مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

891
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

0
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی چند عامل بیوشیمیایی در مقاومت به ویروس رگه ای گندم و بررسی تاثیر دو زمان متفاوت آلودگی بر عملکرد دانه و اجزای آن

صفحات

 صفحه شروع 41 | صفحه پایان 54

چکیده

 موزاییک رگه ای گندم که به وسیله ویروس موزاییک رگه ای گندم ایجاد می شود, یکی از بیماری های مهم گندم است که باعث تلفات شدید محصول در تمام مناطق عمده تولید گندم در دنیا می شود. به منظور بررسی میزان و تغییرات بعضی از عوامل بیوشیمیایی در واکنش به آلودگی ناشی از ویروس موزاییک رگه ای گندم آزمایشی با هفت ژنوتیپ گندم نان با درجات مقاومت متفاوت انجام گرفت. مقادیر پروتئین, کل اسیدهای آمینه, فنل, پراکسیداز و پرولین اندازه گیری شد. جهت ارزیابی تاثیر دو تاریخ تلقیح بر عملکرد دانه و اجزای آن آزمایش دیگری با همان ژنوتیپ ها در محل دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در شرایط گلخانه در سال 1383 انجام شد. نتایج نشان داد که آلودگی حاصل از ویروس موزاییک رگه ای گندم باعث ایجاد تنش در تمام ژنوتیپ ها می گردد, به طوری که میزان پروتئین کل, فنل آزاد و فعالیت آنزیم پراکسیداز در تمام ژنوتیپ ها بعد از آلودگی افزایش یافت. فنل آزاد و پروتئین کل ژنوتیپ های مقاوم نسبت به ژنوتیپ های حساس بیشتر بود, ولی تفاوت محسوسی در میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز در اثر آلودگی در ژنوتیپ های مقاوم و حساس مشاهده نشد. از طرفی, آلودگی ویروسی باعث کاهش اندکی در میزان کل اسیدهای آمینه آزاد در تمام ژنوتیپ ها گردید. میزان تغییرات پرولین در در ارقام مقاوم و حساس روند خاصی را نشان نداد. با توجه به بالاتربودن میزان پروتئین و فنل کل در ارقام مقاوم در شرایط آلودگی و بدون آلودگی, به نظر می رسد میزان این ترکیبات در یک ژنوتیپ می تواند به عنوان یک معیار گزینش در مراحل اولیه انتخاب برای مقاومت به این ویروس به کار گرفته شود. زمان های مختلف تلقیح تفاوت های معنی داری در عملکرد و اجزای آن در ارقام مقاوم و حساس نشان داد. آلودگی ویروسی سبب کاهش معنی دار در عملکرد و بیشتر اجزای عملکرد تمامی ژنوتیپ ها شد. آلودگی در مرحله 2 برگی گندم سبب کاهش شدیدتر در عملکرد دانه نسبت به آلودگی در مرحله پنجه زنی شد. تعداد دانه در واحد سطح در اثر آلودگی ویروسی تغییرات معنی داری نشان نداد ولی آلودگی ویروسی در هر دو زمان تلقیح با تولید دانه های چروکیده و سبک بر عملکرد دانه تاثیر گذشت. براساس شاخص تحمل به تنش در هر دو زمان متفاوت تلقیح, ژنوتیپ 4004 به عنوان یک ژنوتی مقاوم و با ثبات در این تحقیق معرفی گردید.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    حسینی نژاد، سیدمجتبی، آساد، محمدتقی، و معصومی، محمود. (1387). ارزیابی چند عامل بیوشیمیایی در مقاومت به ویروس رگه ای گندم و بررسی تاثیر دو زمان متفاوت آلودگی بر عملکرد دانه و اجزای آن. مجله علمی کشاورزی، 31(1)، 41-54. SID. https://sid.ir/paper/24658/fa

    Vancouver: کپی

    حسینی نژاد سیدمجتبی، آساد محمدتقی، معصومی محمود. ارزیابی چند عامل بیوشیمیایی در مقاومت به ویروس رگه ای گندم و بررسی تاثیر دو زمان متفاوت آلودگی بر عملکرد دانه و اجزای آن. مجله علمی کشاورزی[Internet]. 1387؛31(1):41-54. Available from: https://sid.ir/paper/24658/fa

    IEEE: کپی

    سیدمجتبی حسینی نژاد، محمدتقی آساد، و محمود معصومی، “ارزیابی چند عامل بیوشیمیایی در مقاومت به ویروس رگه ای گندم و بررسی تاثیر دو زمان متفاوت آلودگی بر عملکرد دانه و اجزای آن،” مجله علمی کشاورزی، vol. 31، no. 1، pp. 41–54، 1387، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/24658/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    فایل موجود نیست.
    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button