به منظور بررسی اثرات تنش شوری، بر مرحله جوانه زنی، چهار رقم نخود شامل: کرج 31-60-12، کاکا، پیروز و جم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد. شوری در هفت سطح (18, 15, 12, 9, 6, 3, 0 ds/m) با استفاده از نمک های کلرور سدیم، کلرور کلسیم و کلرور منیزیم با نسبتهای مولی 2:1:1 (Na:Ca:Mg) اعمال شد. کشت بذرها درون ظروف پلاستیکی به ابعاد 11´8´5 سانتی متر انجام شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که درصد و سرعت جوانه زنی کلیه ارقام با افزایش شوری، کاهش پیدا کرد. سایر پارامترهای اندازه گیری شده شامل طول ریشه چه، طول ساقه چه، تعداد ریشه های جانبی، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه در سطوح پایین شوری 0 ds/m) تا 6) افزایش و با زیاد شدن غلظت نمک در محلول، کاهش یافتند. در صورتی که وزن خشک لپه در سطوح پایین شوری (0 ds/m تا 6) کاهش و در سطوح بالاتر افزایش نشان داد. در بین ارقام مورد مطالعه رقم کرج 31-60-12 از لحاظ اغلب پارامترهای اندازه گیری شده نسبت به بقیه ارقام کمتر تحت تاثیر تنش شوری قرار گرفت.