زمیـنه و هدف: تغییرات متابـولیک بعد از مصرف غذا (Postprandial) به ویژه غذاهای پرچرب، منجر به پیشرفت آترواسکلروز و افزایش خطر بیماری های قلبی- عروقی می شود. سرکه سیب یک عصاره اسیدیتیک است، و دارای اثـرات دارویـی زیادی می باشد. در این مطالعه، اثرات حاد سرکه سیب بر تعدادی از عوامل خطر بیوشیمیایی آترواسکلروز در خرگوش های هایپرکلسترولمیک بررسی شده است. روش بررسی: 32 خرگوش نیوزیلندی به طور تصادفی به چهار گروه؛ رژیم معمولی، رژیم پرکلسترول (1% کلسترول)، رژیم پرکلسترول (1% کلسترول) با 5 میلی لیتر سرکه سیب و رژیم پرکلسترول (1% کلسترول) با 10 میلی لیتر سرکه سیب تقسیم شدند. قبل از آزمایش و 3 ساعت پس از مصرف رژیم های مداخله ای، ترکیبات (C-Reactive Protein) CRP، کلسترول (LDL-C) LDL-، کلسترول (HDL-C) HDL-، کلسترول توتال، مالون دی آلدئید (MDA)،LDL اکسید شده (OxLDL)، آنزیم های کبدی (SGOT SGPT)، نیتریت، نیترات، گلوکز، فیبرینوژن،تری گلیسرید و آپولیپوپروتئین های A و (apoA apoB) B، اندازه گیری شدند. برای بررسی نتایج بیوشیمیایی و مقایسه میانگین گروه های آزمایش از آزمون واریانس یک طرفه و آزمون LSD استفاده گردید. میانگین اختلاف بین قبل از تیمار و 3 ساعت پس از تیمار برای اختلاف بین گروه ها در نظر گرفته شد. در تمامی موارد P<0.05 سطح معنی داری تلقی گردید. یافته ها: در این مطالعه، در گروه رژیم پرکلسترول نسبت به گروه رژیم معمولی فیبرینوژن، نیتریت، گلوکز و CRP, MDA, OxLDL افزایش معنی داری داشت. بین هر دو گروه سرکه سیب با گروه رژیم پرکلسترول از نظر مقدار فیبرینوژن، اختلاف معنی داری مشاهده گردید. مصرف 10 میلی لیتر سرکه سیب همراه با رژیم پرکلسترول موجب کاهش معنی دار، در فاکتورهایMDA ،OxLDL و گلوکز در مقایسه با رژیم پرکلسترول شد. هم چنین مصرف 5 میلی لیتر سرکه سیب همراه با رژیم پرکلسترول باعث کاهش معنی دار در LDL-C و کلسترول توتال نسبت به رژیم پرکلسترول گردید. اختلاف معنی داری بین گروه های مختلف سرکه سیب با گروه رژیم پرکلسترول در مقدار CRP, SGOT, SGPT, ApoB, ApoA, HDL-C, TG نیتریت و نیترات دیده نشد. نتیجه گیری: با توجه به نتایج این تحقیق، مصرف سرکه سیب به عنوان یک آنتی اکسیدان باعث کاهش برخی از عوامل خطر آترواسکلروز می گردد.