مقدمه یکی از مهمترین مشکلات سیستم های بهداشت و درمان، افزایش شیوع عفونت های باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک ها است. امروزه استفاده از مواد طبیعی از جمله اسانس های گیاهی دارای خواص ضد میکروبی بعنوان جایگزین آنتی بیوتیک ها روبه افزایش است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر نانوژل حاوی کیتوزان و اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی (Menthapiperita) بر ایزوله های بالینی اسینتوباکتربومانی در شرایط In-vitro می باشد. مواد و روش ها در این مطالعه مقطعی ایزوله های اسینتوباکتر بومانی از بیمارستان های منتخب شهرستان خرم آباد جداسازی و تعیین هویت شدند. پس از تهیه نانوژل حاوی کیتوزان و اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی (Menthapiperita)، حداقل غلظت ممانعت کنندگی (MIC) نانوژل بر روی ایزوله های اسینتوباکتر بومانی با روش میکروبراث دایلوشن در پلیت 96 خانه بر اساس دستورالعمل CLSI تعیین شدند. یافته ها میانگین حداقل غلظت مهارکنندگی نانو ذره بدون اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی، نانوذره حاوی گیاه دارویی نعناع فلفلی و آنتی بیوتیک جنتامایسین به ترتیب 47±,496، 48±,301 و 25 ±,78 بود. که نشانه دهنده حساسیت بالای سویه های مورد مطالعه نسبت به جنتامایسین در مقایسه با دو گروه دیگر (001/0 ≤, p) و کارایی موثرتر نانوذره حاوی اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی در مهار رشد سویه های سینتو باکتر بومانی در مقایسه با نانوذره بدون اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی می باشد (001/0 ≤, p). بحث و نتیجه گیری نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان دهنده توانایی موثر نانوژل حاوی کیتوزان و اسانس گیاه دارویی نعناع فلفلی در مقایسه با نانوذره بدون اسانس (Menthapiperita) برای بازدارندگی رشد ایزوله های اسینتوباکتر بومانی می باشد.