مدت مطالعه: 4 دقیقه
پژوهشگران همواره به دنبال اثر بخشی مقالات علمی خود هستند. یکی از این راهها افزایش تعداد محققان در نگارش مقاله است، مقالات همتالیفی به خصوص مقالات با همتالیفی خارجی استنادات بیشتری دریافت میکنند. همکاری با محققان میان رشتهای نیز به افزایش تعداد استنادات دریافتی کمک میکند. از دلایل این افزایش استنادات در مقالات دارای هم تالیفی میتوان به مهارتهای تکمیلی مولفین، یادگیری متقابل و دسترسی به امکانات اشاره کرد و از منظر عاملی تعداد مولفان بیشتر میتواند با افزایش بازدید و نیز خوداستنادی بیشتر همراه باشد. علاوه بر این همتالیفی بینالمللی نیز همراه با تعداد استنادات دریافتی بیشتر از همتالیفی داخلی مشاهده شده است و دلیل آن هم میتواند کیفیت و نفوذ بیشتر است.
مطالعات کتابسنجی زیادی در خصوص رابطه تعداد نویسندگان و افزایش استنادات وجود دارد. نمودار زیر تعداد نویسندگان و میانگین استناد به هر سند مدارک علمی حوزه موضوعی تحلیل احساس را نشان میدهد. بر این اساس، بیشتر مدارک علمی این حوزه موضوعی با همکاری سه نویسنده نگارش شدهاند. همچنین مدارک علمی که توسط یک نویسنده نگارش شدهاند میانگین استناد به هر سند سه، و این مقدار برای مدارک علمی با هم تالیفی چند نویسنده برابر با یازده است. رابطه معناداری میان تعداد نویسندگان یک مدرک علمی و تعداد استنادات آن در این مطالعه دیده شده است (Keramatfar & Amirkhani, 2019).
برای دریافت آخرینهای بلاگ و بن تخفیف در خبرنامه عضو شوید.
بررسی مدارک علمی منتشر شده توسط پژوهشگران پژوهشگاه رویان، مشخص شد متوسط استناد به هر مدرک علمی حاصل از هم تالیفی بینالمللی برابر با 14، هم تالیفی داخلی برابر با 6 و بدون همکاری خارج از پژوهشگاه رویان برابر با 4 بوده است (کرامت فر و رفیعی خشنود, 1395).
با مرور دو مقاله بالا، مشخص شد که بررسی تعداد هم تالیفی و تعداد استنادات از مواردی است که در مقالات کتابسنجی به کار میرود. در ویدیو زیر میتوان نحوه محاسبه آن را ملاحظه نمود. برای آشنایی بیشتر با نرم افزار بیب اکسل کلیک کنید.
منابع:
Keramatfar, A., & Amirkhani, H. (2019). Bibliometrics of sentiment analysis literature. Journal of Information Science, 45(1), 3-15. doi:10.1177/0165551518761013
کرامت فر, ع., و رفیعی خشنود, م. (1395). ارزیابی بروندادهای علمی پژوهشگاه رویان. علم سنجی کاسپین.