مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,407
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

604
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

سمیت تماسی سه اسانس گیاهی روی حشرات بالغ شپشه برنج (Sitophilus oryzae (Coleoptera: Curculionidae

صفحات

 صفحه شروع 137 | صفحه پایان 146

چکیده

 در سال های اخیر, استفاده از مشتقات گیاهان به عنوان جایگزین سموم شیمیایی در کنترل آفات بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در میان این مشتقات, اسانس های گیاهی مورد توجه می باشند. این ترکیبات به صورت سموم تدخینی, حشره کش های تماسی, دورکننده و بازدارنده تغذیه و میزان تخم ریزی عمل کرده و رشد جمعیت حشره را تحت تاثیر قرار می دهند. در جستجو برای دستیابی به روش کاربردی و با استفاده از مواد طبیعی برای کنترل آفات انباری, سمیت تماسی اسانس گیاهان پونه Mentha longifolia L., جعفری مکزیکی یا معطر Tagetes minuta L. و مرمرشک Salvia macrosiphon Boiss روی حشرات کامل شپشه برنج Sitophilus oryzae (L.) در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. اسانس ها با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شدند. این تحقیق در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی و در پنج غلظت و سه تکرار, همراه با تیمار شاهد در شرایط دمای 1±25 درجه سلسیوس, رطوبت نسبی 5±60 درصد و تاریکی انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت هر اسانس و نیز با گذشت زمان, درصد تلفات افزایش یافت. همچنین نتایج بیانگر اثر سمیت تماسی بیشتر اسانس پونه و اثر ضعیف تر اسانس مرمرشک بر روی حشرات مورد مطالعه بوده است. در بالاترین غلظت (35 میکرولیتر بر میلی لیتر) درصد تلفات ایجاد شده توسط اسانس گیاهان پونه, جعفری مکزیکی و مرمرشک بعد از 48 ساعت برای حشرات کامل شپشه برنج به ترتیب 93.3, 83.3 و 70 درصد بوده است. مقادیر 50 LCبرای اسانس گیاهان مذکور بعد از 48 ساعت روی حشرات مورد مطالعه به ترتیب 18.892, 21.003 و 24.481 میکرولیتر بر میلی لیتر محاسبه گردید. نتایج این بررسی نشان داد که اسانس گیاهان پونه, جعفری مکزیکی و مرمرشک منابع بیولوژیکی موثری هستند که می توانند برای حفاظت غلات انبار شده از آلودگی توسط شپشه برنج به کار برده شوند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    معتمدی، یاسمین، فلاح زاده، مجید، و روشن، وحید. (1390). سمیت تماسی سه اسانس گیاهی روی حشرات بالغ شپشه برنج (Sitophilus oryzae (Coleoptera: Curculionidae. گیاه پزشکی، 3(2 (پیاپی 10))، 137-146. SID. https://sid.ir/paper/193981/fa

    Vancouver: کپی

    معتمدی یاسمین، فلاح زاده مجید، روشن وحید. سمیت تماسی سه اسانس گیاهی روی حشرات بالغ شپشه برنج (Sitophilus oryzae (Coleoptera: Curculionidae. گیاه پزشکی[Internet]. 1390؛3(2 (پیاپی 10)):137-146. Available from: https://sid.ir/paper/193981/fa

    IEEE: کپی

    یاسمین معتمدی، مجید فلاح زاده، و وحید روشن، “سمیت تماسی سه اسانس گیاهی روی حشرات بالغ شپشه برنج (Sitophilus oryzae (Coleoptera: Curculionidae،” گیاه پزشکی، vol. 3، no. 2 (پیاپی 10)، pp. 137–146، 1390، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/193981/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا