Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,141
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

608
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تاثیر سطوح مختلف کودهای آلی بر صفات مرفوفیزیولوژیکی کاکوتی (.Ziziphora clinopodioides Lam)

صفحات

 صفحه شروع 1 | صفحه پایان 16

چکیده

 سابقه و هدف: امروزه برای داشتن یک نظام کشاورزی پایدار, استفاده از نهاده هایی که جنبه های اکولوژیکی نظام را بهبود بخشند و مخاطرات محیطی را کاهش دهند ضروری به نظر می رسد. گیاهان خانواده نعناعیان از قرنها پیش در اکثر کشورها به عنوان چاشنی یا ادویه غذاها و هم چنین به عنوان دارو برای هضم غذا و مقابله با بیماری های ویروسی استفاده می شده اند. کاکوتی (.Ziziphora clinopodioides Lam) یکی از گیاهان دارویی و معطر است که به عنوان دمنوش و چای برای معالجه گلودرد, بی نظمی های گوارشی, بادشکن, ضد عفونی کننده و التیام دهنده زخم و همچنین در صنایع غذایی و لبنی استفاده می شود. این گیاه پراکنش نسبتا وسیعی در مناطق مختلف آب و هوایی ایران به ویژه مناطق کوهستانی در استانهای خراسان, آذربایجان, همدان, کرمانشاه و سایر مناطق کوهستانی دارد (14). بنابراین, با در نظر گرفتن اهمیت گیاه دارویی کاکوتی, این آزمایش با هدف بررسی اثر سطوح مختلف کود های آلی گاوی و مرغی بر برخی خصوصیات مرفوفیزیولوژیکی گیاه دارویی کاکوتی مورد بررسی قرار گرفت.مواد و روش ها: این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی شیروان و آزمایشگاه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال زراعی 93-1392 اجرا شد. تیمار ها ی مورد مطالعه شامل: 3 سطح کود دامی از نوع گاوی (5, 10 و 15 تن در هکتار), 3 سطح کود مرغی (2, 4 و 6 تن در هکتار) و شاهد (بدون مصرف کود) بود. صفات مورد مطالعه شامل ارتفاع, قطر تاج پوشش, گسترش طوقه, عملکرد وزن تر و خشک و میزان کلروفیل بوته بود.یافته ها: نتایج نشان داد تیمار ها روی صفات مورد بررسی در سطح %1 تاثیر معنی داری داشت. مصرف کودهای آلی باعث افزایش میزان صفات ظاهری نظیر ارتفاع, قطر تاج و طوقه, عملکرد وزن تر و خشک, میزان کلروفیل بوته شد. بر اساس نتایج آزمون مقایسه میانگین ها بیشترین میزان ارتفاع بوته (28.91 سانتیمتر) با کاربرد 10 تن کود گاوی, بیشترین میزان قطر تاج پوشش گیاهی (31.90 سانتیمتر) و قطر طوقه (10.15 سانتیمتر) در تیمار 4 تن در هکتار کود مرغی, بیشترین عملکرد وزن تر (412.17 گرم در متر مربع) و خشک (148.88 گرم در مترمربع) در تیمار 10 تن کود گاوی و بیشترین میزان کلروفیل (64.12 میلی گرم بر سانتیمتر مربع) در تیمار 15 تن در هکتار کود گاوی حاصل شد. همچنین در بررسی فنول و آنتی اکسیدان گیاه مشاهده شد که بیشترین میزان این صفات (به ترتیب 0.472 و 59.703) در شاهد بدست آمد. بیشترین میزان فلاونوئید (0.273 میلی گرم بر گرم) هم در تیمارهای 5 تن در هکتار کود گاوی, 2 تن در هکتار کود مرغی و شاهد (بدون مصرف کود) مشاهده شد.نتیجه گیری: بنابراین با توجه به اثر مثبت مصرف کودهای آلی بر خصوصیات زراعی و بیوشیمیایی گیاه دارویی کاکوتی, مصرف کودهای آلی بر صفات ظاهری مورد اندازه گیری اثر مثبت اما روی برخی صفات بیوشیمیایی نظیر فنول, فلاونوئید و آنتی اکسیدان تاثیر عکس داشته است. بطوریکه با افزایش مصرف کودهای آلی میزان صفات ظاهری افزایش و صفات بیوشیمیایی کاهش نشان دادند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    کریمی، سارا، همتی، خدایار، و خیرخواه، محمد. (1395). تاثیر سطوح مختلف کودهای آلی بر صفات مرفوفیزیولوژیکی کاکوتی (.Ziziphora clinopodioides Lam). پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)، 23(4)، 1-16. SID. https://sid.ir/paper/155801/fa

    Vancouver: کپی

    کریمی سارا، همتی خدایار، خیرخواه محمد. تاثیر سطوح مختلف کودهای آلی بر صفات مرفوفیزیولوژیکی کاکوتی (.Ziziphora clinopodioides Lam). پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1395؛23(4):1-16. Available from: https://sid.ir/paper/155801/fa

    IEEE: کپی

    سارا کریمی، خدایار همتی، و محمد خیرخواه، “تاثیر سطوح مختلف کودهای آلی بر صفات مرفوفیزیولوژیکی کاکوتی (.Ziziphora clinopodioides Lam)،” پژوهش های تولید گیاهی (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 23، no. 4، pp. 1–16، 1395، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/155801/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا