زمینه و هدف: این مرور سیستماتیک و متاآنالیز با هدف ارزیابی جامع اثر مصرف لبنیات پروبیوتیک بر افراد چاق و دارای اضافه وزن انجام شده است. روش ها: یک جستجوی سیستماتیک در میان پایگاه های داده الکترونیکی برای شناسایی کارآزمایی های بالینی مرتبط منتشر شده بین سال های 2000 و 2021 انجام شد. در مجموع 35 مطالعه، معیارهای ورود را داشتند که شامل کارآزمایی های تصادفی سازی و کنترل شده بود که تأثیر محصولات لبنی حاوی پروبیوتیک را بر شاخص توده بدن (BMI)، وزن و دور کمر ارزیابی می کردند. از متاآنالیز اثرات تصادفی (SMD) برای محاسبه میانگین تفاوت استاندارد شده و فاصله اطمینان 95% برای هر پیامد استفاده شد. یافته ها: تجزیه و تحلیل تلفیقی، از تمامی مطالعات نشان داد که ارتباط مثبت معنی داری بین مصرف محصولات لبنی حاوی پروبیوتیک و BMI وجود دارد (SMD: 0. 30, 95% CI: 0. 11-0. 50, P<0. 001). تجزیه و تحلیل حساسیت متعاقب، پس از حذف مطالعات ناهمگن، رابطه قوی را تأیید کرد. همچنین مصرف لبنیات پروبیوتیک تأثیر قابل توجهی بر وزن (SMD: 0. 10, 95% CI: 0. 00-0. 20, P<0. 001) و دور کمر (SMD: 0. 44, 95% CI: 0. 17-0. 71, P<0. 001) نشان داد. نتیجه گیری: این متاآنالیز جامع، شواهد محکمی از تأثیر بالقوه سودمند محصولات لبنی حاوی پروبیوتیک بر BMI، وزن و دور کمر در افراد چاق و اضافه وزن ارایه می کند. این یافته ها بر ارزش ترکیب پروبیوتیک ها در مداخلات غذایی با هدف پرداختن به این مسایل چالش برانگیز سلامت عمومی تاکید می کند. تحقیقات بیشتر برای روشن کردن مکانیسم های زیربنایی این اثرات و بهینه سازی بکارگیری پروبیوتیک ها در موارد بالینی ضروری است.