مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,721
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

810
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

2

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی مزیت نسبی محصولات زراعی در استان خوزستان

صفحات

 صفحه شروع 123 | صفحه پایان 138

چکیده

 توجه به مزیت نسبی محصولات تولیدی مختلف یکی از جنبه های مهم برنامه ریزی اقتصادی است. در این پژوهش مزیت نسبی محصولات زراعی اساسی گندم (آبی و دیم), جو (آبی و دیم), برنج (دانه بلند پرمحصول و دانه کوتاه) و ذرت دانه ای و محصولات زراعی تجاری چغندرقند, هندوانه, گوجه فرنگی, پیاز, سیب زمینی و خیار در سال زراعی 78-1377 در استان خوزستان تعیین شده است. دو نوع از شاخص های تعیین مزیت استفاده شده است. شاخص های نوع اول منفعت خالص اجتماعی (NSP), هزینه منابع داخلی (DRC) و نسبت هزینه به منفعت اجتماعی (SCB) را شامل و با دو نوع قیمت بدست آمده با روش های قدرت برابری خرید مطلق و نسبی محاسبه شده اند. شاخص های نوع دوم شاخص کارایی مزیت (EAI), شاخص مقیاس مزیت (SAI) و شاخص جمعی مزیت (AAI) را شامل می شود. بر اساس شاخص های نوع اول و با قیمت روش قدرت برابری مطلق محصولات گندم آبی, جو آبی, ذرت دانه ای, برنج دانه بلند پرمحصول, برنج دانه کوتاه, چغندرقند, هندوانه, خیار و گوجه فرنگی دارای مزیت نسبی در تولید بوده اند و محصولات گندم و جو دیم, سیب زمینی و پیاز دارای مزیت نسبی در تولید نبوده اند. بر اساس شاخص های نوع اول و با قیمت روش قدرت برابری نسبی سیب زمینی علاوه بر محصولاتی که با قیمت روش قدرت برابری مطلق دارای مزیت نسبی بوده اند, دارای مزیت نسبی است و محصولات گندم و جو دیم و پیاز دارای مزیت نسبی در تولید نبوده اند. بر اساس شاخص های نوع دوم و شاخص EAI, محصولات چغندرقند, هندوانه, خیار, سیب زمینی, پیاز, گوجه فرنگی و گندم دیم از نظر عملکرد دارای کارایی و از مزیت نسبی در تولید برخوردار بوده اند. و محصولات گندم آبی, جو آبی, ذرت دانه ای و برنج دانه بلند و برنج دانه کوتاه در مقایسه با کل کشور دارای مزیت نسبی در تولید نبوده اند. شاخص SAI برای گندم آبی و دیم بزرگتر از یک و نشاندهنده بیشتر بودن درجه تمرکز این محصولات در مقایسه با کل کشور و برای سایر محصولات کمتر از یک و نشان دهنده کمتر بودن درجه تمرکز این محصولات در مقایسه با کل کشوراست. همچنین شاخص AAI برای گندم آبی و دیم بزرگتر از یک و برای سایر محصولات کوچکتر از یک است. بر اساس این معیار استان در تولید گندم آبی و دیم مزیت نسبی بیشتر از متوسط کشور و برای سایر محصولات مزیت نسبی کمتر از متوسط کشور داشته است.

استنادها

ارجاعات

استناددهی

APA: کپی

رحمانی، رهام. (1385). بررسی مزیت نسبی محصولات زراعی در استان خوزستان. مجله علمی کشاورزی، 29(4)، 123-138. SID. https://sid.ir/paper/24625/fa

Vancouver: کپی

رحمانی رهام. بررسی مزیت نسبی محصولات زراعی در استان خوزستان. مجله علمی کشاورزی[Internet]. 1385؛29(4):123-138. Available from: https://sid.ir/paper/24625/fa

IEEE: کپی

رهام رحمانی، “بررسی مزیت نسبی محصولات زراعی در استان خوزستان،” مجله علمی کشاورزی، vol. 29، no. 4، pp. 123–138، 1385، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/24625/fa

مقالات مرتبط نشریه ای

مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button