دسترسی آزاد به مقالات علمی در سالهای اخیر رواج یافته است. با افزایش دسترسی آزاد پایگاههای زیادی در جهان به منظور دسترسی رایگان به مقالات علمی به وجود آمدند. یکی از این پایگاه دادههای رایگان، lens.org است. این پایگاه داده علاوه بر پروانه ثبت اختراع که در قسمت اول به آن پرداختیم، به نمایه مقالات علمی نیز میپردازد و آن را به صورت رایگان در اختیار محققان قرار میدهد.
جستجو مقالات در پایگاه داده رایگان lens.org
این پایگاه داده رایگان، امکان جستجو در 200 میلیون رکورد مقالات که از پایگاههایی مثل ماکروسافت آکادمیک[1]، پابمد[2]، کراس رف[3] و غیره را برای مخاطبان فراهم کرده است. این پایگاه داده رایگان برای اولین بار نمودار استنادی مقالات را به صورت رایگان برای مخاطبان فراهم کرده است.
![جستجو و آنالیز رایگان مقالات علمی](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81747/1.PNG)
برای جستجوی مقالات، در باکس جستجو روی Scholarly Works کلیک کنید. موضوع مورد نظر خود را در باکس جستجو وارد کنید.
![جستجو و آنالیز رایگان مقالات علمی](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81747/2.PNG)
از قسمت Document Type میتوانید نوع مدرک علمی بازیابی شده خود را انتخاب کنید.
![جستجو و آنالیز رایگان مقالات علمی](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81747/Screenshot%20(4).png)
در صفحه بازیابی مقالات، اطلاعاتی مثل تعداد مدارک علمی بازیابی شده و اطلاعات استنادی آن را ملاحظه خواهید کرد. نمایش اطلاعات استنادی از ویژگیهای پایگاههای استنادی غیر دسترسی آزاد نظیر اسکوپوس و وب آو ساینس است. اما این پایگاه داده رایگان اطلاعات استنادی را به صورت رایگان در اختیار مخاطبان خود قرار میدهد.
![جستجو و آنالیز رایگان مقالات علمی](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81747/3.PNG)
در سمت چپ، امکانی به اسم filter فراهم است که میتوانید مدارک علمی بازیابی شده را بر اساس دوره زمانی، نوع مدرک علمی، نویسنده، موسسات، کشور، اسامی منابع، اسامی موسساتی که از مدارک علمی بازیابی شده حمایت مالی داشتهاند، مجلات، همایشها، نوع مدارک علمی بازیابی شده، ناشر، موضوعات و نوع دسترسی آزاد محدود کنید.
علاوه بر این، منوی سمت چپ امکان رصد مدارک علمی بازیابی شده را برای شما فراهم میکند. یعنی میتوانید نویسندگان، موسسات، کشورها، مجلات، موسسات، همایشها و ناشرانی که بیشترین تعداد مدارک علمی را در موضوع مورد نظر شما منتشر کردهاند را شناسایی کنید.
![جستجو و آنالیز رایگان مقالات علمی](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81747/50.jpg)
اگر نیاز داشتید تا موضوع مورد نظر خود را به طور همزمان در پروانه ثبت اختراع جستجو کنید روی search Patents کلیک کنید.
![جستجو و آنالیز رایگان مقالات علمی](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81747/552.png)
علاوه بر این، میتوانید شکل مدارک علمی بازیابی شده را به دو صورت ببینید. در ویوی Table، مدارک علمی بازیابی شده به صورت جدولی از اطلاعات کتابشناختی مدارک علمی بازیابی شده ارائه میشود.
در ویوی List، مدارک علمی بازیابی شده به صورت لیست ارائه میشود.
امکان مهمی که این پایگاه داده به صورت رایگان در اختیار مخاطبان قرار میدهد، Analysis است.
![جستجو و آنالیز رایگان مقالات علمی](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81747/60.png)
در تب Analysis این پایگاه داده رایگان، موسسات و دانشگاههایی که بیشترین تعداد مدارک علمی را منتشر کردهاند را در ابتدای صفحه ملاحظه خواهید کرد.
در نمودار مقالات بازیابی شده، روند موضوع مورد نظر را ملاحظه خواهید کرد. این نمودار به شما کمک میکند تا آگاه شوید که آیا موضوع مورد نظر شما بروز است و هنوز در مورد آن مقاله منتشر میشود؟ اگر نمودار به صورت صعودی بود و تعداد مدارک علمی منتشر شده در هر سال افزایش داشت، نشان دهنده پویایی حوزه موضوعی مورد نظر شما است. اما اگر نمودار به صورت نزولی بود نشان دهنده این است که موضوع مورد نظر شما دیگر مورد توجه نیست و اگر میخواهید در رابطه با آن موضوع مقاله بنویسید بهتر است این کار را انجام ندهید.
علاوه بر این، نمودار نوع مدارک علمی منتشر شده در حوزه موضوعی شما را نشان میدهد. به این ترتیب میتوان به این نکته پی برد که در یک موضوع، چه نوع مدرک علمی بیشتر منتشر میشود؟ مقاله مجلات یا مقاله همایش بیشتر در حوزه مضوعی مورد نظر شما منتشر میشود. آگاهی از این نکته میتواند به شما کمک کند تا اگر میخواهید در آن حوزه موضوعی مقالهای بنویسید در مجله چاپ کنید یا همایش؟
![جستجو و آنالیز رایگان مقالات علمی](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81747/12.PNG)
حوزههای موضوعیهای فرعی مرتبط با موضوع جستجو شده، در ابر کلمات کلیدی وجود دارد. اندازه هر کلمه نشان دهنده بسامد آن و عدد مقابل نشان دهنده تعداد مدارک علمی با موضوع مورد نظر است. این ابر کلمات کلیدی به شما نشان میدهد حوزه موضوعی مدارک علمی بازیابی شده در کدام حوزه موضوعی فرعی بیشتر است. همچنین با کلیک روی هر کلمه میتوانید به اطلاعات آن دست یابید.
![جستجو و آنالیز رایگان مقالات علمی](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81747/5.PNG)
در قسمت field of study covered by the most active institutions میتوان موسسات و دانشگاههایی که بیشترین تعداد مدارک علمی مرتبط با حوزه موضوعی جستجو شده را منتشر کردهاند، دیده میشود.
![جستجو و آنالیز رایگان مقالات علمی](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81747/6.PNG)
در قسمت Most active author، مهم ترین نویسندگان در حوزه موضوعی مورد جستجو به همراه تعداد مدارک علمی بازیابی شده دیده میشود.
![جستجو و آنالیز رایگان مقالات علمی](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81747/Capture.PNG)
نمودار با عنوان Scholarly works scatter plot، مهم ترین مقالات علمی از نظر استناد برای شما نمایش داده میشود.
![جستجو و آنالیز رایگان مقالات علمی](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81747/7.PNG)
نمودار گرافیکی با عنوان Most active countries/Regions، مهمترین کشورها در حوزه موضوعی مورد نظر شما دیده میشود. با استفاده از این نمودار میتوانید مهمترین کشورها را شناسایی کنید.
![جستجو و آنالیز رایگان مقالات علمی](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81747/9.PNG)
در قسمت Top publishers، ناشرانی که بیشترین تعداد مدارک علمی با موضوع مورد نظر را منتشر کردهاند را میتوانید رصد کنید. در قسمت top journals with publisher نیز میتوانید مجلاتی که بیشترین تعداد مدارک علمی را منتشر کردهاند به همراه ناشر شان ببینید.
دریافت خروجی از پایگاه داده رایگان
برای دریافت خروجی مدارک علمی بازیابی شده، روی دکمه Export کلیک کنید و سپس نوع فرمت فایل را انتخاب کنید. اگر میخواهید از نرم افزار Vosviewer برای تحلیل داده استفاده کنید، فرمت csv را انتخاب کنید.
![جستجو و آنالیز رایگان مقالات علمی](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81747/Screenshot%20(7).png)
نتیجه گیری پایگاه داده رایگان برای جستجو و آنالیز پروانههای ثبت اختراع و مقالات
محققان میتوانند از پایگاه داده رایگان lens.org برای تجزیه و تحلیل مدارک علمی استفاده کنند. استفاده از این پایگاه داده رایگان، میتواند به عنوان ابزار رصد مدارک علمی استفاده شود. نکته خاص در مورد این پایگاه داده رایگان این است که با دسترسی آزاد امکانات زیادی را در اختیار محققان میگذارد. تجزیه و تحلیلهای ارائه شده در این پایگاه داده رایگان منحصر به فرد است.