مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

437
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

598
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی ویژگی های کمّی و کیفی برنج (Oryza sativa L. ) رقم طارم هاشمی در سامانه های زراعی متداول، کم نهاده و ارگانیک در استان مازندران

صفحات

 صفحه شروع 1151 | صفحه پایان 1168

چکیده

 با توجه به نوپا بودن کشت ارگانیک برنج در استان مازندران و وجود پتانسیل های فراوان جهت گذار از کشاورزی متداول به کشاورزی ارگانیک, پژوهش حاضر به منظور ارزیابی ویژگی های کمّی و کیفی برنج (Oryza sativa L. ) در سامانه های مختلف زراعی متداول, کم نهاده و ارگانیک طی سال های 1394 و 1395 در سه منطقه مختلف استان مازندران (شهرستان بابل, فریدونکنار و آمل) اجرا شد. برای سامانه های زراعی ارگانیک, کم نهاده و متداول به ترتیب, سه, چهار و شش مزرعه در این شهرها انتخاب شدند. مزارع انتخابی حداقل طی سه سال گذشته از همان سامانه زراعی مشابه استفاده کرده بودند. در سامانه زراعی ارگانیک, از کود مرغی و کودهای زیستی شامل: ازتوباکتر و بارور2 و جهت مبارزه با آفات و بیماری از زنبور تریکوگراما, فرمون های جنسی, قارچ کش ها و حشره کش های زیستی استفاده شد. در سامانه زراعی کم نهاده, نهاده های خارجی تولید, مانند کودهای شیمیایی و آفت کش ها در مقایسه با کشت متداول به حداقل رسانده شد. نتایج نشان داد که در دو منطقه بابل و آمل, سامانه زراعی متداول و کم نهاده عملکرد دانه بیش تری در مقایسه با ارگانیک داشتند. در بین سه منطقه نیز بالاترین عملکرد دانه (33/4978 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد زیستی (33/8532 کیلوگرم در هکتار) گیاه در منطقه فریدونکنار و در سامانه کم نهاده به دست آمد. این مقدار عملکرد به ترتیب 73/4 و 80/2 درصد و 90/29 و 12/29 درصد از دو سامانه متداول و ارگانیک بیش تر بود. از نظر صفات کیفی نیز علی رغم درصد بالاتر پروتئین دانه در سال های 1394 و 1395 به ترتیب (27/6 و 01/4 درصد) در کشت متداول, بیش ترین راندمان تبدیل (05/68 و 05/69 درصد) و برنج کامل (70/64 درصد), طول دانه پس از پخت (46/13 میلی متر), کم ترین درصد پوسته نیز در سال های 1394 و 95 به ترتیب (47/22 و 86/21 درصد), سبوس (47/9 و 08/9 درصد) و برنج خرده (00/4 و 14/2 درصد) در کشت ارگانیک حاصل شد. بنابراین کشت کم نهاده از نظر کمیت تولید و مصرف کم تر نهاده های شیمیایی, سامانه زراعی مناسب تری شناخته شد, ولی از نظر کیفی و به ویژه راندمان تبدیل, کشت ارگانیک بهتر از دو سامانه زراعی دیگر بود. با این حال در شرایط فعلی و با در نظر گرفتن عملکرد دانه و نیز کیفیت محصول به دست آمده می توان سامانه زراعی کم نهاده را به کشاورزان توصیه نمود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    عرفانی، رحمان، پیردشتی، همت اله، عباسی، رحمت، و نوری، محمدزمان. (1398). ارزیابی ویژگی های کمّی و کیفی برنج (Oryza sativa L. ) رقم طارم هاشمی در سامانه های زراعی متداول, کم نهاده و ارگانیک در استان مازندران. بوم شناسی کشاورزی، 11(3 )، 1151-1168. SID. https://sid.ir/paper/359455/fa

    Vancouver: کپی

    عرفانی رحمان، پیردشتی همت اله، عباسی رحمت، نوری محمدزمان. ارزیابی ویژگی های کمّی و کیفی برنج (Oryza sativa L. ) رقم طارم هاشمی در سامانه های زراعی متداول, کم نهاده و ارگانیک در استان مازندران. بوم شناسی کشاورزی[Internet]. 1398؛11(3 ):1151-1168. Available from: https://sid.ir/paper/359455/fa

    IEEE: کپی

    رحمان عرفانی، همت اله پیردشتی، رحمت عباسی، و محمدزمان نوری، “ارزیابی ویژگی های کمّی و کیفی برنج (Oryza sativa L. ) رقم طارم هاشمی در سامانه های زراعی متداول, کم نهاده و ارگانیک در استان مازندران،” بوم شناسی کشاورزی، vol. 11، no. 3 ، pp. 1151–1168، 1398، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/359455/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button