مقدمه: درد زایمان یکی از شدیدترین دردهایی است که یک زن در طی زایمان خود تجربه می, کند. با توجه به اهمیت کاهش درد زایمان و انجام زایمان طبیعی، مطالعه حاضر با,هدف مقایسه تأثیر مصرف خوراکی شربت زعفران,عسل با شربت خرما بر درد زایمان زنان نخست, زا انجام شد. روش, کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی , تصادفی, شده در سال 1398 بر روی 180 نفر از زنان نخست, زای مراجعه, کننده به بخش زایمان بیمارستان بعثت شهر سنندج انجام شد. افراد به صورت تصادفی به سه گروه شربت زعفران , عسل، شربت خرما و گروه دارونما تقسیم شدند. معیارهای ورود به مطالعه شامل: زنان نخست, زا، دیلاتاسیون 4 سانتی, متر سرویکس، سن 35-18 سال، بارداری تک قلو بود. ارائه مایعات فوق در بدو ورود به مطالعه (دیلاتاسیون 4 سانتی متر) و سپس هر 60-30 دقیقه یک بار تا پایان فاز فعال مرحله اول زایمان بر اساس تمایل بیمار تمدید شد. به منظور بررسی شدت درد زایمان از خط, کش سنجش درد استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده, ها با استفاده از نرم, افزار SPSS (نسخه 24) و آزمون, های آنالیز واریانس، کای اسکوئر و اندازه, های تکراری انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته, ها: سه گروه قبل از انجام مداخله از نظر میانگین شدت,درد در ابتدای فاز فعال، اختلاف آماری معنی, داری نداشتند (690/0=p)، ولی بعد از مداخله، در پایان فاز فعال (001/0p<)، مرحله دوم (001/0p<) و سوم زایمان (001/0p<) میان سه گروه اختلاف آماری معنی, داری وجود داشت. همچنین شدت درد در مرحله دوم زایمان در گروه شربت خرما در مقایسه با گروه شربت زعفران,عسل کمتر بود (015/0=p)، ولی در پایان فاز فعال (928/0=p) و مرحله سه زایمان (652/0=p) بین دو گروه مداخله اختلاف آماری معنی, داری وجود نداشت. نتیجه, گیری: مصرف شربت زعفران , عسل و شربت خرما هر دو در کاهش درد زایمان مؤثر است، ولی شربت خرما در مرحله , دوم زایمان مؤثرتر از شربت زعفران , عسل می, باشد و از آن می, توان به, جای مداخلات دارویی جهت کاهش , درد زایمان بهره , برد.