مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

514
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

146
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثر کاربرد برگی عنصر روی بر عملکرد کمّی و کیفی گندم دیم در شهرستان هشترود

صفحات

 صفحه شروع 571 | صفحه پایان 588

چکیده

 پایین بودن میزان ریزمغذی ها در غلات و کاهش تنوع غذایی منجر به بروز سوء تغذیه در جامعه می گردد و این امر یکی از مشکلات کنونی کشورهای در حال توسعه از جمله ایران می باشد. با عنایت به نقش ویژه ی گندم در تغذیه قاطبه ی مردم در این قبیل کشورها, محققین تلاش می کنند با افزایش غلظت ریزمغذی ها از جمله روی, میزان اسید آسکوربیک و پروتئین دانه افزایش و میزان اسید فیتیک و نسبت مولی اسید فیتیک به روی در دانه گندم را کاهش و نسبت به کاهش سوء تغذیه کمک نمایند. با توجه به نقش فیزیولوژیک روی در متابولیسم کربوهیدرات ها و پروتئین ها, در این پژوهش تاثیر کاربرد برگی روی بر عملکرد دانه و برخی از شاخص های کیفی گندم مورد بررسی قرار گرفتند. در این پژوهش شش رقم گندم نان در آزمایش مزرعه ای در سال زراعی 95-1394 در روستای طاستغار از توابع شهرستان هشترود اجرا گردید. آماده سازی زمین طبق روال سنتی حاکم بر زراعت منطقه انجام گردید. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای اصلی و فرعی به ترتیب شامل ارقام گندم در شش سطح (باران, تک آب, سرداری, اوحدی, هما و آذر2) و مصرف برگی سولفات روی با غلظت دو در هزار در چهار سطح (شاهد, در مرحله ساقه رفتن و مراحل ساقه رفتن به همراه ظهور سنبله) بودند. عملیات محلول پاشی سولفات روی در ساعات پایانی روز با استفاده از سم پاش پشتی تلمبه ای به میزان 100 میلی لیتر از محلول یاد شده به ازای هر متر مربع انجام گردید. نتایج حاصل نشان داد که محلول پاشی روی منجر به افزایش عملکرد دانه در مقایسه با شاهد در تمامی ارقام مورد مطالعه شد. همچنین, محلول پاشی این عنصر میزان روی, پروتئین و اسید آسکوربیک دانه را در مقایسه با شاهد افزایش داد. در مقابل, در اثر محلول پاشی روی, میزان اسید فیتیک و نسبت مولی اسید فیتیک به روی در مقایسه با شاهد کاهش یافتند. محلول پاشیبرگی روی سبب بهبود عملکرد کمّی و کیفی دانه گندم شد و کاربرد این عنصر در مراحل ساقه رفتن به همراه ظهور سنبله تاثیرگذاری بیشتری داشت. لذا, با در نظر گرفتن شرایط حاکم بر کشاورزی ایران و مشکلات ناشی از سوء تغذیه جامعه, کاربرد برگی سولفات روی راهکار مناسبی برای افزایش عملکرد کمّی و کیفی گندم به همراه بهبود بهداشت عمومی جامعه می باشد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    کریمی اصل، اسماعیل، میرشکاری، بهرام، اسفندیاری، عزت اله، فرح وش، فرهاد، و خلیل وندبهروزیار، ابراهیم. (1398). اثر کاربرد برگی عنصر روی بر عملکرد کمّی و کیفی گندم دیم در شهرستان هشترود. اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی (علوم کشاورزی)، 13(4 (پیاپی 52) )، 571-588. SID. https://sid.ir/paper/182875/fa

    Vancouver: کپی

    کریمی اصل اسماعیل، میرشکاری بهرام، اسفندیاری عزت اله، فرح وش فرهاد، خلیل وندبهروزیار ابراهیم. اثر کاربرد برگی عنصر روی بر عملکرد کمّی و کیفی گندم دیم در شهرستان هشترود. اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی (علوم کشاورزی)[Internet]. 1398؛13(4 (پیاپی 52) ):571-588. Available from: https://sid.ir/paper/182875/fa

    IEEE: کپی

    اسماعیل کریمی اصل، بهرام میرشکاری، عزت اله اسفندیاری، فرهاد فرح وش، و ابراهیم خلیل وندبهروزیار، “اثر کاربرد برگی عنصر روی بر عملکرد کمّی و کیفی گندم دیم در شهرستان هشترود،” اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی (علوم کشاورزی)، vol. 13، no. 4 (پیاپی 52) ، pp. 571–588، 1398، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/182875/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button