شکر تیغال یکی از مان های مشهور ایران می باشد که از زمانهای گذشته تا امروز به عنوان یک داروی سنتی مورد مصرف قرار گرفته است. این ماده شیرین مزه توسط لارو حشره ای بر روی گیاهی از خانواده کاسنی، به نام اکی نوپس ایجاد می گردد.جهت تعیین نام گونه های موجود در استان و حشره عامل در قالب یکی از زیر طرحهای طرح ملی بررسی منابع تولید کننده و عوامل تولید شیرابه های قندی (مان ها) اجرا شد و طی دو مرحله کتابخانه ای و صحرایی مطالعه صورت گرفت.ابتدا ضمن مراجعه به منابع مختلف، اطلاعات در مورد گیاه به دست آمد. از نقشه پوشش گیاهی پراکنش گیاه در استان استفاده شد و با شروع فصل رویش بازدیدهای منظم از گیاه اکی نوپس در نقاط مختلف استان در ارتفاعات و اقالیم مختلف انجام گردید. با مشاهده حشره عامل روی نمونه گیاه نسبت به جمع آوری گیاه و حشره جهت شناسایی اقدام گردید.بر طبق بررسی انجام شده مشخص شد که به روی سه گونه از گیاه اکی نوپس به نام های E cephalotes Dc. , Echinops orientalis Trautv و E. robustus Bunge حشره فعالیت می کند: گونه های مذکور در جنوب، شرق و غرب استان پراکنش دارند و علاوه بر آنها دو گونه دیگر به نامهای E. ritrodes Bunge و E. leiopolyceras Bornmنیز وجود دارند که بر روی آنها اثری از فعالیت حشره مشاهده نشد. این گونه ها منشعب و در ارتفاعات استان پراکنش دارند.نام حشره عامل تولید شکر تیغال لارینوس ملیفیکوس از راسته سخت بالپوشان و خانواده سرخرطومی می باشد. حدود ارتفاعی پراکنش گیاه اکی نوپس در استان تهران 2700-1000 متر و حدود ارتفاعی فعالیت حشره تا 2000 مشاهده شد.تولید شکر تیغال در استان تهران قابل توجه نمی باشد و جمع آوری آن مقرون به صرفه نیست.