مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,258
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

685
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

مطالعه همبستگی صفات و تجزیه علیت عملکرد کمی و کیفی چغندر قند در دو روش کشت مستقیم و نشائی در اراضی شور

صفحات

 صفحه شروع 213 | صفحه پایان 226

چکیده

 به منظور تعیین همبستگی میان برخی صفات و اجزاء عملکرد در چغندرقند و نیز روابط علت و معلولی بین آن ها در شرایط شور آزمایشی با دو نوع کشت (مستقیم و نشائی) به عنوان سطوح فاکتور اصلی و سه رقم (BR1 منوژرم, منودورا و BR1 مولتی ژرم) به عنوان سطوح فاکتور فرعی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت اسپلیت پلات در 4 تکرار در اهواز به اجرا گذاشته شد. بر اساس تجزیه واریانس داده ها میان دو روش کشت از نظر عملکرد ریشه در سطح 1 درصد اختلاف معنی دار وجود داشت, و کشت گلدانی برتر از کشت مستقیم بود. از نظر درصد قند, میان دو روش کشت در سطح 1 درصد اختلاف معنی دار وجود داشت و کشت مستقیم برتر از کشت گلدانی بود. از نظر عملکرد شکر تولیدی میان دو روش در سطح 5 درصد اختلاف وجود داشت و کشت گلدانی روش برتر بود. مشاهدات نشان داد که بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار وزن ریشه با سایر صفات به ترتیب به وزن تر و خشک کل (0.996) و وزن خشک ریشه (0.992) تعلق داشت و عملکرد ریشه با صفات درصد قند خالص (-0.95) و ناخالص ریشه (-0.92) همبستگی منفی و با سایر صفات مورد اندازه گیری همبستگی مثبت داشت. برای حذف اثر صفات غیرموثر و یا کم تاثیر بر روی عملکرد ریشه چغندر قند در مدل رگرسیونی, از رگرسیون گام به گام استفاده شد. صفات مهم در عملکرد ریشه چغندر قند در این پژوهش شامل وزن خشک ریشه, وزن تر کل, وزن تر برگ و وزن تر طوقه بود. مدل مذکور دارای ضریب تبیین 0.9994 بود, یعنی صفات مذکور قادر بودند نزدیک به 100 درصد از تغییرات عملکرد ریشه را توجیه نمایند. نتایج تجزیه علیت عملکرد ریشه نشان داد وزن تر برگ بیشترین اثر مستقیم و مثبت (P= 5.716) بر روی ریشه تولیدی داشته و از طریق صفات وزن خشک ریشه و وزن تر طوقه اثر غیرمستقیم و منفی و از طریق وزن تر کل اثر غیرمستقیم و مثبت بر روی عملکرد داشت. شکر قابل استحصال بیشترین همبستگی معنی دار و مثبت را با وزن خشک کل (0.997) و وزن تر ریشه (0.995) داشت. بر اساس رگرسیون گام به گام, عملکرد شکر قابل استحصال 3 صفت وارد مدل رگرسیونی شد و این صفات (0.992) تغییرات شکر را توجیه نمودند. و وزن تر ریشه به تنهایی 0.91 تغییرات را توجیه نمود. بر اساس تجزیه علیت وزن تر ریشه بیشترین تاثیر مستقیم و مثبت (P= 7.578) و درصد قند خالص کمترین تاثیر مستقیم و منفی (P= -12.89) را بر روی عملکرد شکر قابل استحصال بر جای گذاشتند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    نصری، رضا، کاشانی، علی، پاک نژاد، فرزاد، صادقی شعاع، مهدی، و قربانی، صادق. (1391). مطالعه همبستگی صفات و تجزیه علیت عملکرد کمی و کیفی چغندر قند در دو روش کشت مستقیم و نشائی در اراضی شور. زراعت و اصلاح نباتات ایران، 8(1)، 213-226. SID. https://sid.ir/paper/190355/fa

    Vancouver: کپی

    نصری رضا، کاشانی علی، پاک نژاد فرزاد، صادقی شعاع مهدی، قربانی صادق. مطالعه همبستگی صفات و تجزیه علیت عملکرد کمی و کیفی چغندر قند در دو روش کشت مستقیم و نشائی در اراضی شور. زراعت و اصلاح نباتات ایران[Internet]. 1391؛8(1):213-226. Available from: https://sid.ir/paper/190355/fa

    IEEE: کپی

    رضا نصری، علی کاشانی، فرزاد پاک نژاد، مهدی صادقی شعاع، و صادق قربانی، “مطالعه همبستگی صفات و تجزیه علیت عملکرد کمی و کیفی چغندر قند در دو روش کشت مستقیم و نشائی در اراضی شور،” زراعت و اصلاح نباتات ایران، vol. 8، no. 1، pp. 213–226، 1391، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/190355/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button