مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,191
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

672
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی تاثیر تلقیح سویه های مختلف باکتری Rhizobium leguminosarum bv. Phaseoli بر تثبیت نیتروژن در ارقام مختلف لوبیا

صفحات

 صفحه شروع 23 | صفحه پایان 36

چکیده

 به منظور بررسی قابلیت تثبیت بیولوژیک نیتروژن در ارقام مختلف لوبیا با تلقیح سویه های مختلف باکتری ریزوبیوم Rhizobium leguminosarum bv. Phaseoli آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در طی دو سال (1385 و 1386) در منطقه خرم دره استان زنجان انجام شد. در این تحقیق سطوح تلقیح و عدم تلقیح با سویه های مختلف در 6 سطح عبارت بودند از: بدون تلقیح و بدون کود (شاهد), تلقیح با سویه Rb117, تلقیح با سویه Rb123, تلقیح با سویه Rb136, تلقیح با مایه تلقیح صنعتی ویژه لوبیا با نام Rhizobean Super Plus و بدون تلقیح (استفاده از 100 کیلوگرم نیتروژن خالص از منبع کود اوره) به همراه سه رقم با تیپ رشدیI به نام چیتی امید بخش COS16 و دو رقم قرمز اختر و درخشان. جهت تلقیح بذور در تیمارهای باکتریایی, میزان 7 گرم مایه تلقیح و آب به همراه 20 میلی لیتر آب شکر 20 درصد به ازای هر کیلوگرم بذر مصرف گردید. هم چنین مقدار 20 کیلوگرم نیتروژن خالص از منبع کود اوره به عنوان استارتر برای کلیه واحدهای آزمایشی مربوط به مایه تلقیح, در خاک مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که در مجموع, تلقیح ارقام مختلف لوبیا با سویه های باکتری موجب برتری صفات کمی و کیفی آن ها نسبت به حالت بدون تلقیح و در بعضی موارد نسبت به مصرف یک صد کیلوگرم کود خالص نیتروژن می گردد. در بین سویه های مورد استفاده سویه باکتری Rb117 نسبت به سایر سویه ها برتری نشان داد و در بین ارقام مورد استفاده رقم لوبیا چیتی COS16 نسبت به دو رقم دیگر برتری صفات بیشتری را در برابر تیمارهای مورد اعمال نشان داد. کاشت بذور پرایمینگ شده با انواع مایه تلقیح توانست حدود 43 درصد محصول را نسبت به شاهد (بدون تلقیح و بدون کود) افزایش دهد. در بین انواع مایه تلقیح, مایه تلقیح Rb117 با تاثیر حدود 59 درصدی و Rb123 با تاثیر 32 درصدی بر عملکرد دانه نسبت به شاهد به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر عملکرد دانه داشتند. بالاترین عملکرد دانه از رقم لوبیا چیتی  COS16حاصل شد که حدود 7.5 درصد از رقم درخشان و حدود 19 درصد از رقم اختر بیشتر بود. بالاترین عملکرد پروتئین به مقدار 864.3 کیلوگرم در هر هکتار به تیمار مایه تلقیح Rb117 و کمترین آن مربوط به تیمار شاهد (بدون تلقیح و کود) با میانگین 500 کیلوگرم بود. بیشترین درصد پروتئین مربوط به تیمار مایه تلقیح Rb117 و کود نیتروژن و کمترین آن مربوط به تیمار شاهد (بدون تلقیح و کود) بود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    طاهرخانی، مهدی، نورمحمدی، قربان، میرهادی، سیدمحمدجواد، حیدری شریف آبادی، حسین، و شیرانی راد، امیرحسین. (1388). ارزیابی تاثیر تلقیح سویه های مختلف باکتری Rhizobium leguminosarum bv. Phaseoli بر تثبیت نیتروژن در ارقام مختلف لوبیا. بوم شناسی گیاهان زراعی (دانش نوین کشاورزی)، 5(14)، 23-36. SID. https://sid.ir/paper/166749/fa

    Vancouver: کپی

    طاهرخانی مهدی، نورمحمدی قربان، میرهادی سیدمحمدجواد، حیدری شریف آبادی حسین، شیرانی راد امیرحسین. ارزیابی تاثیر تلقیح سویه های مختلف باکتری Rhizobium leguminosarum bv. Phaseoli بر تثبیت نیتروژن در ارقام مختلف لوبیا. بوم شناسی گیاهان زراعی (دانش نوین کشاورزی)[Internet]. 1388؛5(14):23-36. Available from: https://sid.ir/paper/166749/fa

    IEEE: کپی

    مهدی طاهرخانی، قربان نورمحمدی، سیدمحمدجواد میرهادی، حسین حیدری شریف آبادی، و امیرحسین شیرانی راد، “ارزیابی تاثیر تلقیح سویه های مختلف باکتری Rhizobium leguminosarum bv. Phaseoli بر تثبیت نیتروژن در ارقام مختلف لوبیا،” بوم شناسی گیاهان زراعی (دانش نوین کشاورزی)، vol. 5، no. 14، pp. 23–36، 1388، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/166749/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button