دیابت قندی شایعترین بیماری آندوکرین ویک سندرم متابولیکی مزمن است که در نتیجة نقص کامل یا نسبی ویا مقاومت به عمل انسولین ایجاد می شود ودارای عوارض قلبی –عروقی ،عصبی ،کلیوی وچشمی است .هدف ازاین مطالعه که به روش Clinical Trial انجام شد، بررسی اثرویتامین C تکمیلی برروی کاهش هموگلوبین گلیکوزیله بیماران دیابتی II است .دربررسی حاضر، 29 بیماردیابتی نوع 2مراجعه کننده به مرکزتحقیقاتی درمانی دیابت یزد انتخاب شدند. در ابتدا و پایان مطالعه جهت اندازه گیری قند خون ناشتا ، قندخون 2ساعت بعد از غذا H bA1C, وسطح سرمی ویتامین C ، ازاین بیماران نمونه خون تهیه وبعد از نمونه گیری اولیه به بیماران 250mg ویتامین C ،4 بار در روز بمدت 6هفته تجویز شد.پس ازجمع آوری اطلاعات لازم ، با استفاده از آزمون آماری Paired t-Test ونرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل انجام شد. میانگین هموگلوبین گلیکوزیله قبل از مصرف ویتامین C ،mg/dl 11.2±1.3 وبعدازتجویز به mg/dl 9.19±1.43 رسید (P=0.001). میانگین سطح سرمی ویتامین C از 0.96mg/dl قبل ازتجویز به25/1 میلی گرم درصد پس از6 هفته رسید (002/0= P) میانگین قند خون 2 ساعت پس از غذا تغییر واضحی نداشت (73/0=P). افزایش میانگین سطح سرمی ویتامین C درهفته های0 و 3 ، (002/0 = P) و هفته های0 و 9، (02/0 P=) معنی دار بود.
این مطالعه نشان داد که تجویز ویتامین C تکمیلی به بیماران دیابتی نوع II سبب کاهش سطح هموگلوبین گلیکوزیله می شود .