مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,155
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

766
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

1

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

مطالعه برخی از صفات زراعی کیفی و پایداری عملکرد ژنوتیپ های برنج

صفحات

 صفحه شروع 25 | صفحه پایان 32

چکیده

 این آزمایش به منظور تعیین پایداری عملکرد و ارزیابی صفات زراعی و کیفیت دانه در هشت ژنوتیپ برنج در سه منطقه گیلان (رشت, هشتپرو رودسر) در سال های 1379, 1380 و 1381 انجام شد. نوع طرح, بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار, ابعاد کرتها 6× 3 متر مربع و فاصله بوته ها 25×25 سانتی متر بود. در این تحقیق 17 صفت زراعی و کیفی به روش ارزیابی استاندارد موسسه تحقیقات بین المللی برنج با اندازه گیری 10 نمونه تصادفی از هر واحد آزمایشی اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس ساده نشان داد که بین ژنوتیپ های مختلف از نظر توان تولید محصول اختلافات قابل ملاحظه ای وجود دارد. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثرات ساده ژنوتیپ و مکان معنی دار شدند که بیانگر وجود اختلاف دربین ژنوتیپ های مختلف و هم چنین وجود تفاوت از مکانی به مکان دیگر است. اثر متقابل مکان × ژنوتیپ و سال × ژنوتیپ معنی دار نشدند, در حالیکه اثرات متقابل سال×مکان و سال × مکان × ژنوتیپ معنی دار شدند. که حاکی از وجود اثر متقابل بین ژنوتیپ ها و محیط های مورد آزمایش بود. برای انتخاب ژنوتیپ های پایدار یا ژنوتیپ هایی که نوسان عملکرد کمتری از سالی به سال دیگر داشتند, از روش لین و بینز استفاده شد. نتایج نشان داد که لاین های 830 و 831 به ترتیب دارای کمترین مقدار واریانس و ضریب تغییرات درون مکانی بوده و به عنوان ژنوتیپ های پایدار شناخته شدند. میانگین عملکرد این لاین ها به ترتیب 1/5 و 3/5 تن در هکتار یعنی حدود یک تن بیشتر از رقم اصلاح شده خزر (شاهد) بود. کیفیت پخت این لاین ها با داشتن مقدار آمیلوز, دمای ژلاتینی شدن و قوام ژل متوسط, مطلوب بود. هم چنین کیفیت تبدیل این لاین ها به ترتیب با داشتن 68 و 69 درصد کل تبدیل و 57 و 62 درصد برنج سالم و کیفیت ظاهری دانه آنها با طول دانه بلند و شکل دانه قلمی, مناسب بود. این لاین ها, متوسط قد به ترتیب با 115 و 116 سانتی متر ارتفاع, مقاوم به ورس, یک هفته زودرس تراز رقم خزر و میان رس بودند. بنابراین به عنوان لاین های پر محصول, پایدار و دارای خصوصیات زراعی, کیفیت پخت, تبدیل و ظاهری دانه مطلوب, انتخاب شدند و در دست معرفی به کشاورزان می باشند.

استنادها

ارجاعات

استناددهی

APA: کپی

رحیم سروش، حسین، ربیعی، بابک، نحوی، مجید، و قدسی، محسن. (1386). مطالعه برخی از صفات زراعی کیفی و پایداری عملکرد ژنوتیپ های برنج. پژوهش و سازندگی، 20(2 (پی آیند 75) در زراعت و باغبانی)، 25-32. SID. https://sid.ir/paper/19335/fa

Vancouver: کپی

رحیم سروش حسین، ربیعی بابک، نحوی مجید، قدسی محسن. مطالعه برخی از صفات زراعی کیفی و پایداری عملکرد ژنوتیپ های برنج. پژوهش و سازندگی[Internet]. 1386؛20(2 (پی آیند 75) در زراعت و باغبانی):25-32. Available from: https://sid.ir/paper/19335/fa

IEEE: کپی

حسین رحیم سروش، بابک ربیعی، مجید نحوی، و محسن قدسی، “مطالعه برخی از صفات زراعی کیفی و پایداری عملکرد ژنوتیپ های برنج،” پژوهش و سازندگی، vol. 20، no. 2 (پی آیند 75) در زراعت و باغبانی، pp. 25–32، 1386، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/19335/fa

مقالات مرتبط نشریه ای

مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button