اهداف: بیماری دیابت شیرین با افزایش وقوع بیماری های قلبی - عروقی همراه است. شواهدی مبنی بر اثر ضددیابتی گیاه سیر کوهی وجود دارد. لذا، در این تحقیق اثر مصرف خوراکی و وابسته به اندوتلیوم این گیاه به مدت 8 هفته بر پاسخ انقباضی و رفع انقباضی آئورت سینه ای ایزوله در مدل تجربی دیابت در موش صحرایی نر مورد بررسی قرار گرفت.مواد و روش ها: موش های صحرایی نر به پنج گروه "کنترل"، "کنترل تحت تیمار با سیر کوهی"، "دیابتی"، "دیابتی تحت درمان با سیر کوهی" و "دیابتی تحت درمان با گلیبن کلامید" تقسیم شدند. دو گروه تحت تیمار با گیاه نیز پودر این گیاه مخلوط شده با غذای استاندارد موش را با نسبت وزنی %3 دریافت نمودند. میزان وزن و گلوکز، قبل از مطالعه و در هفته های 4 و 8 پس از مطالعه تعیین شد. در پایان، پاسخ انقباضی حلقه های آئورت سینه ای به کلرورپتاسیم و فنیل افرین و رفع انقباضی به استیل کولین و سدیم نیتروپروسید با استفاده از بساط بافت ایزوله مورد سنجش قرار گرفت.یافته ها: میزان گلوکز سرم در گروه دیابتی تحت تیمار به طور معنی دار کمتر از گروه دیابتی بود (p<0.05). به علاوه، حداکثر پاسخ انقباضی آئورت سینه ای دارای اندوتلیوم در گروه دیابتی تحت درمان با گیاه به کلرورپتاسیم و فنیل افرین به ترتیب به طور غیرمعنی دار و معنی دار (p<0.05) کمتر از گروه دیابتی بود و با حذف اندوتلیوم این تفاوت معنی دار از بین رفت. پاسخ رفع انقباضی حلقه های آئورتی دارای اندوتلیوم به استیل کولین در گروه دیابتی تحت درمان با گیاه در مقایسه با گروه دیابتی تیمار نشده بیشتر و معنی دار بود (p<0.05). همچنین، هیچ گونه تفاوت معنی داری بین گروه ها از نظر پاسخ رفع انقباضی به سدیم نیتروپروسید مشاهده نگردید.نتیجه گیری: تجویز خوراکی و دراز مدت سیر کوهی از طریق اثرگذاری بر عوامل مرتبط با اندوتلیوم موجب کاهش پاسخ انقباضی و افزایش پاسخ رفع انقباضی در بافت آئورت موش صحرایی دیابتی می شود که این امر می تواند در جلوگیری از عوارض عروقی دیابت در دراز مدت سودمند باشد.