نگارش مقاله علمی برای محققان تازه کار مسئله دشواری است. اغلب محققان با این سوال روبرو میشوند که از نگارش مقاله را از کجا شروع کنند و اول به چه چیزی بپردازند. حتما از ارزش تحقیق و نگارش مقاله علمی برای جامعه علمی آگاه هستید. توصیف کار پژوهشی به شکل قابل درک برای دیگران و قابل انتشار برای مجلات کار دشواری است.
شعار قدیمی یا منتشر کن یا از بین برو، شعار معتبری است. محققان به دلایل زیادی مثل ارتقای شغلی، درخواست حمایت مالی از موسسات و دریافت مدرک دکتری و کارشناسی ارشد تلاش می کنند تا مقاله بنویسند.
با این وجود، بسیاری از دانشجویان تحصیلات تکمیلی، واحدهای مربوط به آموزش نگارش مقاله نویسی را نگذراندهاند و هنر نگارش مقاله را بلد نیستند. علاوه بر این، رقابت شدیدی برای انتشار مقاله در مجلات با کیفیت بالا است، بنابراین برای اینکه شانس موفقیت خود را برای انتشار مقاله بالا ببرید، باید اصول مقاله نویسی را به درستی رعایت کرده باشید. بهتر نیست نتیجه تحقیق شما به صورت مقاله منتشر شود تا اینکه هیچ وقت کسی از نتایج تحقیق شما با خبر نشود؟
به منظور کمک به محققان جوان برای نگارش مقاله علمی، در این پست به صورت گام به گام با نحوه نگارش مقاله علمی آشنا میشویم. این پست بیشتر مربوط به مقاله نویسی در حوزه موضوعی پزشکی و پیراپزشکی است. مقاله نویسی در این پست، با معرفی بخشهای اصلی مقاله آغاز شده و سپس به نکات جزئی هر بخش میپردازد. در آخر هم به نکات مهمی برای چکیده و عنوان برای نگارش مقاله علمی پرداخته خواهد شد. مجموعه این پست ها به محققان تازه کار کمک میکند تا با تجربه کم در زمینه نگارش مقاله بتوانند مقاله با کیفیتی از کار تحقیقاتی خود بنویسند. بدون شک پست حاضر جامع نیست و میتوان موارد زیادی به آن اضافه کرد.
چه کارهایی را باید قبل از نگارش مقاله علمی شروع کنیم؟
قبل از نگارش مقاله علمی، باید به یکسری از اقدامات خاص بپردازید. این اقدامات قبل از نگارش مقاله علمی، پیش نیاز کار شما است که باید زمانی که در مرحله نگارش مقاله هستید، انجام دهید. وقتی را که برای نگارش مقاله خود سرمایه گذاری میکنید، به پیشرفت خود در نگارش متون علمی کمک میکنید. ممکن است قبلا به مرور پیشینه در مورد یک حوزه موضوعی پرداخته باشید و انجام این موضوع برای نگارش مقاله شما مفید است. نگارش مرور پیشینه یا ادبیات مروری زمانی که میخواهید مقاله علمی بنویسید مفید است و به شما کمک میکند تا منابع مرتبط با موضوع خود را پیدا کنید. استفاده از نرم افزارهای مدیریت منابع، مثل اندنوت، مندلی، زوترو و غیره، می تواند برای مدیریت منابع با حجم بالا و نسخههای متعدد مدارک علمی که نیاز دارید مفید باشد.
اغلب مقالات علمی قسمتی با عنوان تجزیه و تحلیل نتایج یافته ها از داده ها را خواهد داشت. این بخش از مقاله یافته ها نام دارد. معمولا از نمودارها برای نمایش تجزیه و تحلیل داده ها استفاده میشود، بنابراین، مهمترین بخش یافته ها را در حین نگارش مقاله علمی برجسته کنید تا نکاتی که برایتان مهم است فراموش نشود.
قبل از شروع نگارش مقاله علمی، مجله ای که قصد دارید مقاله را برای انتشار به آن ارسال کنید، مشخص کنید. انجام این موضوع به شما کمک می کند تا فرمت نگارش مقاله را رعایت کنید. انتخاب مجله قبل از انتشار مقاله به شما کمک خواهد کرد تا سبک و فرمت مجله را حین نگارش مقاله رعایت کنید و مخاطبان مجله را بشناسید تا بر اساس نیاز آنها مقاله بنویسید. به عنوان مثال، آیا شما مجله ای را انتخاب کرده اید که مخاطبان آن متخصص در آن حوزه موضوعی محسوب می شوند یا اینکه مجله ای عمومی در یک حوزه به شمار میآید؟
علاوه بر این، باید سیاست های انتشار مقاله توسط مجله را هم در نظر بگیرید. به عنوان مثال، برخی از مجلات مقالات تحقیقاتی پایه و اصیل را منتشر می کنند در حالی که برخی دیگر مقالات بالینی را مورد پذیرش قرار خواهند داد. انتخاب مجله برای چاپ مقاله به عوامل زیادی از جمله طیف شاخص تاثیر مجله بستگی دارد. بنابراین، باید حداقل دامنه و مخاطبان مقاله تان را قبل از شروع به نگارش مقاله بشناسید.
بخش های اصلی یک مقاله علمی کدام است؟
بخش های اصلی یک مقاله علمی شامل قسمت های مقدمه، روش، یافته ها و نتایج است. البته استثنائاتی در این قاعده وجود دارد، و شما باید قسمت دستورالعمل ها برای نویسندگان[1] مجله ای را که می خواهید مقاله تان را به آن ارسال کنید را مطالعه کنید تا مطمئن شوید فرمت مجله را رعایت کرده اید.
هر مقاله علمی دارای قسمت های اصلی مقدمه، روش، یافته ها و نتایج است.همچنین، مقاله علمی باید دارای چکیده و البته عنوان هم باشد. چکیده، خلاصه ای از قسمت های اصلی یک مقاله علمی است. در آخر نیز، لیستی از منابعی که در نگارش مقاله علمی از آن استفاده کرده اید، خواهد آمد. ممکن است یک مقاله علمی شامل قسمت هایی مثل تقدیر و تشکر و تعارض منافع نویسندگان هم باشد.
نگارش مقدمه در مقاله علمی
نگارش یافته های مقاله علمی
نگارش بحث و نتیجهگیری مقاله علمی
نگارش چکیده مقاله علمی
نحوه نوشتن منابع در مقاله علمی
[1] Instructions for authors