Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,424
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

650
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

استخراج نیمه صنعتی پکتین از ضایعات پرتقال و ارزیابی ویژگی های کمی و کیفی آن

صفحات

 صفحه شروع 53 | صفحه پایان 66

چکیده

 سابقه و هدف: پکتین یک پلی ساکارید طبیعی است که ویژگی های عملکردی متنوعی دارد. پکتین می تواند به عنوان عامل قوام دهنده, ژل کننده, پایدار کننده, امولسیفایر, عامل باندکننده کاتیون ها و غیره مورد استفاده قرار گیرد. وجود این ویژگی های مهم در پکتین موجب ارزشمند شدن این زیست پلی مر مخصوص در تولید غذا و دارو شده است. تمام پکتین مورد نیاز صنایع غذایی, داروئی و آرایشی – بهداشتی از خارج از کشور تامین می گردد در صورتی که پتانسیل تولید این محصول ارزشمند آن هم از ضایعات فراوان موجود در صنایع آب میوه وجود دارد. علاوه براین, فرایند تولید این محصول نیز نسبتا ساده و کم هزینه بوده و ارزش افزوده آن بسیار زیاد می باشد. تولید پکتین تنها در سطح آزمایشگاهی صورت گرفته است و هنوز صنعتی نشده است. بنابراین, هدف از این تحقیق, بهینه سازی استخراج پکتین از ضایعات پرتقال در شرایط آزمایشگاهی و سپس افزایش سطح استخراج به نیمه صنعتی بود. طراحی و ساخت خط تولید نیمه صنعتی استخراج پکتین از ضایعات پرتقال برای اولین بار در ایران جهت ارزیابی امکان صنعتی کردن تولید پکتین و بومی سازی تولید آن انجام شد. مواد و روش ها: ابتدا تاثیر pH (5/1-3), زمان استخراج (1-4 ساعت) و نسبت ماده جامد به حلال (S/L) (1 به 10 تا 1 به 30 گرم بر میلی لیتر) بر بازده استخراج پکتین به صورت جداگانه بهینه سازی شدند و سپس تولید نیمه صنعتی پکتین در شرایط بهینه آزمایشگاهی صورت پذیرفت. از دو روش فیلتراسیون (فیلتر پرس و سانتریفیوژ) برای جداسازی ناخالصی ها استفاده شد. پکتین های تولیدی در سطح نیمه صنعتی از نظر شاخص های بازده, درجه استری و میزان اسید گالاکتورونیک با نوع آزمایشگاهی مقایسه گردید. یافته ها: نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که هر سه عامل pH, زمان استخراج و نسبت S/L تاثیر معنی داری (05/0 p≤ ) بر بازده استخراج پکتین داشتند. با افزایش pH از 5/1 به 2 بازده پکتین افزایش یافت و در pH 2 در بالاترین مقدار خود قرار داشت (87/14 گرم بر 100 گرم ماده خشک) و با افزایش pH تا 3, بازده کاهش یافت (65/ 6 گرم به ازای 100 گرم). با افزایش زمان استخراج تا 3 ساعت, بازده به طور معنی داری افزایش یافت اما پس از آن ثابت ماند. با افزایش نسبت S/L از 1: 10 تا 1: 15, بازده پکتین به طور معنی داری (05/0p ≤ ) از 55/16 تا 84/18 گرم به ازای 100 گرم ماده خشک افزایش یافت و پس از آن مجددا به طور معنی داری کاهش پیدا کرد. خط تولید پکتین طراحی شد و استخراج نیمه صنعتی پکتین در شرایط بهینه تعیین شده (pH برابر با 2, نسبت S/L 1: 15 و زمان 3 ساعت) صورت پذیرفت. بازده استخراج نیمه صنعتی در زمانی که از فیلترپرس استفاده شد بیشتر از بازده آزمایشگاهی بود اما میزان اسید گالاکتورونیک آن به طور معنی داری کمتر بود. هنگامی که از روش سانتریفیوژ استفاده شد, کمیت (بازده) و کیفیت (درجه استری, میزان اسید گالاکتورونیک, آرابینوز, رامنوز و زایلوز و وزن مولکولی) پکتین استخراجی مشابه مقیاس آزمایشگاهی بود و تفاوت معنی داری نداشتند که حاکی از خلوص بالای پکتین بود. نتیجه گیری: نتایج حاکی از آن داشت که بازده و کیفیت پکتین حاصله در مقیاس نیمه صنعتی, در زمانی که از دستگاه سانتریفیوژ (به جای فیلترپرس) برای مرحله صاف کردن استفاده شد, مشابه روش متداول آزمایشگاهی بود و بنابراین امکان تولید پکتین با بازده و کیفیت بالا در سطح نیمه صنعتی و صنعتی وجود دارد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    صابریان، حامد، حمیدی اصفهانی، زهره، و احمدی گاولیقی، حسن. (1399). استخراج نیمه صنعتی پکتین از ضایعات پرتقال و ارزیابی ویژگی های کمی و کیفی آن. فرآوری و نگهداری مواد غذایی، 12(2 )، 53-66. SID. https://sid.ir/paper/375537/fa

    Vancouver: کپی

    صابریان حامد، حمیدی اصفهانی زهره، احمدی گاولیقی حسن. استخراج نیمه صنعتی پکتین از ضایعات پرتقال و ارزیابی ویژگی های کمی و کیفی آن. فرآوری و نگهداری مواد غذایی[Internet]. 1399؛12(2 ):53-66. Available from: https://sid.ir/paper/375537/fa

    IEEE: کپی

    حامد صابریان، زهره حمیدی اصفهانی، و حسن احمدی گاولیقی، “استخراج نیمه صنعتی پکتین از ضایعات پرتقال و ارزیابی ویژگی های کمی و کیفی آن،” فرآوری و نگهداری مواد غذایی، vol. 12، no. 2 ، pp. 53–66، 1399، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/375537/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

  • ثبت نشده است.
  • مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا