افزایش کمیت و کیفیت تولید در گیاهان تحت تاثیر متغیرهای مختلف به عنوان ابزار مدیریت علمی مدنظر است. در رویشگاه های طبیعی، بدلیل گستردگی و تنوع، دستیابی به جواب سوالاتی در این زمینه برای محققان میسر نمی باشد. بنابراین در تحقیق حاضر اثر کمپوست مایع در پنج سطح شاهد، 10، 20، 30 و 40 هزار لیتر در هکتار بر ترکیبات و میزان اسانس گونه درمنه کوهی که با توجه به برخورداری از ارزش های دارویی و صنعتی، به عنوان مواد اولیه مورد نیاز کارخانجات داروسازی و صنایع غذایی است، مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از نمونه های برداشت شده از گونه های تحت تیمار اسانس گیری به روش تقطیر با آب و برای شناسایی ترکیبات شیمیایی از دستگاه GC و GC/Mass استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که میزان اسانس در سطح شاهد 0.5 درصد ماده خشک بود. در این سطح 31 ترکیب شناسایی شد که در کل %95.77 از ترکیبات اسانس را دربر می گرفت. همچنین در سطح 10، 20، 30 و 40 هزار لیتر در هکتار، میزان اسانس به ترتیب 0.3، 0.28، 0.23 و 0.21 درصد بود. برخی ترکیبات شیمیایی که مهمترین آن ها عبارتند از b-Pinene، Psi-Cumene، P-Cymene، Furan <2-acetyl-5-methyl->، g-Terpinene، a-Thujone، Terpineol-cis-b، Piperitolcis-، Mentha-1(7) ,8-dien-2-ol <cis-para>، 5-Bromo-1-hexene، Pivanolate، IsoBorneol propionate، Davanabis-ether با اعمال تیمار در سایر اسانس ها مشاهده نشدند.