مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

777
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

0
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

1

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی تغییرات کیفی و کمی اسانس Thymus pubescens Boiss. et Kotschy ex Celark در چند نقطه رویشی دره لار

صفحات

 صفحه شروع 87 | صفحه پایان 127

چکیده

 جنس آویشن (Tymus) در نقاط مختلف ایران 14 گونه دارد (جمزاد, 1373). یکی از گونه هایی که پراکندگی وسیعی در شمال و غرب کشور دارد Thymus pubescens است (مظفریان, 1373). معرفی این گونه به عنوان گیاهی دارویی و معطر, شناخت ترکیبهای موجود در اسانس آن, مقایسه مقدار و درصد ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس در نقاط مختلف, در دو مرحله قبل از گلدهی و گلدهی کامل از اهداف اصلی این طرح است. به علاوه, معرفی این گونه به عنوان گیاهی معطر در جهت تولید تولید اسانس از آن در سطح نیمه صنعتی, از اهداف فرعی این طرح به شمار می رود. نمونه های گیاهی از سه نقطه رویشی در دره لار (شرق استان تهران) و در دو مرحله قبل از گلدهی (اواسط اردیبهشت) و گلدهی (اواسط تیرماه) جمع آوری شدند. از اندامهای هوایی خشک شده T. pubescens با روش تقطیر با بخار آب در دستگاه های شیشه ای به مدت 45 دقیقه اسانس گیری بعمل آمد. اسانسها پس از آبگیری با کلرید کلسیم در شیشه های تیره رنگ و در یخچال نگهداری شدند. مقدار اسانس در مرحله رویشی از 0.53% تا 0.93% و در مرحله گلدهی از 1.23% تا 2.03% متغیر بود. در مجموع مقدار اسانس در مرحله رویشی کمتر از مرحله گلدهی بود. در مرحله قبل از گلدهی تفاوت قابل توجهی در بازده اسانس نقاط مختلف مشاهده نشد, در حالیکه این تفاوت در مرحله گلدهی معنی دار بود. اسانسها جهت تجزیه و شناسایی به دستگاه های GC و GC/MS تزریق شدند. در مجموع 26 ترکیب (98.0% تا 99.3%) در مرحله رویشی و 32 ترکیب (97.7% تا 98.5%) در مرحله گلدهی شناسایی شدند. 24 ترکیب در هر دو مرحله مشترک بودند. ترکیبهای شاخص در مرحله قبل از گلدهی کارواکرول (52.6% تا 77.9%), تیمول (2.7% تا 21.8%), گاماترپینن (3.3% تا 7.4%), پاراسیمن (2.2% تا 4.4%) و بتا کاریوفیلن (1.7% تا 2.5%) بودند. ترکیبهای شاخص مرحله گلدهی شامل: کارواکرول (54.7% تا 69.2%), پاراسیمن (6.7% تا 9.7%), 1 و 8 سینئول + لیمونن (1.7% تا 3.2%), متیل کارواکرول (0.6% تا 6.6%) و بورنئول (1.7% تا 5.1%) بودند. ترکیبهایی مانند تیمیل استات, گامامورولن, سیگماکادینن فقط در مرحله رویشی و آلفافلاندرن, آلفاترپینئول, ترپینن 4-ال, اسپاچونلول, کامفور, لینالول, متیل تیمول, تیموکینون و تیمودی هیدروکینون فقط در مرحله گلدهی وجود داشتند.

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    عسگری، فاطمه، سفیدکن، فاطمه، و رضایی، محمدباقر. (1381). بررسی تغییرات کیفی و کمی اسانس Thymus pubescens Boiss. et Kotschy ex Celark در چند نقطه رویشی دره لار. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، -(12)، 87-127. SID. https://sid.ir/paper/105259/fa

    Vancouver: کپی

    عسگری فاطمه، سفیدکن فاطمه، رضایی محمدباقر. بررسی تغییرات کیفی و کمی اسانس Thymus pubescens Boiss. et Kotschy ex Celark در چند نقطه رویشی دره لار. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران[Internet]. 1381؛-(12):87-127. Available from: https://sid.ir/paper/105259/fa

    IEEE: کپی

    فاطمه عسگری، فاطمه سفیدکن، و محمدباقر رضایی، “بررسی تغییرات کیفی و کمی اسانس Thymus pubescens Boiss. et Kotschy ex Celark در چند نقطه رویشی دره لار،” تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، vol. -، no. 12، pp. 87–127، 1381، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/105259/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    مرکز اطلاعات علمی SID
    strs
    دانشگاه امام حسین
    بنیاد ملی بازیهای رایانه ای
    کلید پژوه
    ایران سرچ
    ایران سرچ
    فایل موجود نیست.
    بازگشت به بالا