تحمل شوری چهار رقم برنج ایرانی در شرایط درون شیشه ای با استفاده از محیط کشت MS تغییر یافته ای که به آن شش سطح شوری (0، 20، 40، 60، 80 و 100 میلی مول NaCl) افزوده شده بود، مورد ارزیابی قرار گرفت. وزن تر، ماده خشک، مقدار آب، یون های Cl-, Mg+, Ca2+, K+, Na+ و محتوای پرولین در آنها و نیز درصد باززایی گیاهچه از پینه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که هنگامی که مقدار NaCl موجود در محیط کشت از صفر به 20 میلی مول افزایش داده شد، وزن تر پینه و باززایی گیاهچه در ابتدا به ترتیب از 382.6 میلی گرم و 59% و 437.8 میلی گرم و 63% افزایش یافت و از آن پس به سرعت کاهش یافت. انگیزش و رشد پینه و نیز باززایی گیاهچه از پینه به ترتیب در محیط کشت MS حاوی 20 میلی مول NaCl که به آن 2 میلی گرم در لیتر تو، فور - دی و 0.2 میلی گرم در لیتر BAP (برای محیط پینه زایی) افزوده شده بود و محیط کشت دارای 3 میلی گرم در لیتر، NAA، 2 میلی گرم در لیتر، کینتین و 50 میلی گرم در لیتر تریپتوفان بهینه بود. تجمع پرولین با وزن تر و محتوای آب پینه همبستگی منفی داشت و با مقدار یون های Na+ و Cl- همبسته نبود. تجزیه ضرایب مسیر بر مبنای ماترس همبستگی نشان داد که یون های Ca2+ و K+ که به وزن تر و مقدار آب همبستگی مثبت دارند، اثر خود را از طریق افزایش مقدار آب پینه اعمال می نمودند. رقم ’زاینده رود‘ به خاطر بهبود رشد و باززایی گیاهچه در محیط کشت حاوی NaCl رقم مناسبی برای انتقال ژن به منظور افزایش تحمل شوری در برنج است.