آینده مشاغل حوزه بانکداری
(این نشست در تاریخ 1401/08/10 برگزار شده است)
تاریخچه صنعت بانکداری در ایران :
شاید برای شما جالب باشد که آغاز بانکداری در ایران را به تاسیس بانک خصوصی نظیر " اگیبی و پسران " در زمان هخامنشان دانست. بنیانگذار این بانک فردی به نام یعقوب مقیم بابل بود و فعالیت های آن شباهت بسیاری به بانک های امروزی داشت. از جمله فعالیت هاای بانک اگیبی و پسران می توان به اعطای وام و قبول سپرده، ایجاد حساب بانکی برای مشتری و صدور چک اشاره کرد.
• در سال 1266 شمسی اولین بانک خارجی در ایران با نام " بانک جدید شرق " که مرکز آن در لندن و حوزه عملیاتش مناطق جنوبی آسیا بود بدون کسب مجوز از دولت شروع به فعالیت کرد و شش شعبه در سایر شهرهای ایران دایر نمود. این بانک برای نخستین بار در ایران حساب جاری که بهاره به آن تعلق می گرفت، ارائه نمود.
• در سال 1304 نخستین بانک ایرانی (سپه) با سرمایه 3.883.950 ریال از محل موجودی صندوق بازنشستگی نظامیان تاسیس شد و در 24 اسفند همان سال اولین شعبه بانک سپه در شهر رشت افتتاح گردید و علاوه بر معاملات نظامیان به گشایش اعتبار برای بازرگانان و معاملات بازرگانی مالی پرداخت.
تاریخچه صنعت بانکداری در ایران :
• نخستین بانک خصوصی ایران " بانک بازرگانی ایران " نام داشت که به شکل شرکت سهامی عام تاسیس شد. تا اواسط سال 1331 پنج بانک خصوصی دیگر به نام های عمران، صادرات، تهران، بیمه بازرگانی و پارس تاسیس شدند.
• بانک مرکزی ایران در سال 1339 یعنی هفتاد و سه سال پس از شروع فعالیت های بانکی در ایران تاسیس شد و فعالیت های غیرانتفاعی بانک ملی ایران مانند انتشار اسکناس، ضرب سکه به بانک مرکزی واگذار گردید. بانک مرکزی مسئولیت اداره نظام پولی و اعتباری و کنترل سازمان بانکی کشور را به عهده گرفت.
• سرانجام دولت ایران، یک سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی (سال 1358)، به منظور حفظ حقوق سپرده گذاران و سرمایه های ملی و تضمین بازپرداخیت سپرده های مردم، بانک های ایران را ملی اعلام کرد. پس از ملی شدن بانک ها ادغام آن ها به منظور حفظ سرمایه صورت گرفت. به عنوان مثال بانک تجارت از ادغام یازده بانک و بانک ایران و روس به وجود آمد. بانک ملت نیز در اثر ادغام ده بانک ایجاد شد.
• در نهایت بانک ها پس از ادغام 37 بانک به 6 بانک تجاری شامل بانک رفاه، بانک ملی ایران، بانک صادرات ایران، بانک تجارت، بانک ملت و بانک سپه و 3 بانک تخصصی شامل بانک کشاورزی، بانک مسکن و بانک صنعت و معدن بخش بندی شدند.
روشهای شناسایی شغل در بانکها
1- مشاهده مستقیم
2- مصاحبه (فردی و گروهی)
3 - پرسشنامه
4- نشست متخصصان
5- ثبت وقایع
6- پرسشنامه تجزیه تحلیل شغل