مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

305
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

471
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی تأثیر سطوح تنش رطوبتی بر عملکرد، میزان اسانس و خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه زوفایی (. Thymbra spicata L)

صفحات

 صفحه شروع 943 | صفحه پایان 957

چکیده

 هدف انجام این آزمایش بررسی تغییرات عملکرد بوته, اسانس و برخی ویژگی های فیزیولوژیک برگ دو اکوتیپ گیاه داروئی زوفایی به اعمال تنش رطوبتی بود. آزمایش در قالب طرح کرت های خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در دو سال (1395 و 1396) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ایلام انجام گرفت. کرت های اصلی شامل سه سطح تنش رطوبتی (آبیاری نرمال, تنش ملایم و تنش شدید) و کرت های فرعی دربرگیرنده فاکتور فرعی شامل دو اکوتیپ گیاه زوفایی بود. نتایج آزمایش نشان داد که سطوح مختلف تیمارهای تنش رطوبتی بر صفات موردبررسی ازجمله عملکرد خشک برگ و بوته, درصد و عملکرد اسانس, شاخص سطح برگ, ارتفاع بوته و رنگیزه های فتوسنتزی تأثیر معنی داری داشت. به طوری که افزایش فاصله آبیاری از آبیاری نرمال تا تنش شدید سبب کاهش معنی دار تمامی صفات مذکور شد. بیشترین عملکرد خشک برگ, بوته, شاخص سطح برگ و کلروفیل a در تیمار آبیاری نرمال و بیشترین میزان درصد و عملکرد اسانس, کلروفیل b, کلروفیل کل و کاروتنوئید در تیمار تنش ملایم حاصل گردید. با توجه به یافته های آزمایش اکوتیپ ملکشاهی ازنظر عملکرد خشک برگ و بوته, درصد و عملکرد اسانس نسبت به اکوتیپ سومار برتری داشت. نتیجه بررسی دوساله آزمایش نشان داد که طی سال دوم به دلیل افزایش ارتفاع و شاخص سطح برگ بوته ها, میانگین صفاتی از قبیل عملکرد خشک برگ و بوته و عملکرد اسانس 1. 7 درصد نسبت به سال اول آزمایش افزایش نشان داد. ازآنجاکه دو اکوتیپ مورد آزمایش در طبیعت به صورت خودرو بوده و با شرایط اقلیمی ناپایدار و نامنظم بارشی سازگاری یافته اند, بنابراین اعمال آبیاری منظم در کشت آن ها به صورت زراعی در مقایسه با ایجاد محدودیت آبی ملایم موجب پاسخ منفی این گیاه ازنظر درصد و عملکرد اسانس و سایر خصوصیات رشدی می گردد که در مدیریت زراعی آن باید در نظر گرفته شود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    ملک ملکی، فاطمه، عباسی، نصرت اله، شریفی عاشورآبادی، ابراهیم، براری، مهرشاد، و زارع، محمدجواد. (1397). بررسی تأثیر سطوح تنش رطوبتی بر عملکرد, میزان اسانس و خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه زوفایی (. Thymbra spicata L). تنش های محیطی در علوم زراعی، 11(4 )، 943-957. SID. https://sid.ir/paper/388853/fa

    Vancouver: کپی

    ملک ملکی فاطمه، عباسی نصرت اله، شریفی عاشورآبادی ابراهیم، براری مهرشاد، زارع محمدجواد. بررسی تأثیر سطوح تنش رطوبتی بر عملکرد, میزان اسانس و خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه زوفایی (. Thymbra spicata L). تنش های محیطی در علوم زراعی[Internet]. 1397؛11(4 ):943-957. Available from: https://sid.ir/paper/388853/fa

    IEEE: کپی

    فاطمه ملک ملکی، نصرت اله عباسی، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، مهرشاد براری، و محمدجواد زارع، “بررسی تأثیر سطوح تنش رطوبتی بر عملکرد, میزان اسانس و خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه زوفایی (. Thymbra spicata L)،” تنش های محیطی در علوم زراعی، vol. 11، no. 4 ، pp. 943–957، 1397، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/388853/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button