مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

712
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

492
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی تحمل به یخ زدگی ارقام چغندرقند (.Beta vulgaris L) در شرایط کنترل شده

صفحات

 صفحه شروع 177 | صفحه پایان 187

کلیدواژه

RDMT50Q3
LT50Q3

چکیده

 به منظور بررسی تحمل به یخ زدگی ارقام چغندرقند در شرایط کنترل شده, پژوهشی در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. در این مطالعه هشت رقم چغندرقند (Beta vulgaris L.) به نام های رسول, شیرین,IC  و 7233 (ارقام داخلی), افشاری, پائولینا, ریزوفورت و لاتیتیا (ارقام خارجی) در معرض هشت دمای یخ زدگی (شامل صفر, 2-, 4-, 6-, 8-, 10-, 12- و 14- درجه سانتی گراد) قرار گرفتند. بوته ها تا مرحله 4 تا 5 برگی در اوایل بهار در محیط طبیعی رشد یافته و بعد از آن جهت اعمال تیمارهای یخ زدگی به فریزر ترموگرادیان منتقل شدند. درصد بقا, وزن خشک, عدد کلروفیل متر, دمای کشنده 50 درصد (LT50) نمونه های گیاهی و دمای کاهنده 50 درصد وزن خشک (RDMT50) نمونه ها در پایان دوره بازیافت (سه هفته بعد از اعمال تیمار یخ زدگی) اندازه گیری و ثبت شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که اثرات رقم و دمای یخ زدگی بر درصد بقا, وزن خشک و عدد کلروفیل متر معنی دار (p£0.01) بود. با کاهش دمای یخ زدگی به کمتر از 8- درجه سانتی گراد, میانگین درصد بقا به شکل معنی داری کم شد, اما کاهش معنی دار وزن خشک و عدد کلروفیل متر نسبت به شاهد (تیمار عدم یخ زدگی) از تیمار دمایی 2- درجه سانتی گراد به پایین مشاهده شد. همچنین مشخص شد که ارقام مورد آزمایش از لحاظ LT50 و RDMT50 با یکدیگر اختلاف معنی داری (p£0.01) داشتند, به نحوی که در بین ارقام چغندرقند مورد بررسی, پائولینا, لاتیتیا و شیرین با LT50 معادل -11.5 درجه سانتی گراد مقاوم ترین, و رقم افشاری با LT50 معادل -9.1 درجه سانتی گراد حساس ترین رقم شناخته شدند. رقم افشاری بیشترین مقدار RDMT50 (-7.7 درجه سانتی گراد) را نیز نسبت به سایر ارقام نشان داد. به نظر می رسد با توجه به همبستگی خوب بین RDMT50 با LT50 در این آزمایش (r=0.83**), از این صفت نیز بتوان در ارزیابی تحمل به یخ زدگی ارقام چغندرقند استفاده کرد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    نظامی، احمد، حاج محمدنیاقالیباف، کمال، و کمندی، علی. (1389). ارزیابی تحمل به یخ زدگی ارقام چغندرقند (.Beta vulgaris L) در شرایط کنترل شده. تنش های محیطی در علوم زراعی، 3(2)، 177-187. SID. https://sid.ir/paper/209979/fa

    Vancouver: کپی

    نظامی احمد، حاج محمدنیاقالیباف کمال، کمندی علی. ارزیابی تحمل به یخ زدگی ارقام چغندرقند (.Beta vulgaris L) در شرایط کنترل شده. تنش های محیطی در علوم زراعی[Internet]. 1389؛3(2):177-187. Available from: https://sid.ir/paper/209979/fa

    IEEE: کپی

    احمد نظامی، کمال حاج محمدنیاقالیباف، و علی کمندی، “ارزیابی تحمل به یخ زدگی ارقام چغندرقند (.Beta vulgaris L) در شرایط کنترل شده،” تنش های محیطی در علوم زراعی، vol. 3، no. 2، pp. 177–187، 1389، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/209979/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button