مقدمه: اسکلروز مولتیپل (MS)یکی از بیماری های ماده سفید دستگاه عصبی مرکزی با شیوع متغیر در مناطق مختلف است. با توجه به متفاوت بودن عادت های غذایی در مناطق و فرهنگ های گوناگون، پژوهش ها نقش احتمالی تغذیه را به عنوان یکی از عوامل خطر در سبب شناسی و کنترل MS پیشنهاد کرده اند.هدف: تعیین الگوی غذایی قبل و بعد از تشخیص MS و نگرش نسبت به تاثیر آن بر روند بیماری.مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی، 166 بیمار دچار MS که در سال های 1384 و 1385 به انجمن MS تبریز مراجعه کرده بودند با پرسشنامه پیش آزمون شده شامل سه بخش حاوی پرسش های مربوط به اطلاعات فردی، عادت های غذایی پیش و پس از تشخیص بیماری، تغییر وزن و اشتها و همچنین تغییر الگوی غذایی پس از بیماری و علت آن، ارزیابی و داده ها با آزمونهای آماری t-student و کای دو توسط نرم افزار spss16 آنالیز شد.نتایج: در این مطالعه افراد شامل 122 زن و 44 مرد با میانگین سنی 31.97±9.21 سالگی و میانگین سن تشخیص بیماری 28.33±8.84 سال بود. %79.8 افراد بعد از تشخیص بیماری در الگوی غذایی خود تغییری ایجاد نکرده بودند که در %80 موارد، توجه نکردن به تاثیر احتمالی مواد غذایی بر علائم بیماری، علت اصلی آن بوده است. تغییر در مصرف انواع روغن ها پس از بیماری معنی دار و در نیمی از موارد به دلیل تقلیل علائم بیماری بود. همچنین، افزایش معنی داری در مصرف مکمل ها و روغن ماهی و کاهش معناداری در تمایل به مصرف تخم مرغ، قند و شکر و ترشی نیز پس از بیماری وجود داشت. بیماران به ترتیب میوه، شیر، زیتون و روغن زیتون، سبزی، ماهی و آجیل را بهبوددهنده علائم و ترشی، غذاهای تند، شیرینی، غذاهای سرخ شده و آماده و گوشت قرمز را تشدیدکننده علائم بیماری مطرح کردند.نتیجه گیری: از دیدگاه بیماران رژیم های غذائی و مکمل ها تا حدودی بر علائم بیماری MS موثرند.