Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

508
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

527
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

به نژادی مشارکتی، راهکاری برای تولید پایدار ارقام جدید برنج در ایران

صفحات

 صفحه شروع 108 | صفحه پایان 124

چکیده

 طی 50 سال گذشته, ارقام مختلف برنج توسط به نژادگران به جوامع کشاورزی سراسر دنیا معرفی شده است. با وجود بهبود شاخص هایی مانند عملکرد دانه و تحمل به تنش های زیستی و غیرزیستی, هنوز تعداد قابل توجهی از کشاورزان, ژنوتیپ های بومی را به ارقام اصلاح شده ترجیح می دهند. دلایل اصلی این موضوع ضعف در مشارکت به نژادگران, مروجین و کشاورزان در برنامه های تحقیقات کاربردی و همچنین عدم احصای نیازها و ترجیحات جوامع کشاورزی, تفاوت در وضعیت رشد گیاهان در مزارع تحقیقاتی با مزارع کشاورزان, تفاوت شرایط اگرواکولوژیکی مناطق کشاورزی با یکدیگر و کیفیت مطلوب پخت و سازگاری بالای ارقام بومی و پایداری عملکرد آن ها در سال های مختلف هستند. طی دو دهه اخیر شیوه به نژادی مشارکتی با همکاری کشاورزان, تجار, صاحبان صنایع تبدیلی و مصرف کنندگان جهت بهبود و تولید ارقام جدید زراعی توسعه یافته است. در این شیوه معرفی ارقام جدید با مشارکت کشاورزان (و یا سایر ذی نفعان) و محققان به نژادی صورت می گیرد. ارقام معرفی شده با استفاده از روش به نژادی مشارکتی, علاوه بر دارا بودن عملکرد بیشتر و بهبود درآمد کشاورزان, به حفظ و افزایش تنوع ژنتیکی کمک کرده, سرعت پذیرش ژنوتیپ های جدید افزایش و زمان و هزینه های تحقیقات, آموزش و ترویج یافته های جدید کشاورزی کاهش می یابد. اجرای برنامه های به نژادی با کمک بهره برداران محصولات کشاورزی می تواند بسیار مفید بوده و آینده به نژادی متداول را تغییر دهد. معرفی دو رقم برنج اصلاح شده گیلانه در سال 1395 و آنام در سال 1398 با همراهی کشاورزان, نمونه های موفقی از اثربخشی تحقیقات برنج در قالب برنامه به نژادی مشارکتی در ایران می باشند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    اله قلی پور، مهرزاد، و حسینی چالشتری، مریم. (1399). به نژادی مشارکتی, راهکاری برای تولید پایدار ارقام جدید برنج در ایران. مجله علوم زراعی ایران، 22(2 )، 108-124. SID. https://sid.ir/paper/399087/fa

    Vancouver: کپی

    اله قلی پور مهرزاد، حسینی چالشتری مریم. به نژادی مشارکتی, راهکاری برای تولید پایدار ارقام جدید برنج در ایران. مجله علوم زراعی ایران[Internet]. 1399؛22(2 ):108-124. Available from: https://sid.ir/paper/399087/fa

    IEEE: کپی

    مهرزاد اله قلی پور، و مریم حسینی چالشتری، “به نژادی مشارکتی, راهکاری برای تولید پایدار ارقام جدید برنج در ایران،” مجله علوم زراعی ایران، vol. 22، no. 2 ، pp. 108–124، 1399، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/399087/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا