ادواتسنگی بهعنوان یکی از مهمترین یافتههای باستانشناسی مرتبط با دورهی نوسنگی بهشمار میروند. هرچند چنین یافتههایی، اساس تعریف و نامگذاری این دوره در ادبیات باستانشناسی دنیا بوده، اما معمولاً بهندرت و اغلب بهصورت سطحی، بهویژه در ایران، مورد توجه قرار گرفتهاند. این در حالی است که ادواتسنگی اغلب همگام با شروع کشاورزی و جهت آمادهسازی غذا توسط انسان تولید و استفاده شدهاند و همواره جزو جداییناپذیر شواهد باستانشناسی بهویژه در دوران پیشاز تاریخ بهشمار میآیند. علاوهبر مقوله معیشت و تولید غذا، با بررسی چنینیافتههایی اطلاعات مناسبی در ارتباط با کاربری فضایی، ساختار اجتماعی و نقش زنان در جوامع گذشته میتواند بهدست آید؛ اما مطالعه و ارزیابی این موضوعات نیازمند وجود نسبت بالای ادواتسنگی در کاوشهای گسترده در ارتباط با فضاهای معماری است. نظر به چنین مسائلی، این مقاله در پی معرفی و بررسی ادواتسنگی محوطهی چیاسبز شرقی در جهت بررسی مقوله تولید و آمادهسازی غذا توسط ساکنان آن است. طی فصل اول کاوش نجاتبخشی در این محوطه، گونههای مختلف سنگساب و هاون، دستههاون، دستاس و کوبنده بهدست آمد. بهنظر میرسد روند تولید و استفاده از گونههای مختلف ادواتسنگی در طول زمان توسط ساکنان چیاسبز شرقی همگام با روند کشت و اهلیسازی تمامعیار برخی از گونههای گیاهی بوده است. در این راستا، نسبت کوبندهها در لایههای تحتانی بیشتر بوده و با گذشت زمان بر میزان استفاده از سنگساب افزوده شده است. سنگساب در دیگر محوطههای نوسنگی منطقه نیز بهنحوی معنادار و در ارتباط با رشد و توسعه کشاورزی افزایش یافته است. از اینرو، بررسی ادواتسنگی چیاسبز شرقی هر چند بیانگر تولید و آمادهسازی غذا از ابتدای سکونت در آن بوده، اما نشان میدهد این مهم در طی زمان گسترش یافته و ساکنان محوطه اتکایی روزافزون به تولید و مصرف غذاهای گیاهی داشتهاند.