مقدمه و هدف: بیماری پارکینسون، یکی از بیماری های تحلیل برنده عصبی است که با اختلال یادگیری و حافظه همراه است. ترکیب های فنلی موجود در عصاره برگ زیتون خاصیت آنتی اکسیدانی دارند. هدف از این مطالعه، بررسی آثار محافظتی عصاره آبی- الکلی برگ زیتون بر اختلال حافظه ناشی از آسیب نورون های دوپامینی در موش های صحرایی نر است.مواد و روش ها: در این مطالعه، 42 سر موش به طور تصادفی به شش گروه «کنترل، شم، ضایعه دیده (6-هیدروکسی دوپامین به ناحیه جسم مخطط به صورت یک طرفه در پایان هفته سوم تزریق شد) و سه گروه تیمارشده (موش ها عصاره برگ زیتون را در دوزهای 50، 100 و 150 میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن به روش گاواژ به مدت شش هفته، روزانه دریافت کردند)»، دسته بندی شدند. گروه شم و ضایعه دیده، حلال عصاره دریافت کردند؛ سپس در پایان هفته های اول، دوم و سوم پس از تزریق سم، آزمون (تست) شناسایی شیء جدید انجام شد؛ آزمون چرخشی حاصل از القای آپومورفین حیوان ها نیز در هفته سوم پس از تزریق سم صورت گرفت.نتایج: تخریب نورون های دوپامینی به واسطه تزریق سم 6-OHDA، باعث کاهش معنادار عامل تشخیص شیء جدید، طی سه هفته شده است (p<0.001)؛ همچنین مصرف دوز 50، 100 و 150 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره برگ زیتون، موجب افزایش معنادار این عامل شده است (p<0.001).نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان دادند که مصرف عصاره برگ زیتون می تواند سبب محافظت نورون های دوپامینی و کاهش اختلال های یادگیری در مدل حیوانی پارکینسونی شود.