مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,494
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

0
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

1

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

نقش روی در افزایش تولید و کاهش نسبت مولی اسیدفیتیک به روی (PA/Zn) در دانه و سبوس گندم در چند استان کشور

نویسندگان

ملکوتی محمدجعفر | بلالی محمدرضا | خاورزی کاظم | سیدکلال حسین | مشایخی حمیدحسین | بازرگان کامبیز | دیوان بیگی سودابه | سعیدی عباس | پیرایش فر بهروز | ثواقبی فیروزآبادی غلامرضا | گلچین احمد | امامی عاکفه | آقالطف الهی محمد | کاظمی طلاچی مسعود | غیبی محمدنبی | خوگر زهرا | خادمی زهرا | بای بوردی احمد | سپهر ابراهیم | مجیدی عزیز | غنی شایسته فرخ | صلاحی فراهی محمد | شریعتمداری محمود | سدری محمدحسین | کشاورز پیمان | آذری کامران | اسدی جلودار انور | عبدایمانی عادل | صدور گواهی نویسنده 

صفحات

 صفحه شروع 14 | صفحه پایان 25

چکیده

 نان غذای اصلی مردم ایران بوده حدود 45 درصد کالری و 70 درصد پروتیین مورد نیاز مردم را تامین می نماید. افزایش عناصر معدنی موجود در آن برای ارتقای سلامتی جامعه و رفع عوارض ناشی ازسو تغذیه اهمیت ویژه ای دارد این پژوهش به منظور بررسی اثرات کاربرد عناصر ریز مغذی در غنی سازی گندم و کاهش اسید فیتیک در دانه و سبوس گندم در چند استان کشور در سال زراعی 1377-78 به اجرا درآمد. عملیات کاشت, داشت و برداشت مطابق عرف منطقه انجام گرفت. پس از برداشت, کیل گیری و تعیین پروتئین, غلظت فسفر, روی و اسید فیتیک در دانه, سبوس و آرد گندم اندازه گیری گردید.نتایج به دست آمده نشان داد با مصرف سولفات روی, علاوه بر افزایش عملکرد 19) درصد( که در سطح یک و پنج درصد به ترتیب معنی دار می باشد و بهبود کیفیت (پروتیین), غلظت روی در دانه گندم و سبوس در سطح یک و پنج درصد به ترتیب معنی دار شد که در دانه گندم 25 درصد افزایش نشان داد, ولی این افزایش عمدتا در سبوس بوده است که بخش اعظم آن در تهیه آرد جدا می گردد. همچنین اثر تیمار بر جذب روی توسط دانه گندم در سطح یک درصد معنی دار گردید. اندازه گیری اسید فیتیک در دانه گندم و سبوس نمونه های شاهد و گندم های تیمارشده نشان داد که اثر تیمار بر اسید فیتیک دانه گندم در سطح پنج درصد معنی دار ولی بر اسید فیتیک سبوس معنی دار نشده است و مقدار آن از 9.35 گرم بر کیلوگرم در نمونه های شاهد, به 8.55 گرم بر کیلوگرم در دانه های گندم تیمار و از 20.1 گرم بر کیلوگرم در نمونه های شاهد, به 18.7 گرم بر کیلوگرم در سبوس دانه های گندم تیمار شده کاهش یافت. اثر تیمار بر نسبت مولی اسید فیتیک به روی (PA/Zn) در دانه گندم و سبوس در سطح یک و پنج درصد به ترتیب معنی دارگردید و به ترتیب از متوسط 36.4 گرم در کیلوگرم در دانه گندم و 51.2 گرم در کیلوگرم در سبوس نمونه های شاهد به 26.4 گرم در کیلوگرم در دانه گندم و 37.4 گرم در کیلوگرم در سبوس تیمار شده کاهش یافت. ضمنا مقدار اسید فیتیک در آرد بسیار ناچیز 0.5) گرم بر کیلوگرم( بود. با مصرف بهینه کود (کاهش مصرف کودهای فسفاته و افزایش سولفات روی), ضمن غنی سازی گندم, اسید فیتیک در سبوس نیز کاهش یافته 7) درصد( و بدین ترتیب قابل دسترس بودن روی و سایر عناصر معدنی مهم در جهت ارتقای سلامتی جامعه افزایش می یابد. بنابراین گام بعدی, همکاری و همدلی متخصصین نان را می طلبد تا استفاده از این گندم در تهیه نان سبوس دار همگانی گردد.

استنادها

ارجاعات

استناددهی

APA: کپی

ملکوتی، محمدجعفر، بلالی، محمدرضا، خاورزی، کاظم، سیدکلال، حسین، مشایخی، حمیدحسین، بازرگان، کامبیز، دیوان بیگی، سودابه، سعیدی، عباس، پیرایش فر، بهروز، ثواقبی فیروزآبادی، غلامرضا، گلچین، احمد، امامی، عاکفه، آقالطف الهی، محمد، کاظمی طلاچی، مسعود، غیبی، محمدنبی، خوگر، زهرا، خادمی، زهرا، بای بوردی، احمد، سپهر، ابراهیم، مجیدی، عزیز، غنی شایسته، فرخ، صلاحی فراهی، محمد، شریعتمداری، محمود، سدری، محمدحسین، کشاورز، پیمان، آذری، کامران، اسدی جلودار، انور، و عبدایمانی، عادل. (1379). نقش روی در افزایش تولید و کاهش نسبت مولی اسیدفیتیک به روی (PA/Zn) در دانه و سبوس گندم در چند استان کشور . علوم خاک و آب، 14(1)، 14-25. SID. https://sid.ir/paper/15965/fa

Vancouver: کپی

ملکوتی محمدجعفر، بلالی محمدرضا، خاورزی کاظم، سیدکلال حسین، مشایخی حمیدحسین، بازرگان کامبیز، دیوان بیگی سودابه، سعیدی عباس، پیرایش فر بهروز، ثواقبی فیروزآبادی غلامرضا، گلچین احمد، امامی عاکفه، آقالطف الهی محمد، کاظمی طلاچی مسعود، غیبی محمدنبی، خوگر زهرا، خادمی زهرا، بای بوردی احمد، سپهر ابراهیم، مجیدی عزیز، غنی شایسته فرخ، صلاحی فراهی محمد، شریعتمداری محمود، سدری محمدحسین، کشاورز پیمان، آذری کامران، اسدی جلودار انور، عبدایمانی عادل. نقش روی در افزایش تولید و کاهش نسبت مولی اسیدفیتیک به روی (PA/Zn) در دانه و سبوس گندم در چند استان کشور . علوم خاک و آب[Internet]. 1379؛14(1):14-25. Available from: https://sid.ir/paper/15965/fa

IEEE: کپی

محمدجعفر ملکوتی، محمدرضا بلالی، کاظم خاورزی، حسین سیدکلال، حمیدحسین مشایخی، کامبیز بازرگان، سودابه دیوان بیگی، عباس سعیدی، بهروز پیرایش فر، غلامرضا ثواقبی فیروزآبادی، احمد گلچین، عاکفه امامی، محمد آقالطف الهی، مسعود کاظمی طلاچی، محمدنبی غیبی، زهرا خوگر، زهرا خادمی، احمد بای بوردی، ابراهیم سپهر، عزیز مجیدی، فرخ غنی شایسته، محمد صلاحی فراهی، محمود شریعتمداری، محمدحسین سدری، پیمان کشاورز، کامران آذری، انور اسدی جلودار، و عادل عبدایمانی، “نقش روی در افزایش تولید و کاهش نسبت مولی اسیدفیتیک به روی (PA/Zn) در دانه و سبوس گندم در چند استان کشور ،” علوم خاک و آب، vol. 14، no. 1، pp. 14–25، 1379، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/15965/fa

مقالات مرتبط نشریه ای

مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    فایل موجود نیست.
    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button