جهاد دانشگاهي در سا ل 1359زير نظر شوراي عالي انقلاب فرهنگي به عنوان يك نهاد انقلابي و برخاسته از انقلاب فرهنگي تاسيس شد و هم اينك اين نهاد با گذر از فراز و نشيب هاي بسيار و با كوله باري از تجربه و اجتماع جمعي از بهترين نيروهاي انساني بلوغ خود را پشت سر گذاشته و با كسب موفقيتهاي بزرگ در عرصه هاي بين المللي در زمينه هاي علمي ، پژوهشي و تحقيقاتي مي رود تا فردايي روشن را براي خود ترسيم نمايد.
جهاددانشگاهی استان آذربايجان غربی
جهاددانشگاهی استان اردبيل
همزمان با تاسيس جهاد دانشگاهي در سال 1359، جهاد دانشگاهي واحد خوارزمي (تربيت معلم) نيز به عنوان يكي از باسابقه ترين واحدهاي اين نهاد انقلابي، فعاليت خود را در تهران آغاز كرد و با رويكردي فرهنگي و علمي، تلاش هاي جدي اي را در راستاي تحقق بخشيدن به اهداف انقلاب فرهنگي در دانشگاهها بنيان نهاد. جهاد دانشگاهي واحد تربيت معلم از سال 1359 تاكنون فعاليت هاي خود را در عرصه هاي فرهنگي، آموزشي، پژوهشي و كارآفريني تداوم و توسعه داده است . پس از تشكيل جهاددانشگاهي واحد استان البرز كه واحد خوارزمي هسته اوليه آن را تشكيل مي داد فعاليت هاي واحد در 4 حوزه معاونت پژوهشي، فرهنگي، آموزشي و پشتيباني، دفتر نمايندگي بانك خون بند ناف در استان البرز و يك مركز آموزش عالي علمي كاربردي و همچنين شعبه سازمان همياري اشتغال دانش آموختگان گسترش يافته است . هم اكنون فعاليت هاي واحد استان البرز در شعب تهران و كرج متمركز گرديده و بعضا طرح هايي در سطح ملي نيز طراحي و اجرا مي شود.
جهاد دانشگاهی واحد استان ایلام در اردیبهشت ماه سال 1382 با جمعی از نیروهای متخصص و متعهد دانشگاهی فعالیت خود را در بخش های فرهنگی، آموزشی، پژوهش، اشتغال و کارآفرینی آغاز نمود. هدف این مرکز کمک به توسعه استان و محرومیت زدایی از آن با توجه به ظرفیت های موجود و همچنین فعالیت در بخش هایی که بخش خصوصی امکان ورود ندارد می باشد.
"جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی در سال 1363 تاسیس گردید. مرکز آموزش تخصصی کوتاه مدت این واحد از سال 1375 آغاز به کار کرده است. این مرکز اکنون دارای سه گروه آموزشی کامپیوتر، زبان انگلیسی و دوره های ضمن خدمت کارکنان دولت است. مرکز افکار سنجی دانشجویان ایران ( ایسپا ) در یک دهه فعالیت خود توانسته است، انجام موفقیت آمیز 200 طرح را در کارنامه خود به ثبت برساند. خبرگزاری دانشجویان ایران منطقه خراسان جنوبی ( ایسنا) از سال 1387 با جذب دانشجویان علاقمند به عرصه خبرنگاری شروع به فعالیت کرده است. مرکز علمی کاربردی جهاد دانشگاهی از سال 1382 در رشته مترجمی زبان انگلیسی اقدام به جذب دانشجو نمود و اکنون در قالب 6 گروه آموزشی و با بیش از 1400 دانشجو به فعالیت خود ادامه می دهد. خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) در سال 1386 تاسیس گردید و در سال 1392 توانست در میان 29 شعبه خبرگزاری ایکنا رتبه چهارم را کسب نماید. سازمان دانشجویان ایران شعبه خراسان جنوبی نیز در سال 91 موفق به اخذ مجوز گردید. این سازمان اکنون در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند مشغول فعالیت می باشد. "
جهاد دانشگاهی استان خراسان شمالي
جهاددانشگاهی استان خوزستان
جهاد دانشگاهی استان زنجان در سال 1359 در راستای اهداف کلان این نهاد کشوری آغاز به کار نموده است.
جهاددانشگاهی استان سمنان
جهاددانشگاهی استان سيستان و بلوچستان
جهاددانشگاهی استان فارس
جهاددانشگاهی واحد استان قزوین با فاصلة زمانی نسبتا طولانی از تشکیل این نهاد و در سال ۱۳۸۴فعالیت خود را در حوزههای پژوهشی، فرهنگی و آموزشی آغاز نمود. معاونت پژوهشی این واحد از لحاظ ساختار تشکیلاتی فعالیتهای خود را در قالب مراکز خدمات تخصصی انجام میدهد. واحد استان قزوین هم اکنون دارای دو مرکز تخصصی تله مدیسین درمان ناباروری و هنرو معماری و 2 گروه پژوهشی در شرف تاسیس می باشد. معاونت آموزشی نیز فعالیت مستمر خود را در قالب آموزش دورههای مختلف در مراکز آموزش تخصصی کوتاه مدت آغاز کرد و امروز براساس نیازهای تخصصی جامعه، فعالیتهای این معاونت در حوزههای مختلف گسترش یافته است. معاونت فرهنگی نیز به منظور ایجاد بستر و زمینه مشارکت دانشجویی در عرصه های فرهنگی، علاوه بر استفاده از ظرفیت شعبات سازمانهای مذکور، فعالیتها و برنامههای فراوانی را در دستور کار خود قرار داده است که راهاندازی اردوگاه جهادی شهدای علم و فناوری، برگزاری دورههای تفریحی و تربیتی ویژه دانشآموزان و دانشجویان در این اردوگاه، تدوین و اجرای آموزشهای فرهنگی ویژه فعالان فرهنگی، حمایتهای مالی و معنوی از تشکلهای دانشجویی، پژوهشهای فرهنگی، برگزاری کرسیهای آزاداندیشی و ایجاد دبیرخانه استانی آن، توسعه فعالیتهای خبری در قالب خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) و خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا) از آن جمله است. علاوه بر حوزه های یاد شده، دانشگاه علمی کاربردی جهاد دانشگاهی واحد قزوین نیز در امر جذب و آموزش دانشجویان در رشته های مختلف در حال فعالیت می باشد.
جهاددانشگاهی استان گلستان به عنوان بیست و نهمین واحد استانی، در 17 بهمن ماه 1388 افتتاح گردید. این واحد استانی همانند سایر واحدهای جهاددانشگاهی در سراسر کشور در حوزه های فرهنگی، پژوهشی، آموزشی و اشتغال فعالیت می نماید. ستاد این واحد استانی در گرگان، ابتدای بهشت نهم، ضلع غربی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی مستقر می باشد.
تاریخ راه اندازی جهاد دانشگاهی واحد استان گیلان به اواخر سال 1359 باز می گردد. این واحد در حال حاضر علاوه بر فعالیت در حوزه های پژوهشی، آموزشی ، فرهنگی پشیبانی دارای 5 مرکز آموزش علمی – کاربردی مراکز رشت، بندرانزلی، فومن ، رودسر ، لنگرود و همچنین دانشگاه علم و فرهنگ شعبه رشت می باشد. پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی ، خبرگزاری، دانشجویان ایران (ایسنا) ، خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا) ، بانک خون بندناف رویان، کلینیک پزشکی و دندانپزشکی از دیگر بخش های فعالیت جهاد دانشگاهی واحد گیلان می باشد.
جهاد دانشگاهي واحد لرستان با هدف كمك به رشد و توسعه علمي استان در سال1381 راهاندازي گرديد. که در حوزه پژوهشی با جذب نيروهاي جديد و فراهم شدن مقدمات اوليه و بارويكرد پرداختن به نيازهاي اساسي استان لرستان بعنوان وظيفه و تكليف مراكز علمي و تحقيقاتي اقدام به تشكيل، مرکزخدمات تخصصی گياهان دارويي و مرکز خدمات تخصصی GIS، نمود. همچنین دفتر نمایندگی بانک خون بندناف رویان در آذرماه سال 89 زیر نظر معاونت پژوهشی شروع به کار نمود. مرکز گیاهان دارویی علاوه بر نوشتن پروپوزال و انجام طرح های کارفرمایی، به کشت گیاهان دارویی مشغول و فعالیت خود را برای تولید نشاء متمرکز نموده است همچنین در راستای تولید مواد خوراکی بر پایه گیاهان دارویی ضمن تولید محصولات نمونه و آزمایشی موفق به اخذ مجوز از معاونت غذا و دارو گردیده که به زودی وارد فاز تولید صنعتی میگردد. مرکز خدمات تخصصیGIS نیز در حوزه های مختلف اعم از مطالعات شهری-روستایی، گردشگری، اقتصاد و مطالعات محیطی فعالیتهایی را در قالب تدوین پروپوزال انجام داده است. که برخی از فعالیتهای مذکور بعد از تصویب در حوزه های کارفرمایی در حال انجام می باشند. ضمناً این معاونت برای اولین بار در زمینه فنی- مهندسی فعالیتهایی را آغاز نموده است که در این راستا علاوه بر نوشتن پروپوزال، موفق به اخذ طرح کارفرمایی، در سطح ملی شده است.
دو سال پس از تشکیل نهاد انقلابی جهاد دانشگاهی، واحد استانی این نهاد در استان مازندران پایه گذاری شد تا پیاده سازی اهداف مهم این نهاد در حوزه های مختلف فرهنگی،پژوهشی،آموزشی در دستور کار خود قرار دهد. از این رو جهادگران این واحد با راه اندازی مراکز آموزش علمی کاربردی و کوتاه مدت در شهرستانهای این استان به امر آموزش پرداخته و در حوزه پژوهشی نیز فعالیت های برجسته ای را از خود بروز داده اند که از جمله آنها می توان به انتخاب طرح پژوهشی تولید اسید آمینه متیونین به عنوان یکی از 14 طرح ملی و رونمایی شده توسط رییس محترم جمهور ی اسلامی اشاره کرد.ارائه خدمات تخصصی در استان نیز به عنوان یک فعالیت پژوهش محور پیگیری شده که مراکز خدمات تخصصی آبزی پروری و گیاهان دارویی و مرکز بانک خون بند ناف از جمله آنها به حساب می آیند.
در پی فرمان رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (قدس سره) در تاریخ 23/3/59 مبنی بر تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی، ستاد مذکور در جلسه مورخ 16/5/59 به منظور تحقق بخشیدن به اهداف انقلاب فرهنگی(كه بخش قابل توجهي از آن معطوف به اسلامي كردن دانشگاه ها بوده است) جهاددانشگاهی را به عنوان یک نهاد انقلابی و برخاسته از انقلاب فرهنگی تاسیس کرد. در اين راستا جهاددانشگاهی استان مركزي نيز به منظور بسط، ترويج و تحكیم اهداف والاي انقلاب اسلامي و همچنین دستیابی به اهداف شوراي عالی انقلاب فرهنگي در سطح استان مركزي تاسيس شد، باید گفت که جهاددانشگاهي واحد استان مركزي در دهه چهارم خدمت خود، محور عمده فعاليتهای خود در راستاي «برنامه ريزي براي تبديل جهاددانشگاهي به يك نهاد الهام بخش و موثر در استان و پيش گام در توسعه علمي، پژوهشی، فناوري و فرهنگي با تعامل سازنده در عرصه استان و كشور با توجه به نيازهاي ملي و مزاياي بومي استان مركزي قرار داده است. علاوه بر اين؛ تقويت فعاليتهاي فرهنگي، رشد مشهود مقاطع آموزش عالي، تخصصي و اشتغال دانش آموختگان به عنوان مسيرهاي پيش روي جهاددانشگاهي استان مركزي بوده است.»
جهاددانشگاهی استان هرمزگان
جهاد دانشگاهی واحد همدان معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی واحد همدان در زمینه ارائه خدمات تخصصی ، بهداشتی و درمانی در قالب آزمایشگاه تشخیص طبی که در سال 1373 تاسیس شده است فعالیت خود را آغاز نمود.سپس در سال 1384مرکز طب کار و در سال 1387 نمایندگی خون بند ناف را نیز راه اندازه کرده است.همچنین این واحد از سال 1392نیز به صورت تخصصی در زمینه راه اندازی سلامتکده گیاهان داروئی،مرکز رشد گیاهان داروئی،گروههای پژوهشی گیاهان داروئی و سلول درمانی فعالیت خود را آغاز نموده است
سازمان جهاددانشگاهی استان يزد
در سال 1385 تاسیس گردیده است.
"جهاددانشگاهی استان کرمان در سال 1359 تاسیس گردید در سه حوزه معاونت پژوهشی، آموزشی، فرهنگی و پشتیبانی فعالیت می نماید. در مقاطع تحصیلی کاردانی، کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو می پذیرد"
با توجه به نقش مهم و حياتي تحقيق و پژوهش در توسعه همه جانبه جامعه ،اين معاونت در زمينه فعاليت هاي پژوهشي ، بارويكرد انجام پژوهش هاي كاربردي وتقاضا محور ، برقراري ارتباطات با مراكز علمي و صنعتي ، انتشار مجلات علمي، برگزاري سمينارها و كنفرانس هاي تخصصي، در جهت ايجاد بستري مناسب به منظور توسعه فعاليت هاي پژوهشي و نهادينه شدن فرهنگ پژوهش و شکوفایی استعدادها در سطح جامعه برای نیل به خود کفایی فعاليت مي نمايد.
این واحد در تاریخ 1380/01/30 راه اندازی شد تا مردم ولایت مدار این سرزمین از داشته ها و توانمندی های جهاد دانشگاهی بهره ببرند.
جهاددانشگاهی الزهرا
جهاد دانشگاهي تربيت مدرس در راستاي تحقق اهداف بلند اين نهاد فعاليت خود را از تاريخ 79/07/30 در دانشگاه تربيت مدرس آغاز و در حوزه هاي فرهنگي، پژوهشي و آموزشي فعاليتهاي گسترده اي را در دست اقدام دارد.
جهاددانشگاهي واحد تهران در 16 مرداد سال 1359 تأسيس گرديد و طبق اساسنامه مصوب شوراي عالي انقلاب فرهنگي در حوزههاي پژوهشي، آموزشي، فرهنگي و اشتغال فعاليت مينمايد. فعاليتهاي پژوهشي جهاددانشگاهي به عنوان نهاد عمومی، انقلابی و علمی در راستاي توسعه كاربرد علم در جامعه، تقويت روحيه خودباوري و استقلال علمي انجام ميشود. جهاددانشگاهي دانشگاه تهران با تأكيد بر راهبردهايي نظير خوداتكايي، تكميل زنجيرههاي تحقيقاتي، «گروه محوري» در برنامهريزي، «گرايش محوري» در نيازسنجي و بازاريابي و «پروژهمحوري» در اجرا، بستر مناسبي را براي رشد و ارتقای كمي و كيفي فعاليتهاي پژوهشي فراهم نموده است. مأموریت ما ایجاد و کسب دانش فنی، تجاری سازی نتایج تحقیقات، بومی سازی نظریات علمی و تقویت فرآیند نظریه¬پردازی علمی است. این نهاد تلاش مینماید فعالیتهای خدمات تخصصی، پژوهش کاربردی و توسعهای را به صورت برنامهریزی شده، گروهی، هدفمند و با مدیریت و تکمیل حلقههای تحقیقاتی به نتیجه برساند.
جهاددانشگاهی استان خراسان رضوی (مشهد) پژوهش یکی از مأموریتهای مهم سازمانی در جهاددانشگاهی است که از ابتدای تأسیس این نهاد انقلاب اسلامی سهمی تعیینکننده در ساختار فعالیتهای آن داشته است. در اساسنامة جهاددانشگاهی که به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است، 2 هدف از 3 هدف مصوّب و 5 وظیفه از 9 وظیفة کلی جهاددانشگاهی به فعالیتهای تحقیقاتی این نهاد معطوف است. ویژگیهای فعالیتهای پژوهشی در جهاددانشگاهی عبارتند از: انجام تحقیقات کاربردی و توسعهای، تلاش برای کارفرماییبودن پژوهشها، استفاده از نیروی متخصص و متعهد، و دارا بودن ساختاری منعطف ،که باعث مي شود از دل سازمانی چنین کوچک پروژهها و تحقیقاتی بهثمر برسد که بسیاری از آنها برای اولینبار در کشور صورت میگیرد. جهاددانشگاهی واحد مشهد (خراسان رضوی) نیز با فاصلة زمانی کمی از تشکیل این نهاد فعالیت خود را در حوزههای پژوهشی، فرهنگی و آموزشی آغاز نمود. معاونت پژوهشی این واحد از لحاظ ساختار تشکیلاتی فعالیتهای خود را در قالب گروههای پژوهشی و مراکز خدمات تخصصی انجام میدهد و درحال حاضر مشتمل بر 7 گروه مصوّب پژوهشی و سه مرکز خدمات تخصصی میباشد و چهار هستة پژوهشی نیز با هدف تشکیل گروههای پژوهشی جدید در این معاونت شکل گرفته است. در سال 1386 پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاددانشگاهی تأسیس گردید. این پژوهشکده مرکّب از سه گروه پژوهشی فرآوری مواد غذایی، افزودنیهای غذایی و کیفیت و ایمنی مواد غذایی میباشد. کانون تمرکز فعالیتهای گروههای علوم انسانی جهاددانشگاهی مشهد که شامل گروه علوم اجتماعی این واحد و هستههای پژوهشی برنامهریزی شهری ـ منطقهای و پژوهشهای اقتصادی مي باشد، موضوع گردشگری مذهبی است و احراز قطب پژوهشی گردشگری با اولویت گردشگری مذهبی در دستور کار این گروهها قرار دارد. گروه پژوهشی زیستفناوری قارچهای صنعتی، گروه پژوهشی مواد، گروه پژوهشی ایدز، هپاتیت و HTLV هستههای پژوهشی بیولوژی سلولی و مولکولی و کشت بافت گیاهی دیگرگروههای فعال این معاونت میباشند. مرکز خدمات تخصصی تشخیص طبی و آسیبشناسی از اولین مراکز تأسیسشده در جهاددانشگاهی مشهد است که چهار آزمایشگاه تشخیص طبی ، شامل آزمایشگاه مرکزی، آزمایشگاه شمارة 2، آزمایشگاه نیشابور و آزمایشگاه گناباد، زیر نظر این مرکز فعالیت میکنند. مرکز خدمات تخصصی دندانپزشکی و مرکز خدمات تخصصی فنی و مهندسی از دیگر مراکز معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی مشهد هستند.
این نهاد از سال 1359 با مأموریت برقراري ارتباط میان دانشگاه، جامعه و صنعت در زمینه هاي علمی، پژوهشی و فرهنگی تأسیس شده و با فعالیت هاي شبانه روزي خود به همگان اثبات نمود که در سایه خودباوري و تعهد به همه چیز می توان دست یافت. در همین راستا جهاد دانشگاهی خواجه نصیرالدین طوسی، با هدف شناسایی نیازهاي صنعت کشور در زمینه طراحی و تولید پروژه هاي کاربردي شروع به کار نموده و تا کنون با به ثمر رساندن بیش از یکصد و پنجاه پروژه کاربردي در قالب قرارداد با مراکز مختلف صنعتی، ضمن بی نیاز نمودن کشور از بسیاري اقلام وارداتی، گام هاي محکم و قابل قبولی را در جهت خودکفایی و صرفه جویی ارزي برداشته است. از آنجا که کلیه مراحل این پروژه ها اعم از تحقیقات، طراحی و ساخت بدست کارشناسان و متخصصان توانمند در این واحد صورت گرفته لذا با دانش فنی کسب شده می توان محصولات متنوعی را براي کاربردهاي متعدد طراحی و اجرا نمود.
در حال حاظر جهاد دانشگاهی واحد شهید بهشتی در جهت اجرای وظایف کلی و اجرای سیاستهای تبیین شده توسط هیئت امنا و برای فراهم آوردن زمینه فعالیتهای علمی و پژوهشی، اجرای دورههای آموزشی متعدد، تبلیغ و ترویج فرهنگ و هنر اسلامی و برنامهریزی فرهنگی و تربیتی در چهار حوزه : پژوهشی، آموزشی، فرهنگی و اشتغال، فعالیتهای خود را پی میگیرد. . آنچه در این وب سایت ارائه می گردد، خلاصهای از فعالیتهای جهاد دانشگاهی واحد شهید بهشتی در حوزههای پژوهشی، آموزشی، فرهنگی و اشتغال میباشد.
جهاد دانشگاهی واحد صنعتی اصفهان فعالیت خود را از سال 1359 آغاز نمود . در زمان تعطیلی دانشگاهها ، وظیفه جذب و بکارگیری اساتید ، کارکنان و دانشجویان برای انجام پروژه های مورد نیاز صنایع ، تاسیس دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه، راه اندازی و بکارگیری اساتید ،کارکنان و دانشجویان برای انجام پروژه های مورد نیاز صنایع ، تاسیس دفتر ارتباط با صنعت دانشگاه ، راه اندازی ستاد سازندگی وآموزش با همکاری وزارت آب و برق ، شکل دهی و تامین نیرو برای ادارات و نهادهای انقلاب اسلامی و شرکت در دفاع مقدس و در عین حال مدیریت دانشگاهها را بر عهده داشت . پس از بازگشایی دانشگاهها، جهاد دانشگاهی نقش بارزی را در این امر ایفا نمود . در دفاع مقدس جهاددانشگاهی نسبت به تاسیس دفتر پشتیبانی جنگ در اصفهان و اهواز اقدام نمود و توانست در انجام پروژه های تخصصی جنگ و اعزام نیرو در این دفاع جانانه ، همپای ملت شهیدپرور ایران شرکت نماید. فعالیتهای این واحد در حال حاضر با توجه به اساسنامه مصوب شورای انقلاب فرهنگی در زمینه های پژوهشی، آموزشی، اشتغال و کارآفرینی انجام می گیرد.
جهاددانشگاهي نهادي است انقلابي كه در حركت سازنده و سرنوشتساز انقلاب فرهنگي از بطن دانشگاههاي سراسر كشور متولد گرديد تا با پاسداري و تقويت ارزشهاي اصيل انقلاب اسلامي ملت بزرگ ايران همت خويش را با هدف تقويت استقلال ، آزادي و جمهوري اسلامي بر ايجاد ارتباط منسجم، كارا و دو جانبه دانشگاه و جامعه معطوف دارد . بيش از ربع قرن تجربه فعاليت در حوزه هاي فرهنگي، پژوهشي و آموزشي ، انجام پروژهاي بزرگ تحقيقاتي و صنعتي براي رفع نيازهاي اساسي و استراتژيك كه با اتكا به توان علمي و تخصصي داخلي صورت پذيرفته است و تلاش براي دستيابي به فناوريهاي پيشرفته و بوميسازي فناوري مورد نياز توسعه كشور جهاددانشگاهي را در جايگاه پل ارتباطي دانشگاه و جامعه قرار دادهاست.
امروزه جهاد دانشگاهي نهادي است عمومي و غيردولتي که زير نظر شوراي عالي انقلاب فرهنگي، داراي شخصيت مستقل با اهداف گسترش تحقيقات و شکوفايي روحيه تتبع استعدادها در سطح جامعه براي نيل به خود اتکايي، توسعه امور فرهنگي، گسترش طرحهاي کاربردي و نيمه صنعتي فعاليت دارد. همچنين تبليغ و ترويج فرهنگ و هنر اسلامي، ايجاد تشکيلات مناسب به منظور نشر آثار علمي، انجام تحقيقات، حمايت و تشويق دانشجويان و پژوهشگران جوان، اجراي رسمي دورههاي آموزشي علمي- کاربردي از جمله وظايف ديگر جهاد دانشگاهي در اساسنامه اين نهاد است. جهاد دانشگاهی واحد علامه طباطبایی در راستای اهداف تعیین شده با تعیین چشمانداز و ماموریت زیر و همچنین طراحی ساختار علمی در جهت خدمت به عرضه کشور گامهای عظیمی را برداشته است. - چشم انداز جهاد دانشگاهی واحد علامه طباطبایی با اتكال به علم لايزال الهي، جهاد دانشگاهي واحد علامه طباطبایی با داشتن پژوهشگران متعهد و متخصص و سرآمد در حوزه پژوهشهاي هدفمند و تقاضا محور و ارائه دستاوردهاي پژوهشي در حوزهي گروه علوم انساني و در راستای اهداف كلي و ارزشي جهاد دانشگاهی و تــــرويج روحيه جهادگري از طریق تعامل سازنده و مؤثر با دانشگاهها و مراكز علمي و تحقيقاتي در حل مسائل سازمانها مؤثر است. - ماموریت جهاد دانشگاهی واحد علامه طباطبایی ارائه خدمات پژوهشی در حوزهي علوم انساني و از طریق مراكز خدمات تخصصي (افكارسنجي، ايرانشناسي) و گروه های پژوهشی مددکاری و مسائل اجتماعی- فرهنگی، توسعه سیستمهای کاربردی و اجرایی،ارائه آموزشهای مبتنی بر نیاز نظام مدیریت کشور از طریق شناسایی مشکلات و نیز موقعیتها و فرصتهای کاری از طریق ایجاد شاخههای تخصصی, به منظور توسعه عملکرد نظام مدیریت کشور.
جهاددانشگاهی واحد علم و صنعت در قالب پنج مرکز در زمینه طراحی و ساخت تجهیزات برقی برای صنایع مختلف فعالیت می نماید.
جهاد دانشگاهی علوم پزشكی تهران همزمان با تاسیس جهاد دانشگاهی در سال 1359 آغاز به كار كرده است و در حوزه های فرهنگی، پژوهشی، آموزشی، مراکز خدمات تخصصی درمانی و اشتغال فعالیت می نماید.
جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1367 با هدف برقراري ارتباط بين جامعه و دانشگاه به منظور بكارگيري توانمنديهاي علمي _ تخصصي دانشگاهها در رفع نيازها و مشكلات جامعه، فعاليت خود را آغاز کرد. ده ها پروژه و مقالات ارزشمند ماحصل همکاری اعضاء هیئت علمی مرتبط با این واحد بوده است. حوزه پژوهش در واحد علوم پزشکی شهید بهشتی در طول سالیان گذشته، مسئولیتهای متفاونی را عهده دار گردیده که با پایان آن، مجدداً فصل جدیدی از اقدامات را آغاز نموده است. این واحد اولین مجموعه کیت ساز در ایران بوده و این فعالیتها را در گروه پژوهشی"تشخیص طبی و فرآورده های بیولوژیک" (دارای موافقت قطعی) و مرکز خدمات تخصصی تجهیزات مهندسی پزشکی(دارای موافقت قطعی) به انجام رسانیده است. بدنبال انتقال گروه مذکور به پژوهشکده ابن سینا، فصل جدید فعالیتهای این واحد در دو حوزه جدید با تاسیس گروه پژوهشی "سلامت وتوسعه پایدار" (دارای موافقت اصولی) و مرکز خدمات تخصصی ستون فقرات (دارای موافقت اصولی) ادامه یافت. گروه مذکور به پژوهشکده علوم بهداشتی منتقل و مجوز هر دو مرکز خدمات تخصصی آذر ماه 1389 لغو گردید. لازم به ذکر است معاونت پژوهشی در زمینه تدوین دروه های آموزش الکترونیک نیز فعال بوده لیکن برحسب ضرورت اجرای این بخش را به معاونت آموزشی محول کرده است. در حال حاضر معاونت پژوهشی این واحد در دو حوزه سرطان با دارا بودن گروه پژوهشی "مدیریت جامع سرطان" با موافقت کلی و نیز مرکز خدمات تخصصی طب سالمندی با موافقت اصولی فعالیت می کند.
جهاددانشگاهی واحد هنر
مركز گردشگري علمي- فرهنگي دانشجويان ايران تشكيلاتي وابسته به جهاد دانشگاهي به منظور برداشتن گامهاي مؤثر در جهت توسعة گردشگري كشور و در راستاي توسعة پايدار اين صنعت و ارتقای فرهنگ گردشگري در نسل جوان و دانشگاهی جامعه، تأسيس گرديد و اساسنامه آن در سال 1381 به تصويب هيئت امناي جهاددانشگاهي رسيد. کاركرد و اهداف اين مركز بر اساس اولویتهای فرهنگي كشور و در قالب برنامه ريزي، تدوين و اجراي برنامه هاي سياحتي، زيارتي و فعاليت هاي ويژة گردشگري براي دانشجويان، در محورهاي فرهنگي، علمي- پژوهشی و آموزشي است.مركز گردشگري علمي- فرهنگي دانشجويان ايران داراي تشكيلات مركزي در تهران و شعب مختلف در مناطق دانشگاهي سراسر كشور می باشد.
دانشگاه علم و فرهنگ در سومین دهه فعالیت خود و پس از توسعه کمی، نهادینه کردن آموزشهای کیفی و ترویج پژوهشهای کاربردی همگام با دانشگاههای پیشرفته جهان با هدف تربیت و تأمین بخشی از نیروهای متخصص مورد نیاز جامعه در مسیر کارآفرینی حرکت میکند. جهاددانشگاهي براساس اهداف و وظايف مندرج در اساسنامه مصوب شوراي عالي انقلاب فرهنگي و با مجوز وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، فعاليت آموزشي خود را در حوزه آموزش عالي با تأسيس مؤسسه آموزش عالي جهاددانشگاهي در سال 1372 آغاز نمود و پس از فعاليت مستمر وكسب موفقيتهاي آموزشي و در پي احراز شرايط لازم، شوراي گسترش آموزش عالي وزارت علوم در جلسه مورخ 1384/11/15با ارتقاي مؤسسه آموزش عالي جهاددانشگاهي (تهران) به دانشگاه علم و فرهنگ موافقت قطعي به عمل آورد. در حال حاضر اين دانشگاه با داشتن تمامي اركان و نهادهاي اجرايي، شوراها و كميتههاي مصوب و مذكور در آييننامه مديريت دانشگاه ها و مراكز آموزش عالي، در حوزههاي مختلف آموزشي، پژوهشي، دانشجويي و فرهنگي فعاليت مينمايد. دانشگاه علم و فرهنگ وابسته به نهاد جهاد دانشگاهی(ACECR) در قالب چهار معاونت «آموزشی»، «پژوهش و فناوری»، «فرهنگی» و «پشتیبانی» و پنج دانشکده «فنی و مهندسی»، «هنر و معماری»، «علوم انسانی»، «علوم گردشگری» و «علومو فناورىهاى نوین زیستى» فعالیت میکند و با بیش از 800 عضو هیات علمی و استاد مدعو، به حدود 9000 دانشجو، خدمات علمی، آموزشی و پژوهشی ارائه مینماید. این دانشگاه با هدف توسعه همکاریهای علمی با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی خارج از کشور، در مسیر توسعه علمی و حضور در عرصههای بینالمللی گام برمیدارد و عهدهدار ایجاد برنامههای همکاری با دانشگاهها و مراکز علمی در سطح بینالمللی است.
با توجه به اهمیت ذخایر ژنتیکی و زیستی، مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در سال 1386، با فرمان مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در جهاددانشگاهی پایه گذاری گردید و هدف اصلی آن تأسیس مرکز ملی مرجع به منظور حفظ و به کارگیری ذخایر ژنتیکی و زیستی کشور و حمایت از فعالیتهای صورت گرفته و ایجاد هماهنگی لازم است. در این راستا، این مرکز ضمن پشتیبانی از مراکز ذخایر زیستی کشور و ایجاد شبکه ملی ذخایر زیستی، در تلاش است تا به مرکزی پیشتاز به منظور گردآوری، تکمیل، سامان دهی، استاندارد سازی و حفظ ذخایر ژنتیکی و زیستی برای توسعه دانش، فناوری و افزایش کیفیت زندگی و سلامت و حفظ امنیت غذایی، منابع طبیعی و تنوع زیستی کشور تبدیل گردد. بانكها و بخشهاي مركز -بانك سلولهاي انساني و جانوري - بانك ميكروارگانيسم ها -بانك گياهي -بانك مولكولي -اداره پژوهشی - اداره خدمات تخصصي - اداره آموزش
جهاددانشگاهی واحد صنعتی شریف از سال 1379 اقدام به تأسيس پژوهشكده توسعه تكنولوژی نموده كه در حال حاضربا داشتن موافقت قطعی از وزارت علوم، تحقيقات و فناوری فعاليت میكند. همچنين وزارت علوم اين پژوهشكده را به عنوان قطب علم و فناوری اندازه گيری در كشور تعيين نموده است .
پژوهشكده توسعه صنايع شيميايي ايران، اولين پژوهشكده جهاد دانشگاهي ميباشد كه موافقت قطعي آن در سال 1377 از وزارت علوم، تحقيقات و فناوري اخذ شده است. اين مجموعۀ كامل پژوهشي مشتمل بر دفاتر تحقيقاتي، آزمايشگاههاي مجهز، سالنهاي پايلوت و توليد نيمهصنعتي با امكانات و كلاسهاي آموزشي و فضاهاي پشتيباني در مجتمع تحقيقاتي جهاد دانشگاهي قرار دارد
با توجه به ویژگی های منطقه ی شمال غرب کشور، نزدیکی آن به مرزهای بین المللی و هسایگان، ساختار و بافت تاریخی و اجتماعی و فرهنگی آن، فعالیت اقوام مختلف در کنار همدیگر و ظرفیت های گردشگری تاریخی و طبیعی آن، نشان از ظرفیت های بالایی دارد، که می تواند بر تحولات اجتماعی آینده نیز آثار گسترده ای داشته باشد. هدف اصلی از تاسیس این پژوهکشده، دستیابی به دانش فنی و کاربردی در رشته های تخصصی مهندسی صنایع و مدیریت صنعتی، جامعه شناسی توسعه، برنامه ریزی منطقه ای، برنامه ریزی استراتژیک، اقتصاد توسعه، از طریق انجام طرح های مطالعاتی و تحقیقاتی می باشد، و اهدافی همسو و متناسب با اهداف گروه های مختلف پژوهشی در این واحد را دنبال می نماید.
پژوهشكده علوم بهداشتي جهاد دانشگاهي در راستاي گسترش دانش بومي پيرامون سلامت همگاني (Public Health) در سال 1379 تأسيس شده، و مجوز برگزاري دوره دكتراي تخصصي پژوهش محور را نیز اخذ نموده است. شايان ذكر است نام اين پژوهشكده در سال 1391 از ""مركز تحقيقات مادر و كودك"" به ""مركز تحقيقات سنجش سلامت"" تغيير يافت. اين پژوهشكده با حضور جمعي از متخصصان علوم بهداشتي فعاليتهاي پژوهشي خود را با رسالت ارتقای سطح سلامت افراد جامعه در گروههاي پژوهشي چهارگانه به انجام ميرساند.
استان خراسان يکي از قطبهاي صنايع غذايي کشور محسوب ميشود. گستردگی حوزة فعاليتهای اين صنعت از يک سو و ضرورت رعايت استانداردها و ارتقاء کيفيت محصولات از سوی ديگر موجب شده است تا صاحبان اين صنعت، تحقيق و پژوهش را به عنوان يکی از حلقههای اجتناب ناپذير مجموعه مديريتی خود مورد توجه قرار دهند. جهاد دانشگاهی واحد مشهد از سال 1369 فعاليت در زمينه صنايع غذايی را آغاز کرد و در سال 1373 موفق به اخذ موافقت قطعي ”گروه پژوهشي صنايع غذايي“ گرديد. در سال 1381 با بررسي مزيتهاي نسبي استان خراسان رضوي و لحاظ سياستگذاريهاي كلان جهاد دانشگاهي و نيز توانمنديهاي موجود گروه، تاسيس پژوهشكدهاي در اين زمينه مورد توجه قرار گرفت. با راهاندازي دو گروه پژوهشی ”کيفيت و ايمنی مواد غذايی“ و ”افزودنیهای غذايی“ و تکميل کادر علمي، موافقت اصولي ”پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذايی“ در سال 1386 اخذ گرديد و پيرو آن نام گروه پژوهشي ”صنايع غذايي“ به ”فرآوري مواد غذايي“ تغيير يافت. اين پژوهشکده دارای دو آزمايشگاه تحقيقاتي فيزيکوشيميايی و ميکروبيولوژی مواد غذايی است و به صورت آزمايشگاه همکار با اداره کل استاندارد و تحقيقات صنعتي استان نيز فعاليت مينمايد.
پژوهشكده علوم پايه كاربردي، با هدف دستيابي به اطلاعات و فناوريهای مورد نياز جامعه و تداوم همكاري در مرحله نيمهصنعتي و صنعتي، از طريق انجام تحقيقات مستمر در گرايشهاي مختلف علوم پايه، در سال 1379 تأسيس شد. اين پژوهشكده در سال 1382 موافقت اصولي و با توجه به پیشرفتهای کاری در سال 1383 موافقت قطعي خود را با سه گروه پژوهشی فیزیک، اکولوژی و سیستماتیک گیاهی و زمينشناسي، از شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقيقات و فناوري اخذ نمود. این پژوهشکده دارای ساختمانی مستقل با مساحت تقریبی1700 متر مربع و 7 آزمایشگاه تحقیقاتی میباشد.
پژوهشکده تکنولوژی تولید در سال 1383 با دارا بودن سه گروه پژوهشی مهندسی مکانیک-برق وشیمی تا به امروز به صورت مستمر در حال ارائه خدمات تخصصی می باشد
این ساختمان در سال های 1304 تا 1307 در دوران پهلوی اول در نبش خیابان صبای جنوبی سابق ایجاد شده و هم دوره ی گراند هتل لاله زار است . مالکیت آن متعلق به مرحوم گیو از زرتشتیان نیکوکار یزدی بوده است. پس از انقلاب در سال 1380 توسط جهاد دانشگاهی از بنیاد مستضعفان خریداری شده و با حفظ هویت اصلی خود ، بازسازی گردیده است. نوع معماری خاص آن ، گچ بری هایی است که در آن از سَمبل های مختلف نشان زرتشتی تا مقرنس های ایرانی اسلامی به چشم می خورد. 1500 متر مربع مساحت دارد که 700 متر مربع آن ، زیربنای قسمت قدیمی و بازسازی شده ی آن است . این بنا به عنوان یکی از آثار ملی و میراث فرهنگی کشور به ثبت رسیده است . در تاریخ 13 شهریور 1384 به طور رسمی با عنوان ""پژوهشکده فرهنگ و هنر جهاد دانشگاهی "" با سه گروه پژوهشی مدیریت فرهنگی ، پژوهش هنر و جامعه شناسی فرهنگی و با مدیریت دکتر حمید آیتی آغاز به کار کرد ه و تاکنون در این پژوهشکده ، ده ها طرح پژوهشی به اجرا در آمده است . در سال 1386 ، ساختمان جدیدی در جنوب آن احداث گردید و در سال های اخیر به پژوهشکده ی فرهنگ ، هنر و معماری تغییر نام یافت
هسته اصلی پژوهشكده فناوری اطلاعات جهاد دانشگاهی از سال 1372 و با ایجاد گروه پژوهشی مخابرات شكل گرفت و به تدریج و طی سالهای بعد با توسعه فعالیتهای تحقیقاتی این مجموعه و تشكیل دو گروه پژوهشی جدید با نامهای "دیجیتال" و "توسعه مدلهای كسب و كار فناوری اطلاعات" زمینه شكل گیری رسمی این پژوهشكده فراهم گردید. بدین ترتیب پژوهشكده فناوری اطلاعات جهاد دانشگاهی فعالیت رسمی خود را از سال 1386و با هدف ارائه خدمات پژوهشی و آموزشی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات آغاز نمود. ماموریت اصلی این پژوهشكده "توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات و تولید محصولات و خدمات جدید در این حوزه از طریق پژوهشهای توسعهای و كاربردی و ارائه خدمات آموزشی، با بهرهگیری از تجارب جهانی، دانش متخصصین داخلی و بكار گیری آخرین دستاوردهای فناوری" میباشد تا بدین ترتیب با توسعه تعاملات خود با سایر مراكز تحقیقاتی و آموزشی معتبر در سطح دنیا، ضمن ایجاد الگویی از یك سازمان پژوهشی موفق، بتواند گامی موثر را در راستای بومی سازی و توسعه فناوری و همچنین ارتقاء دانش و توان علمی متخصصین داخلی بردارد.
پژوهشكده گياهان دارويي جهاددانشگاهي در مهر ماه 1377 آغاز به كار نمود و در سال 1380 به عنوان مركز تحقيقات گياهان دارويي جهاددانشگاهي مورد تصويب شوراي گسترش دانشگاه هاي علوم پزشكي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي قرار گرفت. در حال حاضر اين پژوهشكده با اعضاء هيأت علمي و كارشناسان متعددی در مقاطع دكتري و كارشناسي ارشد در چهار گروه پژوهشي، و یک مركز خدمات تخصصي در زمينههاي مطالعاتی مرتبط از قبیل شناسایی، کشت و به زراعی، بیوتکنولوژی، آناليز مواد موثره گیاهی، فرمولاسيون و توليد فرآورده هاي دارويي گياهي و گياهان دارويي فعاليت دارد.
پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی در اردیبهشت ماه سال هشتادو دو شکل گرفت. این پژوهشکده دارای سه گروه پژوهشی قطعی شامل گروه محیط زیست طبیعی، گروه مهندسی محیط زیست، گروه فرآوری پسماند و یک مرکزخدمات تخصصی با عنوان مرکز خدمات تخصصی مدیریت و بهسازی محیط زیست می باشد.
جهاد دانشگاهي واحد استان چهار محال و بختياري از سال 1380 در استان فعاليت هاي خود را در زمينه هاي آموزشی ، پژوهشی (تحقيقاتي و مطالعاتي ) و فرهنگی آغاز نمود. در این راستا با تدوین دوره های آموزشی در قالبهای فنی و مهندسی، کامپیوتر، علوم پزشکی، علوم پایه و آموزش تخصصی در دوره های مذکور به پیشبرد و نیل به اهداف والای آموزش استان کمک نموده ، در حوزه معاونت پژوهشی با اخذ مجوز فعاليت قطعي براي تاسيس مركز خدمات تخصصي عمران و فنی و مهندسی، راه اندازي هسته اوليه گروه پژوهشي محيط زيست وکشاورزی، با انجام طرح هاي تحقيقاتي كاربردي مورد نياز دستگاه هاي اجرايي استان، سازمان ها و کارخانه های صنعتی باعث هرچه بهتر شدن جايگاه جهاد دانشگاهي در چشم انداز بيست ساله كشور شده است . تبليغ و ترويج فرهنگ و هنر اسلامي ، برنامه ريزي فرهنگي وتربيتي، ايجاد آمادگي فكري و افزايش دانش و بينش ديني و سياسي در قشر جوان و دانشجويان، رويكرد اساسي جهاددانشگاهي در حوزه فرهنگي است .
با عنايت به رسالت جهاد دانشگاهي طبق اساسنامه مصوب شورايعالي انقلاب فرهنگي در زمينه رفع نيازهاي پژوهشي و همچنين نياز روزافزون كشور به اجراي تحقيقات برنامهريزي شده و هدفمند، معاونت پژوهش و فناوري جهاد دانشگاهي در سال 1374 اقدام به تأسيس پژوهشكده علومانساني و اجتماعي نمود. در همان سال مجوز اصولي پژوهشكده از وزارت علوم، تحقيقات و فناوري اخذ و در سال 1381 مجوز قطعي پژوهشكده صادر شد. به دليل افزايش كمي و كيفي فعاليتها، هيئت امناي جهاد دانشگاهي در سال 1386 با تبديل پژوهشكده به پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات اجتماعي موافقت كرد. پژوهشگاه در حال حاضر با سه پژوهشکده علوم انسانی، پژوهشکده علوم اجتماعی و پژوهشکده علوم توسعه و دارا بودن 10 گروه پژوهشی به فعالیت علمی و پژوهشی مشغول می باشد پژوهشگاه دارای 75 عضو هیات علمی تمام وقت می باشد و بیش از 50 دانشجوی دکتری پژوهش محور در پژوهشگاه مشغول آموزش و پژوهش می باشند
پژوهشگاه ابن سینا مسیر تکامل و توسعه را از شکل گیری پژوهشکده ای کوچک در جهاد دانشگاهی در سال 1377 آغاز کرد. در تیرماه 1378 این پژوهشکده به عنوان مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی تولید مثل به تصویب شورای گسترش دانشگاه های علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رسید. فعالیت های این مجموعه از ابتدا بر ابعاد مختلف باروری مانند ایمونولوژی، ژنتیک، عفونت ها و غدد تولیدمثل و جنبه های اخلاقی و حقوقی باروری متمرکز بوده است و از نخستین سال های شکل گیری تلاش بر این بوده تا با برگزاری سمینارهای بین رشته ای کشوری، متخصصان و صاحب نظران رشته های مختلف به پژوهش در این زمینه ترغیب شوند.
دانشگاه علم و هنر (وابسته به جهاددانشگاهي) با هدف ارتقاء سطح دانش و تامين نيروي انساني متخصص مورد نياز كشور تاسيس شده است و از پشتوانه علمي و تحقيقاتي جهاددانشگاهي برخوردار است.
جهاددانشگاهي با توجه به اهميت اشتغال دانشآموختگان و به پشتوانه انگيزه و شناخت خود از فرآيندهاي مرتبط با اشتغال نظير مطالعه و تحقيق، توانمندسازي، اطلاعرساني و فرهنگسازي در سال 1377 با تشكيل ستاد اشتغال عملاَ وارد اين حوزه شد. پس از انجام مطالعات اوليه، در جلسه مورخ 1379/10/13 شوراي عالي انقلاب فرهنگي با اضافه نمودن وظيفه ""مشاركت در ايجاد زمينههاي مناسب براي اشتغال دانشآموختگان"" به اساسنامه جهاددانشگاهي، سازمان همياري اشتغال دانشآموختگان تأسيس گرديد. هم اكنون اين سازمان در 3 حوزه «كارآفريني و توانمندسازي، مطالعات و تحقيقات كاربردي و اطلاعرساني بازار كار» بخش اشتغال جهاددانشگاهي را راهبري و مديريت مينمايد.
پژوهشگاه رویان هشتم خرداد ماه سال 1370 به عنوان موسسه با هدف ارائه خدمات درمانی، پژوهش و آموزش در زمینه علوم باروری و ناباروری توسط زنده ياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني و گروهی از پژوهشگران و همکارانش در جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران تاسیس شد. این موسسه در سالهای 1377 و 1387 به ترتیب موفق به اخذ مجوز مراکز تحقیقات علوم سلولی و مرکز تحقیقات پزشکی تولید مثل از شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شد و در آبان ماه 1388 از شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موفق به اخذ مجوز پژوهشگاه گردید.
پژوهشگاه رویان هشتم خرداد ماه سال 1370 به عنوان موسسه با هدف ارائه خدمات درمانی، پژوهش و آموزش در زمینه علوم باروری و ناباروری توسط زنده ياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني و گروهی از پژوهشگران و همکارانش در جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران تاسیس شد. این موسسه در سالهای 1377 و 1387 به ترتیب موفق به اخذ مجوز مراکز تحقیقات علوم سلولی و مرکز تحقیقات پزشکی تولید مثل از شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شد و در آبان ماه 1388 از شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موفق به اخذ مجوز پژوهشگاه گردید.
پژوهشگاه رویان هشتم خرداد ماه سال 1370 به عنوان موسسه با هدف ارائه خدمات درمانی، پژوهش و آموزش در زمینه علوم باروری و ناباروری توسط زنده ياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني و گروهی از پژوهشگران و همکارانش در جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران تاسیس شد. این موسسه در سالهای 1377 و 1387 به ترتیب موفق به اخذ مجوز مراکز تحقیقات علوم سلولی و مرکز تحقیقات پزشکی تولید مثل از شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شد و در آبان ماه 1388 از شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موفق به اخذ مجوز پژوهشگاه گردید.
پژوهشگاه رویان هشتم خرداد ماه سال 1370 به عنوان موسسه با هدف ارائه خدمات درمانی، پژوهش و آموزش در زمینه علوم باروری و ناباروری توسط زنده ياد دكتر سعيد كاظمي آشتياني و گروهی از پژوهشگران و همکارانش در جهاد دانشگاهی علوم پزشکی ایران تاسیس شد. این موسسه در سالهای 1377 و 1387 به ترتیب موفق به اخذ مجوز مراکز تحقیقات علوم سلولی و مرکز تحقیقات پزشکی تولید مثل از شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شد و در آبان ماه 1388 از شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موفق به اخذ مجوز پژوهشگاه گردید.
مركز تحقیقات بيولوژي و بیوتكنولوژی تولیدمثل و نازايي در سال ۱۳۷۷، به همت جمعی از متخصصان علوم پایة پزشكی و درمان ناباروری، با تصویب هیأت امنا جهاد دانشگاهی تأسیس شد. در تاریخ ۱۹/۴/۷۸، مجوز تأسیس مركز تحقیقات بیوتكنولوژی تولیدمثل، به استناد رأی شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشكی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكی، از سوي وزیر محترم بهداشت درمان و آموزش پزشكی وقت، صادر شد.
پژوهشكدة آنتیبادی منوكلونال وابسته به پژوهشگاه فن آوريهاي نوين علوم زیستی جهاددانشگاهی _ ابنسینا، با هدف ارائة خدمات تولیدی و پژوهشي در زمینه آنتیبادیهای منوكلونال درسال ۱۳۷۹ تأسیس شد. در تاریخ 26/6/87 مجوز پژوهشکدة آنتي بادي منوكلونال از سوی شورای نظارت و گسترش تشکیلات پژوهشی جهاددانشگاهی اخذ شد.
پس از اخذ موافقت قطعی تأسیس مركز تحقیقات نانوتكنولوژی زیستی در تاریخ ۱۹/۱۰/۱۳۸۶ از سوی شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشكی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشكی، مجوز تأسیس پژوهشكده نانوبیوتكنولوژی نیز از سوی هیأت امنای جهاد دانشگاهی در تاریخ ۱۷/۸/۱۳۸۷ صادر گردید. این پژوهشكده همگام با توسعه فعالیتهای بنیادین پژوهشگاه ابن سینا در زمینه فنآوریهای نوین علوم زیستی و در راستای اجرای سیاستها و اهداف كوتاه مدت و بلند مدت ستاد نانوتكنولوژی در كشور با ایده محوری بگارگیری فناوری نانو در تشخیص و درمان بیماریهای صعب العلاج شروع به فعالیت نمود.
پژوهشكده علوم اجتماعي داراي سه گروه پژوهشي فعال ميباشد كه عبارتند از: 1. گروه جامعهشناسي 2. گروه روانشناسي اجتماعي 3. گروه مطالعات جوانان و مناسبات نسلي
پژوهشكده علوم توسعه داراي چهار گروه پژوهشي فعال ميباشد. تشكيلات سازماني هر گروه عبارت است از: مدير گروه، شوراي علمي، دبيرشورا و اعضاي گروه. گروههاي پژوهشي موظف به ارايه پيشنويس برنامه سه ساله پژوهشي گروه، تحت عنوان شبكه برنامه ميباشند.پيشنهاد جذب محققان مورد نياز، تقويت ارتباطات علمي و پژوهشي و تلاش براي انجام پژوهشهاي ميان رشتهاي ازمهمترين وظايف گروههاست. هر گروه پژوهشي داراي يك شوراي علمي است كه علاوه بر اعضاي گروه چند عضو هيأت علمي دانشگاهي نيز در آن عضو هستند. مهمترين وظيفه اين شورا بررسي و تصويب برنامه گروهها شامل شبكه برنامه و طرحهاي پژوهشي است. گروههاي پژوهشي پژوهشكده علوم توسعه عبارت است از: 1. گروه اقتصاد 2. گروه مدیریت و برنامه ريزي شهري 3. گروه مديريت
پژوهشکده سرطان پستان در سال ۱۳۷۵ با عنوان مرکز تحقيقاتی - درمانی بيماری های پستان آغاز به کار نمود. اين پژوهشکده در پی فعاليت های علمی ـ پژوهشی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران و با هدف انجام تحقيقات، آموزش و ارائه خدمات درمانی و مورد نياز مردم و بيماران در سطح کشور در زمينه بيماری های پستان تاسيس شد. پس از اخذ موافقت جهاد دانشگاهی اين مرکز از سال ۱۳۸۷ با عنوان پژوهشکده به فعاليت خود ادامه می دهد.
پارک علم و فناوری کرمانشاه در مسیر حمایت و کمک به توسعه شرکت های دانش بنیان، ایده های نو و تأکید بر تجاری سازی نتایج تحقیقات از سال 1386 با اخذ مصوبه استانی هیأت محترم وزیران و با بهره مندی از قوانین حمایتی، از جمله مزایای فعالیت در مناطق آزاد اقتصادی وارد عرصه جدی حمایت از تجاری سازی ایده های دانش بنیان شد از ابتداتا کنون بیش از 336 طرح در پارک علم و فناوری و مراکز رشد واحدهای فناور پذیرش حمایت و تعدادی نیز خارج شده اند .
بر اساس مصوبه شوراي عالي اداري به شماره 5169/1901 تاریخ 20/1/1382همه امور مربوط به سياستگذاري، برنامهريزي، نظارت، هدايت و حمايت صنعت فرش دستباف، امور تحقيقاتي و پژوهشي مربوط به آن و تهيه ضوابط و الزامات فني توليد و صادرات و اقدامات حمايتي مربوط به آن از كليه دستگاههاي دولتي جدا و در حوزه مركزي وزارت بازرگاني با عنوان «مركز ملي فرش ايران» تجميع شد.
اعمال حاکمیت دولت در سواحل و بنادر به منظور فراهم ساختن تسهیلات لازم در جهت گسترش امور تجارت دریایى و ارتباطات ساحلى و همچنین وصول حقوق و عوارض متداول، درمجموع قسمتى از وظایف سازمان بنادر و دریانوردی را تشکیل می دهد که سابقه تنظیم تاریخى آن به 12 ذیحجه سال 1229 برابر با 25 نوامبر 1814 میلادى باز می گردد. در آن سالها در بندر بوشهر اداره اى به عنوان "شعبه گمرکات جنوب" تاسیس گردید. این اداره وظیفه داشت ضمن مراقبت از سواحل ایران از ورود و صدور کالاهاى قاچاق از راههاى دریایى جنوب نیز جلوگیرى نماید و در حقیقت وظایف امور بندرى و دریایى را نیز شعبه گمرکات جنوب برعهده داشت. در تاریخ ششم بهمن ماه 1306 شمسی تاسیسات وتجهیزات اداره بندرانزلی در شمال کشور از دولت روسیه تحویل واداره امور آن به مامورین ایرانى سپرده شد و نیز راه آهن سرتاسری ایران، بندر ترکمن را از کنار دریای خزر به بندر امام خمینی(ره) در کرانه خلیج فارس متصل ساخت. از سال 1307 پس از افتتاح راه شوسه تهران-خرمشهر، بندر خرمشهر در جنوب کشور اهمیت فراوان پیدا کرد و امر تجارت دریایى آن رونق یافت و بهمنظور اداره امور بنادر کشور (اداره کل بنادر) در روز 15 بهمن ماه 1314 در تهران تأسیس گردید و کلیه امور بنادر ایران در آن متمرکز شد. در این زمان ضمن ایجاد بندر جدیدى در نوشهر نسبت به توسعه و تکمیل باراندازهاى بندر خرمشهر و همچنین ایجاد تأسیسات بندرى لازم در سایر بنادر شمال و جنوب کشور نیز اقدام گردید. درتاریخ 24 دیماه 1317هیات وزیران آئین نامه بندری ایران را که از طرف وزارت راه تهیه و پیشنهاد گردیده بود تصویب ومقرر گردید در بنادری که وزارت راه نماینده ندارد اداره کل گمرک به نمایندگی از طرف وزارت مذکور مجری آئین نامه مورد بحث باشد. درچهارم شهریور ماه 1325 طبق تصویب هیات وزیران مقرر گردید که درآمد حاصل از بهره برداری بنادر جهت توسعه تاسیسات بندری در حساب مخصوصی منظور گردد. در سال 1328 بنگاه کل بنادر و کشتیرانی بجای اداره کل بنادر در وزارت راه تشکیل گردید. در تاریخ هفتم خرداد ماه 1331 آئین نامه ثبت و بهره برداری شناورها مشتمل بر 18 ماده به تصویب هیات وزیران رسید و براساس آن مقرر گردید که استفاده از شناورها در آبهای داخلی و ساحلی ایران موکول به ثبت آنها و اخذ گواهینامه مربوطه در یکی از بنادر ایران باشد. در سال 1338 براساس توافق دو وزارت راه و گمرکات وانحصارات بنگاه کل بنادر و کشتیرانی از وزارت راه به وزارت گمرکات و انحصارات منتقل گردید. درچهارم خرداد ماه 1339 بنگاه کل بنادر و کشتیرانی به سازمان بنادر و کشتیرانی تبدیل و بر مسئولیت و اختیارات آن افزوده گردید. براساس آن، اعمال حاکمیت در آبهای ساحلی و تولیت کلیه امور بندری و دریایی کشور واجرای مقررات بندری و کشتیرانی ساحلی و مراقبت در توسعه کشتیرانی و بازرگانی و وصول حقوق و عوارض بندری و ثبت شناورهای تابع کشور بعهده آن گذاشته شد. در همین سال اداره کل بندر خرمشهر که مستقلا انجام وظیفه می نمود تابع سازمان بنادر و کشتیرانی گردید. این سازمان دردهم خرداد ماه 1340 به وزارت بازرگانی منتقل و در تاریخ بیستم اسفند ماه 1341 پس از تشکیل وزارت اقتصادی تابع این وزارتخانه شد. در29 شهریورماه 1343 قانون دریایی ایران که در 194 ماده تنظیم گردیده بود به مورد اجرا گذارده شد و از دوازدهم تیرماه 1345 سازمان بنادر و کشتیرانی فعلی بر طبق قانون با کلیه کارکنان و بودجه و اموال از وزارت اقتصاد منتزع و تابع وزارت دارایی گردید. براساس قانون اختیارات مالی و استخدامی و تشکیل بنادر و گمرکات، ازتاریخ 19 تیرماه 1348 سازمان بنادر و کشتیرانی از شمول مقررات قانون محاسبات عمومی و قانون استخدام کشوری و آئین نامه معاملات دولتی خارج شد و برای حفاظت انبارها، کالاها، ساختمانها و همچنین انجام اجرائیات و امور انتظامی و حفاظتی در اسکله ها و باراندازها، سازمانی بنام بنادر و گمرکات در وزارت دارایی گردید. به استناد ماده دوم قانون اختیارات آئین نامه دیگری که به تصویب کمیسیونهای دارایی و استخدامی مجلسین رسید، از تاریخ 13 بهمن ماه 1348 سازمان شخصیت حقوقی پیدا نمود ووظایف و اختیارات، ارکان و تشکیلات آن اعلام گردید. آئین نامه های معاملات مالی در تاریخ 24 خرداد ماه 1349 و آئین نامه استخدامی سازمان بنادر و کشتیرانی در تاریخ 6 مرداد 1349 مورد تصویب شورای عالی سازمان قرارگرفت و این سازمان در سال 1353 مجددا از وزارت دارایی منتزع و به وزارت راه وترابری انتقال یافت. به موجب مصوبه مورخ 10/2/1387 مجلس محترم شورای اسلامی وتاییدشورای محترم نگهبان که طی نامه شماره 79/12223 مورخ 29/02/1387 به مجلس شورای اسلامی واصل گردید. نام سازمان بنادر و کشتیرانی به سازمان بنادر و دریانوردی تغییر یافت و کلیه قوانین و مقررات حاکم بر سازمان بنادر و کشتیرانی عیناً در سازمان بنادر و دریانوردی حاکم و جاری خواهد بود.
توسعه نظام بیمه سلامت کشور همانا یکی از مهمترین فرامین مورد تاکید در سیاستهای کلی مقام معظم رهبری ، قانون برنامه پنجم توسعه و یکی از اهداف اصلی سازمان بیمه سلامت ایران می باشد . با تشکیل این سازمان ، یکی از بزرگترین اصلاحات نظام رفاه اجتماعی کشور به عهده آن نهاده شده و زمینه تحقق اهداف بلندی چون عدالت محوری ، ارتقاء سطح کیفیت در ارائه خدمات سلامت ، کاهش پرداخت از جیب بیمه شدگان ، رفع همپوشانی بیمه ای و بسط و گسترش برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع در سراسر کشور فراهم گردید . از این رو بر اساس ابلاغ اساسنامه تشکیل سازمان در تاریخ 22/5/91 و بر اساس ماده 38 قانون برنامه پنجم توسعه ، با تجمیع سازمان های بیمه گر کشور ، سازمان بیمه سلامت ایران در تاریخ اول مهر ماه سال 91 تشکیل شد تا به این ترتیب خدمات پایه سلامت به طور یکسان به تمامی مردم در قالب یک سازمان ارایه شود . به این ترتیب همه جمعیت 75 میلیونی کشور از یک بیمه پایه ای درمان برخوردار می شوند و دیگر فردی فاقد پوشش بیمه درمان در کشور نخواهد بود . بر همین اساس از اول مهر ماه 1391 سازمان بیمه سلامت ایران رسماً فعالیت خود را آغاز کرد و ماموریت یافت انجام اقدامات لازم را به منظور تمرکز کلیه امور بیمه سلامت در سازمان از طریق تجمیع سریع بخشهای بیمه های درمانی کلیه صندوق های موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده 5 قانون محاسبات عمومی کشور با رعایت مفاد ماده 38 قانون برنامه پنجم توسعه اساسنامه سازمان به انجام رساند تا به این ترتیب اهداف عالیه مد نظر قانون گذار از جمله تجمیع منابع مالی سلامت ، رفع هم پوشانی بیمه های درمانی ، برقراری عدالت اجتماعی در بخش سلامت ، تامین پوشش کامل بیمه سلامت ، یکسان سازی سیاست ها و روش های اجرایی حوزه بیمه سلامت ، تشکیل امور مراکز طرف قرارداد ، تشکیل پرونده سلامت ، فعال سازی نظام ارجاع و پزشک خانواده و کاهش سهم مردم از هزینه های درمان به 30% محقق شود . لذا ضرورت دارد با عنایت ویژه به نکات ذیل به عنوان مهمترین اصول راهبردی و خط مشی سازمان ، زمینه وصول به اهداف متعالی تبیین شده را فراهم نماییم : 1- تکریم کارکنان به عنوان سرمایه های سازمان و توجه ویژه به جایگاه کارشناسی 2- تعامل و همکاری با کلیه ذینفعان و شرکای سازمان به ویژه دانشگاههای علوم پزشکی و تامین کنندگان خدمات سلامت در راستای بهبود استانداردها و روابط فی مابین با رویکرد ارتقاء مستمر فرایندهای ارائه خدمات به بیمه شدگان و ایجاد همسویی در اجرای یکی از بزرگترین اصلاحات نظام رفاه اجتماعی کشور که متضمن دسترسی عادلانه به خدمات سلامت و از اهداف دولت خدمتگذار می باشد 3- مدیریت و راهبری مقتدرانه برنامه ملی پزشک خانواده و نظام ارجاع در چارچوب نظام بیمه سلامت کشور ، سیاستها و برنامه های ابلاغی ستاد کشوری و لزوم پیشگیری از هر گونه اختلال در روند برنامه 4- بهبود نظام اقتصادی بیمه سلامت با شناسایی و تامین منابع جدید ، تجمیع منابع حوزه سلامت درسازمان و ایجاد بسترهای لازم برای وصول به موقع درآمد و رسیدن به نقطه تراز منابع و مصارف برای انجام مقتدرانه و به هنگام ماموریتهای سازمان با اجرای مفاد ماده 38 قانون برنامه پنجم توسعه در جهت کاهش سهم مردم از هزینه های سلامت و افزایش رضایتمندی مردم عزیز کشور 5- استقرار نظام خرید راهبردی ، اصلاح و بهبود فرایندهای سازمان بیمه سلامت با مشارکت کلیه ذی نفعان ، افزایش رضایتمندی مردم و ارتباط منطقی بین تامین کنندگان خدمات و بیمه شدگان 6- ارتقاء و بهبود کیفی و کمی خدمات سازمان به طوری که بیمه شدگان کلیه صندوقهای ادغامی با افزایش کیفیت خدمات نسبت به قبل مواجه شوند و جای نگرانی در این خصوص وجود نداشته باشد 7- ساماندهی و بهبود ساختار سازمان و کارگزاریها در راستای اجرای ماموریتهای جدید و کاهش تصدی گری 8- طراحی مدلهای موثر دربهبود فرایند نظام ارائه خدمات سلامت به جامعه در هر سه سطح بیمه پایه و مکمل ، با توجه به تعدد روشهای فعلی 9- اهتمام جدی در بهره مندی از سامانه پرونده الکترونیک سلامت بر اساس قانون برنامه پنجم توسعه در سازمان 10- قصد قربت و استعانت از الطاف بیکران الهی در جهت صیانت از این تصمیم و اقدام بزرگ دولت با همفکری همه اندیشمندان ، سیاستگذاران و برنامه ریزان کشور و به تبع آن ارتقاء شاخصهای رفاه اجتماعی در سالهای آتی . لذا با توجه به این امر سازمان بیمه سلامت ایران به عنوان یکی از مهمترین مصوبات دولت خدمتگذار در راستای اجرای بند (ز) ماده 38 قانون برنامه پنجم توسعه به ارایه خدمات درمانی یکسان به بیمه شدگان درسراسر کشور می پردازد .
ادغام نهاد مطالعات وبرنامه ریزی شهر تهران با مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران بـه منظور ارتقـای بهره وری، رفـع تداخل های ساختاری و روشی، پیش بینی سازوکارهای مناسب برای طراحی راهبردها و تعمیق نظارت بر اجرای طـرح جامع شهر تهران، در آبان ۱۳۸۹ شهردار محتـرم تهران دستورالعمل اجرایی ادغام نهاد مطالعات وبرنامه ریزی شهر تهران با مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران را طـی مصوبـه شمـاره ۴۲۲۳۴/۲۰۰/۸۹ شورایعـالی شهرسازی و معماری اعـلام کرد. بنابـر این وظـایف نهاد مطالعات و برنامه ریزی توسعه شهری از مهر ماه ۱۳۸۹به شهرداری تهران واگذار شد.
كشور ما داراي پتانسيلهاي معدني سرشاري است و به همين جهت توسعه فعاليتهاي معدني يكي از شاخصهاي آباداني محسوب ميشود. فعاليتهاي معدني را ميتوان به سه بخش اكتشاف، استخراج و فرآوري مواد معدني تقسيم كرد. تنوع مواد معدني موجود در كشور و همچنين تنوع روشهاي فرآوري هر كدام از آنها، نشان دهنده اهميت تحقيقات در زمينه فرآوري مواد معدني است. پژوهشکده فرآوری مواد معدنی با برخورداری از اعضاء هیئت علمی مجرب در قالب سه گروه پژوهشی با عناوین کانه آرایی و هیدرومتالورژی، کنترل و مدلسازی سیستمهای فرآوری مواد معدنی و تکنولوژی نانو ذارت با هدف بهره برداری مناسب از ذخایر معدنی موجود در کشور و توسعه صنعت فرآوری مواد معدنی، خدمات فنی و مشاورهای به این صنایع ارائه می نماید.این مرکز دارای مجوز شماره ۱۲۷۹۹۷ از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می باشد.
جهاددانشگاهی نهادی است عمومی و غیر دولتی زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی، دارای شخصیت مستقل و از لحاظ اداری، استخدامی و مالی تابع مقرراتی است که در چهارچوب اختیارات قانونی به تصویب هیئت امنای جهاددانشگاهی می رسد. مطابق اساسنامه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، دو هدف از سه هدف اصلی جهاد دانشگاهی به پژوهش و فناوری معطوف شده است. عمده فعالیت این نهاد، در دو دهه اول، پاسخ به نیازها و خلاهای علمی، اجرایی و تحقیقاتی در بخش های مختلف کشور بوده است. بازنگری در سیاست ها و برنامه های جهاد دانشگاهی از یک دهه پیش آغاز شده و تا کنون ادامه یافته است و محور این بازنگری ها، رفع فوری میان مدت و بلند مدت نیازهای علمی و تحقیقاتی کشور بوده است. در پی تعریف سند چشم انداز بیست ساله کشوردر سال1384، جهاد دانشگاهی با مدنظر قراردادن اهداف مصوب در اساسنامه، چشم انداز بیست ساله خود در افق 1404 را ترسیم و برای تحقق آن، اهداف کلان بخش های پژوهش و فناوری، آموزشی و فرهنگی را مشخص نمود.در بخش اهداف کلان بیست ساله معاونت پژوهش و فناوری، به ایجاد ساختارهای پژوهشی و تخصصی جدید ومتناسب، قطب های علم و فناوری و تولید و عرضه فناوری و نوآوری در سطح ملی و بین المللی توجه ویژه ای شده است. معاونت پژوهش و فناوری در راستای تحقق برنامه پیش بینی شده گام های موثری برداشته و درعین حال پاسخ به نیازهای تحقیقاتی وزارتخانه ها، سازمان ها و دستگاه های اجرایی را مدنظر قرار داده است .
سازمان جهاددانشگاهی صنعتی شريف از سال ۱۳۵۹ با هدف استمرار آرمان های انقلاب فرهنگی، گسترش روحيه تحقیق و بهره برداری از يافته های پژوهشی، ارتقای سطح علمی خدمات تخصصی و گسترش طرح های كاربردی – نيمه صنعتی، ارتقاء و توسعه آموزش های علمی، مهارتی، کاربردی و شغل محور و همچنين توسعه برنامه های فرهنگی، فعاليت خود را آغاز كرده است.