زمینه و هدف: سرطان کولورکتال سومین بدخیمی شایع در دنیا محسوب می شود. امروزه ارتباط نزدیکی بین سرطان کولورکتال و بعضی عادات فردی نظیر شیوه زندگی و رفتارهای تغذیه ای مشخص شده است. این مطالعه به منظور تعیین رابطه شاخص های تغذیه ای و ابتلا به سرطان کولورکتال در استان گلستان انجام شد.روش بررسی: این مطالعه مورد-شاهدی روی 47 بیمار مبتلا به سرطان کولورکتال که بیماری آنان در سال های 84-1383 تشخیص داده شده بود و 47 فرد سالم در استان گلستان در سال 1385 انجام شد. برای هر یک از افراد مورد مطالعه پرسشنامه ای حاوی اطلاعات دموگرافیک و تغذیه ای (FFQ) تکمیل شد. برای مقایسه نسبت ها از آزمون کای اسکوئر استفاده شد.یافته ها: در هر یک از دو گروه 4/40 درصد افراد زن و 6/59 درصد مرد بودند. انحراف معیار و میانگین سن گروه مورد و شاهد به ترتیب 52.4±13.4 و 52.1±13.1 سال بود. میزان انرژی مصرفی تام بیشتر از 5/1837 کیلوکالری در روز با بروز سرطان کولورکتال ارتباط معنی داری داشت. ( 95 CI 1+.2-11+.3, OR:3.8درصد) میزان ابتلا به سرطان کولورکتال در افرادی که روش پخت غذا در اغلب آنها سرخ کردن بود؛ بیش از سایر گروه ها دیده شد. (95 CI 0.8-11.1, OR:3 درصد) مصرف چربی در مقادیر بالاتر از 5/118 گرم در روز خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را 5/6 برابر نسبت به سایر الگوهای مصرف چربی افزایش داد ( 95 CI 1.5-28.8درصد) .بین مصرف سبزیجات و ابتلا به سرطان کولورکتال ارتباط معنی داری مشاهده نشد.نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که افزایش انرژی مصرفی تام، چربی بالا و پخت به روش سرخ کردن، نقش موثری را در ابتلا به سرطان کولورکتال در این منطقه دارد.