مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

718
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

655
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تأثیر سطوح مختلف خشکی بر برخی از صفات ریخت شناسی و فیزیولوژیکی انگور به منظور انتخاب متحمل ترین پایه

صفحات

 صفحه شروع 41 | صفحه پایان 56

چکیده

 سابقه و هدف: خشکی یکی از مهم ترین عوامل محدودکننده تولید محصولات کشاورزی در دنیا به شمار می رود و تابعی از ژنوتیپ, دما, بارش و ظرفیت نگهداری آب خاک است. انگور به عنوان یکی از مهم ترین محصولات باغبانی در جهان و ایران است و تنش خشکی یکی از مهم ترین فاکتورهای محدودکننده رشد آن در مناطق مدیترانه ای می باشد. اعمال تیمار تنش خشکی در شرایط آزمایشگاهی و انتخاب ارقام بر اساس شرایط تنش, ازجمله روش های انتخاب ارقام متحمل به تنش خشکی می باشد که توسط سایر محققین نیز پیشنهادشده است. این پژوهش باهدف مقایسه پایه و ارقام متحمل معرفی شده توسط محققین, در شرایط تنش خشکی شدید و معرفی متحمل ترین انجام شد. مواد و روش ها: این آزمایش با 15 تیمار شامل چهار رقم انگور غیر پیوندی (سمرقندی, یاقوتی, رطبی و چفته) و پایه پیوندی 110R که حاصل تلاقی (V. berlandieri * V. rupestris) و سه تیمار کم آبی (صفر) شاهد, 2-مگا پاسکال (تنش شدید) و 5/2-مگا پاسکال (تنش خیلی شدید) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا شد. هر واحد آزمایشی شامل یک بوته دوساله انگور گلدانی بود. صفات اندازه گیری شده در این آزمایش شامل صفات مورفولوژی (تعداد برگ سالم, طول شاخه اصلی و فرعی, سطح برگ, وزن تر و خشک ساقه و برگ) و صفات فیزیولوژی (کلروفیل کل, نشت یونی, محتوای نسبی آب برگ و میزان مالون دی آلدهید, قندهای محلول, فنل, گلایسین بتائین و اسیدآمینه پرولین) بودند. یافته ها: با افزایش شدت تنش خشکی اغلب صفات مورفولوژی مرتبط با رشد ظاهری انگور (سطح برگ, تعداد کل برگ, طول ریشه و وزن تر و خشک ساقه و ریشه) کاهش یافتند. برخی صفات فیزیولوژی (فنل, میزان کلروفیل کل و محتوای نسبی آب برگ) در مقایسه با شاهد (بدون تنش) کاهش یافتند در مقابل میزان نشت یونی, قند محلول, اسیدآمینه پرولین و گلایسین بتائین در شرایط تنش شدید و خیلی شدید افزایش یافتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر تنش خشکی بر تمامی صفات اندازه گیری شده به جز وزن خشک ریشه و تاج و میزان مالون دی آلدهید در پایه و ارقام متحمل این آزمایش معنی دار بود. نتیجه گیری: براساس مقایسه میانگین صفات مورفولوژی و فیزیولوژی اندازه گیری شده پس از استانداردسازی, رقم چفته به عنوان متحمل ترین رقم در مقایسه با پایه و ارقام دیگر در شرایط تنش خشکی خیلی شدید معرفی می گردد و پس ازآن به ترتیب ارقام رطبی, سمرقندی و یاقوتی قرار گرفتند پایه 110R به دلیل عدم همسوئی بین شاخص های تحمل به تنش خشکی (مورفولوژی و فیزیولوژی) به عنوان ضعیف ترین پایه معرفی شد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    بحرانی، پگاه، عبادی، علی، زمانی، ذبیح اله، و فتاحی مقدم، محمدرضا. (1399). تأثیر سطوح مختلف خشکی بر برخی از صفات ریخت شناسی و فیزیولوژیکی انگور به منظور انتخاب متحمل ترین پایه. پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)، 27(1 )، 41-56. SID. https://sid.ir/paper/155639/fa

    Vancouver: کپی

    بحرانی پگاه، عبادی علی، زمانی ذبیح اله، فتاحی مقدم محمدرضا. تأثیر سطوح مختلف خشکی بر برخی از صفات ریخت شناسی و فیزیولوژیکی انگور به منظور انتخاب متحمل ترین پایه. پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1399؛27(1 ):41-56. Available from: https://sid.ir/paper/155639/fa

    IEEE: کپی

    پگاه بحرانی، علی عبادی، ذبیح اله زمانی، و محمدرضا فتاحی مقدم، “تأثیر سطوح مختلف خشکی بر برخی از صفات ریخت شناسی و فیزیولوژیکی انگور به منظور انتخاب متحمل ترین پایه،” پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 27، no. 1 ، pp. 41–56، 1399، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/155639/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button