1
مقدمه: شناسایی عوامل موثر بر گرایش به رفتارهای پرخطر امری مهم و ضروری است که می تواند در کاهش اقدام به این رفتارها مفید باشد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش بینی کننده های اقدام به رفتار خودکشی با تاکید بر عوامل محافظت کننده و عوامل خطر در بین زندانیان انجام شد.
روش کار: روش این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی میباشد. جامعه آماری در این پژوهش شامل زندانیان زندان مرکزی کرمانشاه (دیزل آباد) در 6 ماه نخست سال 1401 بود که به روش نمونهگیری در دسترس 250 نفر که ملاکهای ورود به پژوهش حاضر را احراز و جهت پرکردن ابزارهای پژوهش اعلام آمادگی کردند انتخاب شدند و به پرسشنامه چند محوری بالینی میلون (MCMI)، مقیاسچندبعدیحمایتاجتماعی ادراک شده (MSPSS)، مقیاس تابآوری (CD-RIS)، پرسشنامه رفتارهای خودکشی- تجدید نظر شده (SBQ-R) و مقیاس شخصیت مرزی (STB) پاسخ دادند. پس از گردآوری پرسشنامهها، دادههای جمعآوری شده با استفاده از آزمون رگرسیون چندگانه به روش همزمان تحلیل شد.
یافته ها: نتایج نشان داد علائم شخصیت مرزی (21/0P= ،496/0= β)، علائم اختلال ضداجتماعی (001/0P= ،144/0= β) و تابآوری (005/0P= ،217/0- = β) تبیین معناداری از رفتارهای خودکشی زندانیان ارائه میکنند. افزون بر این، هیچ یک از مولفههای حمایت اجتماعی تبیین معناداری از رفتارهای خودکشی زندانیان ارائه نمیکنند.
نتیجه گیری: براساس نتایج این پژوهش، اختلالات شخصیت مرزی و ضد اجتماعی و تابآوری میتوانند نقش محوری در اقدام به خودکشی ایفا کنند. از آنجایی که انجام مداخله های آموزشی و توان بخشی به موقع می تواند باعث صرفه جویی در وقت و هزینه های درمانی شود پیشنهاد میشود پس از شناسایی زندانیان در معرض خطر اقدام به خودکشی این زندانیان از سایر زندانیان جدا شده و در کلاسها و جلسات آموزشی و پرورشی با تاکید بر رواندرمانی مبتنی بر رفتاردرمانی دیالکتیکی و رواندرمانی مبتنی بر ذهنیسازی و آموزشهای مبتنی بر تابآوری که دارای شواهد تجربی برای این اختلالات میباشد با هدف پیشگیری از اقدام به خودکشی شرکت کنند.