مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,363
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

359
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

7

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثر تنش شوری و کم آبی بر جوانه زنی بذور سور گوم علوفه ای و ارزن مرواریدی

صفحات

 صفحه شروع 153 | صفحه پایان 163

چکیده

 ارزیابی تحمل گیاهان زراعی به تنش های زیست محیطی به ویژه در خلال مرحله جوانه زنی و سبز شدن عامل مهمی در انتخاب آن ها برای کشت در شرایط مختلف می باشد. از آن جا که ارزیابی های معمول در شرایط مزرعه ای از یک سو زمان بر و از سوی د یگر تحت تاثیر عوامل غیر قابل کنترل متعددی از جمله عوامل خاکی, اقلیم و عملیات زراعی می باشند, بنابراین با استفاده از یک روش آزمایشگاهی تحت شرایط کنترل شده, امکان ارزیابی سریع و نسبتا دقیق عکس العمل گیاهان به تنش فراهم می گردد. در همین راستا و به منظور بررسی عکس العمل بذور رقم اسپید فید سور گوم علوفه ای (Sorghum bicolor L.) و رقم نوتریفید ارزن مرواریدی (Pennisetum americanum) به تنش های شوری و کم آبی در مرحله جوانه زنی دو آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تکرار و تحت شرایط محیطی کنترل شده انجام شد. در آزمایش اول اثر سطوح تنش شوری (ds/m(44.2, 40, 33, 26.5, 22, 17.6, 13.2, 9.2, 4.4, 0) ناشی از کلرید سدیم (NaCl) و در آزمایش دوم اثر سطوح تنش کم آبی MPa (-1.0, -0.9, -0.8, -0.7, -0.6, -0.5, -0.4, -0.3, -0.2, -0.1) ناشی از ماد ه پلی اتیلن گلیکول6000 (PEG 6000)  بر شاخص های جوانه زنی بذور سور گوم و ارزن در ظروف پتری و به روش بین کاغذ مورد بررسی قرار گرفت. صفاتی که در این آزمایش ها اندازه گیری شدند عبارت بودند از: سرعت جوانه زنی, بنیه بذر, طول ریشه چه و ساقه چه, وزن خشک ریشه چه و ساقه چه و درصد جوانه زنی. نتایج نشان داد که بذور سور گوم نسبت به بذور ارزن در شرایط تنش کم آبی و شوری, تحمل بیشتری از خود نشان می دهند. به طوری که در سطوح تنش مشابه درصد جوانه زنی و بنیه بذر رقم اسپیدفید سور گوم بیشتر از رقم نوتریفید ارزن بود. هر چند تشدید تنش تا شوری  dS/mو 9.2 و کم آبی -0.4MPa تفاوت معنی داری در سرعت جوانه زنی ایجاد نکرد اما در تنش های شدید تر وزن و طول ریشه چه و ساقه چه به طور معنی داری کاهش یافت. بیشترین همبستگی مثبت (r=0.98) بین سرعت جوانه زنی و درصد جوانه زنی به دست آمد, از این رو می توان اظهار د اشت انتخاب رقم با درصد جوانه زنی بالا می تواند افزایش سرعت جوانه زنی و استقرار بهتر گیاهچه را به دنبال داشته باشد. همچنین همبستگی بالا و مثبت (r=0.97) موجود بین وزن خشک ریشه چه و وزن خشک ساقه چه حاکی از آن است که تجمع ماده خشک بیشتر در ریشه چه و افرایش وزن آن باعث افزایش جذب آب و املاح مفید موجود در آب گشته و در نتیجه رشد ساقه چه و وزن آن را افزایش داده است.

استنادها

ارجاعات

استناددهی

APA: کپی

خالص رو، شیوا، و آقاعلیخانی، مجید. (1386). اثر تنش شوری و کم آبی بر جوانه زنی بذور سور گوم علوفه ای و ارزن مرواریدی. پژوهش و سازندگی، 20(4 (پی آیند 77) در زراعت و باغبانی)، 153-163. SID. https://sid.ir/paper/20029/fa

Vancouver: کپی

خالص رو شیوا، آقاعلیخانی مجید. اثر تنش شوری و کم آبی بر جوانه زنی بذور سور گوم علوفه ای و ارزن مرواریدی. پژوهش و سازندگی[Internet]. 1386؛20(4 (پی آیند 77) در زراعت و باغبانی):153-163. Available from: https://sid.ir/paper/20029/fa

IEEE: کپی

شیوا خالص رو، و مجید آقاعلیخانی، “اثر تنش شوری و کم آبی بر جوانه زنی بذور سور گوم علوفه ای و ارزن مرواریدی،” پژوهش و سازندگی، vol. 20، no. 4 (پی آیند 77) در زراعت و باغبانی، pp. 153–163، 1386، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/20029/fa

مقالات مرتبط نشریه ای

مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button