خاک زراعی منبعی ارزشمند بوده و حفظ و مدیریت حاصلخیزی آن در توسعه پایدار هر کشوری نقش مهمی را ایفا می نماید. از جمله ابزارهای مناسب که می تواند امکانات لازم را در زمینه مدیریت حاصلخیزی خاک ها فراهم آورد نقشه های پهنه بندی عناصر غذایی می باشند. هدف تحقیق حاضر بررسی ساختار فضایی و تهیه نقشه های پهنه بندی عناصر غذایی بر اساس استفاده از تکنیک های زمین آمار در محیط GIS می باشد. در این تحقیق با استفاده از390 GPS نمونه مرکب خاک از اراضی زراعی شهرستان مراغه جمع آوری شد و پس از آنالیزهای آزمایشگاهی میزان عناصر فسفر، پتاسیم ،آهن، روی، منگنز، مس و بور و نیز درصد کربن آلی، شوری و pH استخراج گردیدند. از طریق بررسی های آماری با بسته نرم افزاری Spss نرمال بودن توزیع داده ها تست شد و سپس با بکارگیری نرم افزار Gs+9 بررسی های زمین آماری و تهیه نیم پراش نگار تمامی عناصر انجام شده و بعد مناسبترین مدل تئوری به داده های تجربی برازش داده شد. با تعیین شدن پارامترهای نیم پراش نگار مدل کریجینگ معمولی جهت تخمین مقادیر عناصر در نقاط مجهول بکار گرفته شده و نقشه پهنه بندی عناصردر محیط نرم افزار Gs+9 تولید شد. پهنه بندی نقشه هر کدام از این عوامل بر اساس استانداردهای موسسه تحقیقات خاک و آب کشور انجام شد. نتایج حاصله نشان داد که قسمت عمده اراضی نمونه برداری شده، فاقد محدودیت شوری بوده ولی دارای کمی قلیائیت هستند، در 74 درصد اراضی میزان کربن آلی بیشتر از 0.5درصد است و بر اساس نیاز گیاه گندم، فسفر قابل در 70.35 درصد اراضی در حد زیاد یا سمیت و پتاسیم قابل جذب نیز در قست اعظم این خاکها در حد زیاد و خیلی زیاد می باشد. از لحاظ عناصر کم مصرف به ترتیب کمبود روی، منگنز، آهن، بور و مس در این اراضی شایع بوده است.