مقدمه: اسانسها و عصاره های گیاهان دارویی به عنوان مواد طبیعی محافظت کننده مواد غذایی و داروهای افزاینده سلامتی مطرح هستند. اکثر این ترکیبات با داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی از استرس اکسیداتیو جلوگیری می کنند. هدف از این مطالعه مقایسه ظرفیت آنتی اکسیدانی اسانس و فراکشن های مختلف عصاره متانولی گیاهان دارچین، خالواش، مریم گلی، آویشن شیرازی و رزماری بود.روش بررسی: این مطالعه از نوع کارازمایی آزمایشگاهی می باشد. ظرفیت آنتی اکسیدانی اسانس و فراکشن های مختلف عصاره متانولی این گیاهان از طریق اندازه گیری توانایی مهار کنندگی رادیکال های آزاد DPPH ((2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl مورد ارزیابی قرار گرفت.نتایج: نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین اسانس و فراکشن های مورد مطالعه از نظر فعالیت آنتی اکسیدانی وجود داشت. فراکشن های اتیل استاتی نسبت به سایر فراکشن های مورد بررسی و حتی BHT ((Butyl Hydroxyl Toluene به عنوان آنتی اکسیدان سنتزی (IC50 برابر 239.5 mg/ml) دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالاتری بودند و بیشترین فعالیت مربوط به خالواش (47.2 mg/ml) بود. در میان سایر فراکشن ها نیز بیشترین فعالیت در فراکشن های ان-هگزانی رزماری با (969 mg/ml) IC50 دی کلرومتانی رزماری(205.46 mg/ml) و فراکشن های آبی دارچین(117.6 mg/ml) و مریم گلی(321.3 mg/ml) مشاهده شد. بر اساس نتایج این مطالعه فراکشن اتیل استاتی در گیاهان مورد بررسی بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی را دارد و فراکشن آبی در رتبه بعدی قرار می گیرد.نتیجه گیری: به طور کلی با توجه به فعالیت آنتی اکسیدانی قابل ملاحظه موارد ذکر شده این فراکشن ها می توانند به عنوان آنتی اکسیدان های طبیعی در صنعت مورد استفاده قرار گیرند.