نیترات با فرمول شیمیایی NO3-یکی از اشکال نیتروژن در طبیعت است و جایگاه مهمی در چرخه نیتروژن دارد. سبزیجات، گوشت و آب از جمله منابع مهم نیترات هستند. نیترات علاوه بر منابع خوراکی از مسیر ال-آرژنین-اکسیدنیتریک (L-arginine-NO) در بدن انسان ساخته می شود. نیترات خوراکی بعد از ورود به دهان توسط باکتری ها به نیتریت (NO2-) تبدیل و نیتریت بعد از ورود به معده به نیتروزآمین (nitrosamines) که یک عامل سرطان زا است تبدیل می شود. بسیاری از مطالعات تاثیر سرطان زایی نیترات را در چهل گونه مختلف جانوری تایید کرده اند. مصرف بیش از حد مجاز نیترات باعث مت هموگلوبینمیا (methaemoglobinaemia)، سرطان، بیماری های غده تیرویید و ایجاد تومور می شود. از طرفی تاثیر مثبت نیترات بر سلامت عروق خونی و فرآیند عضله سازی تایید شده است. استفاده از عوامل میکروبی و کودهای زیستی جهت کاهش باقیمانده کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی می تواند مفید باشد. در این مقاله منابع نیترات، چرخه نیتروژن در طبیعت و تاثیر آن بر سلامتی انسان بررسی شده است. همچنین استفاده از باکتری های محرک رشد گیاهی جهت کاهش غلظت نیترات در محصولات گلخانه ای به عنوان یک روش عملی عنوان می شود.