مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

675
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

635
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثر گونه های مختلف میکوریزا بر غلظت عناصر غذایی، عملکرد بوته و خاصیت آنتی اکسیدانی نعناع فلفلی تحت تنش شوری

صفحات

 صفحه شروع 127 | صفحه پایان 142

چکیده

 سابقه و هدف: شوری یکی از موانع و مشکلات کشت و توسعه در مناطق خشک و نیمه خشک دنیا است. امروزه یکی از مشکلات اساسی در کشاورزی کمبود منابع آب شیرین و باکیفیت مناسب جهت آبیاری است. به طورکلی گیاهان, طیف وسیعی از تنش های محیطی را که نهایتاً منجر به بروز تنش اکسیداتیو در گیاه می شود, درک می کنند. مکانیسم مقاومت در برخی از تنش ها به صورت یک ارتباط درونی و نتیجه یک برنامه ریزی هماهنگ و پیچیده است. همزیستی قارچ میکوریزا می تواند منجر به افزایش رشد و مقاومت به تنش شود. با توجه به گسترش فرهنگ استفاده از گیاهان دارویی هم چنین گسترش وسعت اراضی شور برای استفاده بهینه از این اراضی, بررسی اثر شوری و چگونگی مقاومت نعناع فلفلی به آن الزامی است. مواد و روش ها: به منظور بررسی اثر همزیستی گونه های مختلف قارچ میکوریزا بر عملکرد بوته, خصوصیات فیزیولوژیک و اسانس گیاهان دارویی نعناع فلفلی تحت تنش شوری, آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه ای انجام شد. سطوح شوری شامل: صفر, دو, چهار, شش و هشت دسی زیمنس بر متر و گونه های میکوریزا شامل Funneliformis mosseae و Rhizophagus irregularis و Glomus. versiform و تیمار شاهد (بدون میکوریزا) بودند. صفات اندازه گیری شده شامل عملکرد بوته, فنول کل, ظرفیت آنتی اکسیدانی و غلظت عناصر غذایی بودند. یافته ها: نتایج نشان داد که همه صفات مورد مطالعه به طور معنی داری تحت تأثیر اثر ساده و متقابل میکوریزا و تنش شوری قرار گرفت همچنین بیشترین میزان عملکرد بوته نعناع فلفلی و میزان عناصر نیتروژن, فسفر و پتاسیم در تیمار تلقیح با گونه Rhizophagus irregularis و شرایط بدون تنش و کمترین مقدار پارامترهای اندازه گیری شده در تیمار شاهد (بدون میکوریزا) و شرایط تنش شدید مشاهده گردید. بیشترین میزان اسانس در تیمار شوری شش و هشت دسی زیمنس بر متر با میکوریزا R. irregularis (با میانگین 18/4 و 42/4 درصد) و شوری هشت دسی زیمنس بر متر با میکوریزا G. versiform (با میانگین 22/4 درصد) به دست آمد و کمترین میزان اسانس در شوری صفر دسی زیمنس بر متر با تیمار خاک (بدون میکوریزا) (با میانگین 29/0 درصد) بود. تیمار تلقیح با گونه های F. mosseae و G. versiform نسبت به شاهد برتری داشته اما اثرات آن نسبت به تیمار تلقیح R. irregularis R. irregularis کمتر بود. میزان جذب عناصر در گیاهان میکوریزای بیشتر بود که منجر به افزایش عملکرد بوته گردید. نتیجه گیری: میکوریزا از طریق همزیستی با گیاه و با گسترش میسیلیوم های خود در خاک, منجر به جذب بهتر فسفر از خاک توسط گیاه شد و در نتیجه باعث رشد و توسعه بهتر گیاه شده همچنین با افزایش جذب فسفر توسط گیاه, اثرات منفی تنش شوری را کاهش داد, همچنین در گیاهان میکوریزی غلظت پتاسیم نیز بیشتر از گیاهان غیر میکوریزی مشاهده شد و بدین ترتیب با افزایش نسبت پتاسیم به سدیم, همزیستی میکوریزی می تواند گیاه را در برابر اثرات منفی سدیم محافظت نماید. کاربرد هر سه گونه قارچ تأثیر بیشتری نسبت به عدم کاربرد روی کلیه صفات اندازه گیری نشان داد. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که کاربرد کودهای زیستی در بهبود عملکرد بوته کمی و کیفی نعناع فلفلی تاثیر مثبتی داشته و به نظر می رسد کودهای زیستی جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی درجهت پایداری تولید و حفظ محیط زیست باشند. همزیستی میکوریزایی در خاک های شور باعث افزایش مقاومت گیاه به شوری می گردد و میزان رشد و عملکرد بوته را در شرایط تنش بهبود می دهد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    محمدی ساردوئیه، سعیده، برومند، ناصر، و مقبلی، اسحاق. (1397). اثر گونه های مختلف میکوریزا بر غلظت عناصر غذایی, عملکرد بوته و خاصیت آنتی اکسیدانی نعناع فلفلی تحت تنش شوری. مجله الکترونیک مدیریت خاک و تولید پایدار، 8(4 )، 127-142. SID. https://sid.ir/paper/209940/fa

    Vancouver: کپی

    محمدی ساردوئیه سعیده، برومند ناصر، مقبلی اسحاق. اثر گونه های مختلف میکوریزا بر غلظت عناصر غذایی, عملکرد بوته و خاصیت آنتی اکسیدانی نعناع فلفلی تحت تنش شوری. مجله الکترونیک مدیریت خاک و تولید پایدار[Internet]. 1397؛8(4 ):127-142. Available from: https://sid.ir/paper/209940/fa

    IEEE: کپی

    سعیده محمدی ساردوئیه، ناصر برومند، و اسحاق مقبلی، “اثر گونه های مختلف میکوریزا بر غلظت عناصر غذایی, عملکرد بوته و خاصیت آنتی اکسیدانی نعناع فلفلی تحت تنش شوری،” مجله الکترونیک مدیریت خاک و تولید پایدار، vol. 8، no. 4 ، pp. 127–142، 1397، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/209940/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button