مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

958
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

612
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

مدلسازی اثرات متقابل شوری و کود ازتی اوره بر اساس قوانین «لیبیک - اسپرنگل» و «میچرلیخ - بال»

صفحات

 صفحه شروع 98 | صفحه پایان 114

چکیده

شوری و کمبود عناصر غذایی, دو عامل مهم کاهش دهنده تولید فرآورده های کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک می باشند. برای بررسی کمی واکنش گیاه سورگوم (Sorghum bicolor L. Moench) به مقادیر متفاوت کود اوره در سطوح مختلف شوری و نیز اثرهای متقابل آن ها بر یکدیگر, آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور شوری آب آبیاری شامل 7 سطح (0.6, 2, 4, 6, 8, 10 و 12 دسی زیمنس بر متر) و کود ازتی شامل 5 سطح (تیمار بدون مصرف کود, تیمار کود پایه و بدون مصرف کود ازتی, 114, 137 و 160 کیلوگرم ازت عنصری در هکتار) در سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. پس از برداشت گیاهان, مقدار عملکرد اندازه گیری و عملکرد نسبی محاسبه شد. مدل های خطی  (LS)و غیرخطی(MB)  ارایه شده بر اساس قوانین لیبیک - اسپرنگل و میچرلیخ - بال که تنها برای یک عامل محدود کننده پیشنهاد شده اند, به گونه ای اشتقاق یافتند که بتوان از آن ها برای تنش توامان شوری و کمبود عناصر غذایی استفاده کرد. سپس, مدل ها برای برآورد عملکرد نسبی ماده خشک, با استفاده از داده های آزمایشگاهی واسنجی شد و کارایی آن ها به صورت کمی آزموده شد. مدل خطی, زمانی که شیب های تابع پاسخ گیاه به شوری و نیز کاربرد نیتروژن, به ترتیب در سطح بهینه نیتروژن (160 کیلوگرم ازت عنصری در هکتار) و در پایین ترین سطح شوری (2 دسی زیمنس بر متر) محاسبه شد, توانست داده های آزمایشگاهی را بهتر و دقیق تر از وقتی که شیب های مذکور, در کل سطوح نیتروژن و در تمامی سطوح شوری بود, برازش دهد. با توجه به P - Value حاصل از هر دو مدل, هر دو در سطحی فراتر از 0.01 معنی دار هستند. بنابراین می توانند به طوری موفقیت آمیز در مدل های کامپیوتری که بر اساس سیستم آب - خاک - گیاه باشد برای برآورد عملکرد نسبی مورد استفاده واقع شوند. با این حال, بررسی دقیق آماره های کمی, مزیت نسبی مدل غیر خطی نسبت به مدل خطی را از نظر دقت و کارایی نشان می دهد به طوری که مقادیر (ME=0.16) و (RMSE=0.08) در مدل غیر خطی MB کم تر و مقادیر R2=0.93, CD=0.75 وEF=0.89  در این مدل, بیش تر از آماره های مذکور در مدل خطی LS می باشد که نشان دهنده کارایی و دقت بیش تر مدل غیر خطی MB نسبت به مدل خطی LS در این آزمایش است.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    حسنی رضایی، لیلا، همایی، مهدی، و پذیرا، ابراهیم. (1388). مدلسازی اثرات متقابل شوری و کود ازتی اوره بر اساس قوانین «لیبیک - اسپرنگل» و «میچرلیخ - بال». گیاه و زیست بوم، 5(17)، 98-114. SID. https://sid.ir/paper/145503/fa

    Vancouver: کپی

    حسنی رضایی لیلا، همایی مهدی، پذیرا ابراهیم. مدلسازی اثرات متقابل شوری و کود ازتی اوره بر اساس قوانین «لیبیک - اسپرنگل» و «میچرلیخ - بال». گیاه و زیست بوم[Internet]. 1388؛5(17):98-114. Available from: https://sid.ir/paper/145503/fa

    IEEE: کپی

    لیلا حسنی رضایی، مهدی همایی، و ابراهیم پذیرا، “مدلسازی اثرات متقابل شوری و کود ازتی اوره بر اساس قوانین «لیبیک - اسپرنگل» و «میچرلیخ - بال»،” گیاه و زیست بوم، vol. 5، no. 17، pp. 98–114، 1388، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/145503/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button