مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

524
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

525
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی خصوصیات کمّی و کیفی اسانس برخی از توده های ریحان (Ocimum basilicum L. ) در شرایط آب و هوایی اهواز

صفحات

 صفحه شروع 286 | صفحه پایان 297

کلیدواژه

ریحان (Ocimum basilicum L.)Q1

چکیده

 به منظور ارزیابی عملکرد و اجزای اسانس 15 توده از گیاه دارویی ریحان (Ocimum basilicum L. ), آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 15 تیمار (توده) و 3 تکرار در مزرعه آزمایشی گروه علوم باغبانی دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا گردید. توده ها شامل سبز یزد, سبز کانادا, سبز رامهرمز, سبز جهرم, سبز شیراز, سبز شهرری, سبز دشتستان, سبز نیشابور, بنفش جهرم, بنفش شیراز, بنفش رامهرمز, بنفش دشتستان, گل خوشه ای, گل دم عقربی و تریزیفلورا بودند. صفات عملکرد برگ, میزان, عملکرد و اجزای اسانس اندازه گیری شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین توده ها در صفات مورد مطالعه اختلاف معنی داری در سطح احتمال 1% وجود دارد. بیشترین عملکرد برگ خشک در توده های گل خوشه ای و گل دم عقربی (613. 60 و 550. 33 گرم بر مترمربع) ثبت شد. بیشترین میزان اسانس در توده های تریزیفلورا, گل خوشه ای و گل دم عقربی (به ترتیب 3. 16, 2. 93 و 2. 08 درصد) و بیشترین عملکرد اسانس نیز در توده های گل خوشه ای, تریزیفلورا و گل دم عقربی (به ترتیب 17. 95, 14. 72 و 11. 42 گرم بر مترمربع) مشاهده شد. براساس نتایج آنالیز اسانس به وسیله دستگاه GC/MS, حدود 32 ترکیب در اسانس توده های مختلف ریحان شناسایی شد. ترکیب های غالب اسانس توده ها شامل لینالول (0. 1 تا 68. 4%), متیل کاویکول (صفر تا 55. 3%), ژرانیول (صفر تا 33. 4%), ژرانیال (صفر تا 43. 1%), لیمونن (صفر تا 18%), کامفور (صفر تا 2. 8%), متیل اوژنول (0. 4 تا 4. 9%), بتا-کاریوفیلن (صفر تا 4. 6%) و کوبنول (صفر تا 6. 2%) بودند. اسانس توده های بنفش جهرم, بنفش شیراز, بنفش رامهرمز, بنفش دشتستان و تریزیفلورا بیشترین میزان متیل کاویکول را داشتند. توده های گل خوشه ای, گل دم عقربی و سبز کانادا حاوی لینالول بالا و اسانس توده های سبز یزد, سبز رامهرمز, سبز جهرم و سبز نیشابور حاوی ژرانیول و ژرانیال بیشتری نسبت به سایر توده ها بودند. به طور کلی, نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که توده ها دارای ویژگی های منحصربه فردی هستند که می توان از آنها در جهت تولید دارو, لوازم آرایشی-بهداشتی و استفاده در صنایع غذایی بهره برد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    مومنی منفرد، مجتبی، محمودی سورستانی، محمد، ذوالفقاری، مریم، و ملک زاده، محمود. (1397). ارزیابی خصوصیات کمّی و کیفی اسانس برخی از توده های ریحان (Ocimum basilicum L. ) در شرایط آب و هوایی اهواز. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 34(2 (پیاپی 88) )، 286-297. SID. https://sid.ir/paper/105351/fa

    Vancouver: کپی

    مومنی منفرد مجتبی، محمودی سورستانی محمد، ذوالفقاری مریم، ملک زاده محمود. ارزیابی خصوصیات کمّی و کیفی اسانس برخی از توده های ریحان (Ocimum basilicum L. ) در شرایط آب و هوایی اهواز. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران[Internet]. 1397؛34(2 (پیاپی 88) ):286-297. Available from: https://sid.ir/paper/105351/fa

    IEEE: کپی

    مجتبی مومنی منفرد، محمد محمودی سورستانی، مریم ذوالفقاری، و محمود ملک زاده، “ارزیابی خصوصیات کمّی و کیفی اسانس برخی از توده های ریحان (Ocimum basilicum L. ) در شرایط آب و هوایی اهواز،” تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، vol. 34، no. 2 (پیاپی 88) ، pp. 286–297، 1397، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/105351/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button