مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

524
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

605
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی تنوع ژنتیکی و فیتوشیمیایی اکوتیپ های زیره سبز کشت شده در مراتع مختلف استان یزد

صفحات

 صفحه شروع 51 | صفحه پایان 66

چکیده

 هدف: با توجه به ارزش اقتصادی گیاه دارویی زیره سبز (Cuminum cyminum), ارزیابی ژنتیکی و فیتوشیمیایی آن بمنظور نگهداری منابع ژنتیکی و دستیابی به عملکرد و کیفیت برتر اسانس, در برنامه های اصلاح نژاد امری حیاتی است. هدف از این پژوهش بررسی تنوع ژنتیکی و فیتوشیمیایی اکوتیپ های مختلف زیره سبز در استان یزد می باشد. مواد و روش ها: جهت بررسی تنوع ژنتیکی با 10 آغازگر ISSR, استخراج DNA از گیاهان زیره سبز چهار رویشگاه به روش CTAB انجام شد. کمیت و کیفیت DNA از روش اسپکتروفتومتری و الکتروفورز تعیین شد. باندهای واضح حاصل از الکتروفورز محصولات PCR بر روی ژل آگارز 5/1 درصد, امتیازدهی شدند. جهت بررسی تنوع فیتوشیمیایی با روش GC-MS, اسانس-گیری به روش تقطیر با آب از زیره سبز انجام شد. نتایج: نتایج نشان داد که آغازگرهای ISSR-14 وISSR-13 بالاترین میزان PIC (39/0و 38/0), MI (3/13 و 48/12) و تعداد باند (35 و 32) را دارا بودند. آنالیز خوشه ای با ضریب تشابه جاکارد و الگوریتم UPGMA, چهار اکوتیپ را در هشت گروه طبقه بندی کرد. در آنالیز تجزیه به مختصات اصلی, 17/57% از واریانس کل توسط سه مؤلفه بیان شد. نتایج این آنالیز با تجزیه خوشه ای و با پراکندگی جغرافیایی نمونه ها همخوانی داشت. آنالیز واریانس مولکولی تنوع درون و بین جمعیتی را به ترتیب 93 و 7 درصد از کل تنوع نشان داد. براساس نتایج GC-MS, ترکیبات Propanal, Benzenemethanol, 1-phenyl-1-butanol, γ-terpinene, β-Pinene و P-cymene به عنوان ترکیبات عمده اسانس شناسایی شدند. تجزیه خوشه ای نمونه-ها براساس پارامترهای فیتوشیمیایی, رویشگاه های تفت, مهریز و اردکان را در یک گروه و رویشگاه بهاباد را در گروه دیگر قرار داد که با فاصله جغرافیایی مطابقت نداشت. نتیجه گیری: براساس یافته ها مشخص گردید که پتانسیل بالایی از تنوع در اکوتیپ های زیره سبز استان یزد وجود دارد. استفاده از نشانگر ISSR در ارزیابی تنوع ژنتیکی اکوتیپ های زیره موفقیت آمیز بود. نتایج آنالیز خوشه ای براساس ترکیبات فیتوشیمیایی با خوشه بندی ژنتیکی همخوانی نداشت.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    حسین جعفری، سمیرا، سعادت فر، امیر، محکمی، افسانه، و کریمیان، علی اکبر. (1398). بررسی تنوع ژنتیکی و فیتوشیمیایی اکوتیپ های زیره سبز کشت شده در مراتع مختلف استان یزد. مجله بیوتکنولوژی کشاورزی، 11(4 )، 51-66. SID. https://sid.ir/paper/224555/fa

    Vancouver: کپی

    حسین جعفری سمیرا، سعادت فر امیر، محکمی افسانه، کریمیان علی اکبر. بررسی تنوع ژنتیکی و فیتوشیمیایی اکوتیپ های زیره سبز کشت شده در مراتع مختلف استان یزد. مجله بیوتکنولوژی کشاورزی[Internet]. 1398؛11(4 ):51-66. Available from: https://sid.ir/paper/224555/fa

    IEEE: کپی

    سمیرا حسین جعفری، امیر سعادت فر، افسانه محکمی، و علی اکبر کریمیان، “بررسی تنوع ژنتیکی و فیتوشیمیایی اکوتیپ های زیره سبز کشت شده در مراتع مختلف استان یزد،” مجله بیوتکنولوژی کشاورزی، vol. 11، no. 4 ، pp. 51–66، 1398، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/224555/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button