خواص اصطکاکی دانه ها و به خصوص گندم نقش مهمی در تعیین مشخصات مخازن، مجاری انتقال، خشک کن ها، سیلوها و تجهیزاتی دارد که این دانه ها در آن جریان دارند. در این تحقیق به بررسی ضریب اصطکاک داخلی و زاویه استقرار دانه 3 رقم متداول گندم (سرداری،گاسپارد، و سای سوتر) در 4 سطح رطوبتی (12، 15، 18، و 21 درصد) پرداخته شد. برای اندازه گیری ضریب اصطکاک خارجی ارقام فوق در سطوح رطوبتی مذکور، از 4 سطح تماس (ورق سیاه، روغنی، آلومینیم، و گالوانیزه) استفاده شد. آزمایش ها در 5 تکرار اجرا شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تجزیه واریانس و برای مقایسه اثر میانگین ها از آزمون چنددامنه ای دانکن (با سطح احتمال 5 درصد) استفاده شد. نتایج نشان داد که اثر رطوبت، رقم، و سطوح تماس بر زاویه استقرار و اثر رطوبت و رقم بر ضریب اصطکاک داخلی دانه معنی دار (سطح احتمال 1 درصد) است. با افزایش سطوح رطوبتی دانه، زاویه استقرار دانه به طور معنی دار افزایش یافت و در مورد ضریب اصطکاک داخلی دانه نتایج مشابهی به دست آمد. اثر سطوح رطوبتی 18 و 21 درصد بر مقدار ضریب اصطکاک داخلی دانه معنی دار نبود. بیشترین میانگین ضریب اصطکاک داخلی به رقم سرداری (با اختلاف غیرمعنی دار با رقم سرداری) و کمترین آن به رقم سای سوتر اختصاص داشت. بیشترین میانگین زاویه استقرار به رقم گاسپارد و کمترین آن به رقم سای سوتر (با اختلاف غیرمعنی دار با رقم سرداری) اختصاص داشت.