به منظور برآورد اجزا واریانس از تعداد 8843 رکورد روزانه صفات تولید شیر و چربی مربوط به گاوهای نجدی شکم اول بین سال های 1368-1384 مربوط به ایستگاه اصلاح نژاد گاو نجدی در شهرستان شوشتر استفاده شد. مدل تابعیت تصادفی از نظر درجات برازش مختلف برای تابعیت ثابت و تصادفی مطالعه شد. همچنین واریانس باقیمانده در محاسبات به صورت ثابت و به حالت متغیر در طول دوره شیردهی فرض شد. مدل با درجه برازش 3) و (3 به ترتیب برای توابع کوواریانس ژنتیکی افزایشی و محیطی دایمی برای تولید شیر و چربی مناسب تشخیص داده شد. حداقل میزان وراثت پذیری تولید شیر و چربی در اوایل دوره شیردهی به ترتیب 0.1 و 0.15 برآورد شد. این مقدار به سمت اواسط دوره شیردهی افزایش و در حدود ماه پنجم به حداکثر میزان خود 0.34) برای تولید شیر و 0.44 برای چربی) رسید سپس به سمت انتهای دوره شیردهی کاهش یافت. حداقل و حداکثر همبستگی ژنتیکی افزایشی و محیطی دایمی برای هر دو صفت برای روزهای 5 و 270 دوره شیردهی بدست آمد.