab ﻣ ﻮ رد ﺗ ﺠ ﺰ ﻳ ه ی آﻣ ﺎ ری ﻗ ﺮ ار ﮔ ﺮ ﻓ ﺘ ﻨ ﺪ . ﻣ ﻘ ﺎ ﻳ ﺴ ه ی ﻣ ﻴ ﺎ ﻧ ﮕ ﻴ ﻦ ﻫ ﺎ ﻧ ﻴ ﺰ ﺑ ﺎ اﺳ ﺘ ﻔ ﺎ ده از روش آزمونLSD در سطح 05/0 انجام ﮔ ﺮ ﻓ ﺖ . یافته ها: نتایج نشان داد تنش کم آبی باعث کاهش وزن تر و خشک اندام هوایی و فتوسنتز در همه ارقام شد. علاوه بر این, تحت تأثیر تنش خشکی, وزن تر و خشک ریشه و هدایت روزنه ای کاهش و میزان پرولین, مالوندیآلدئید, کلروفیل و آنزیم های آنتیاکسیدان افزایش نشان دادند. با این وجود شدت تغییرات این صفات در ارقام مورد مطالعه متفاوت بود و در اغلب موارد شدت کاهش صفات مختلف در رقم گنوس کمتر از سایر ارقام بود. در مقایسه بین ارقام نیز, ارقام سبز ایرانی و گنوس بیش ترین میزان وزن تر و خشک بوته را دارا بودند. علاوه بر این, بیشترین درصد اسانس مربوط به رقم گنوس بود. نتیجه گیری: رقم گنوس بیش ترین وزن تر و خشک اندام هوایی, بالاترین درصد اسانس و بیش ترین میزان هدایت روزنه ای را به خود اختصاص داد و به عنوان رقم متحمل جهت کشت در شرایط کم آبی به منظور استحصال اسانس توصیه می شود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    کریمی، سمیه، زاهدی، بهمن، و مومیوند، حسن. (1399). بررسی تأثیر تنش کم آبی بر رشد میزان اسانس و برخی صفات فیزیولوژیک چهار رقم ریحان (Ocimum basilicum L. ). پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)، 27(2 )، 201-213. SID. https://sid.ir/paper/953180/fa

    Vancouver: کپی

    کریمی سمیه، زاهدی بهمن، مومیوند حسن. بررسی تأثیر تنش کم آبی بر رشد میزان اسانس و برخی صفات فیزیولوژیک چهار رقم ریحان (Ocimum basilicum L. ). پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1399؛27(2 ):201-213. Available from: https://sid.ir/paper/953180/fa

    IEEE: کپی

    سمیه کریمی، بهمن زاهدی، و حسن مومیوند، “بررسی تأثیر تنش کم آبی بر رشد میزان اسانس و برخی صفات فیزیولوژیک چهار رقم ریحان (Ocimum basilicum L. )،” پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 27، no. 2 ، pp. 201–213، 1399، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/953180/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

  • ثبت نشده است.
  • مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button