مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

713
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

209
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

2

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی پارامترهای مختلف پایداری برای تعیین سازگاری ارقام تجارتی چغندرقند در مناطق مختلف ایران

صفحات

 صفحه شروع 15 | صفحه پایان 36

چکیده

 به منظور تجزیه پایداری و بررسی اثر متقابل ژنوتیپ × محیط, هشت رقم تجارتی چغندرقند به مدت سه سال در هشت منطقه مهم چغندرکاری کشور شامل کرج, مشهد, میاندوآب, اصفهان, شیراز, کرمانشاه, مغان و همدان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار بررسی شدند. ارقام مورد بررسی شامل BR1, 7233, PP.8, IC,7233-P29, PP22,H5505 و41RT بود. پس از تجزیه واریانس ساده و مرکب, شاخص های پایداری شامل واریانس محیطی, ضریب تغییرات محیطی, اکووالانس ریک, واریانس پایداری شوکلا, ضریب رگرسیونی خطی, میانگین مربعات انحراف از خط رگرسیون, ضریب تشخیص خطی و واریانس درون مکانی برای شش صفت عملکرد ریشه (RY), عملکرد شکر ناخالص (SY), عملکرد شکر خالص (WSY), ضریب استحصال (Yield), نسبت پتاسیم به عیار قند (K/S) و نسبت مجموع سدیم و پتاسیم به عیار قند (KNa/S) محاسبه و با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج تجزیه واریانس مرکب حاکی از تفاوت های ژنتیکی بین ارقام و وجود اختلاف های آماری بین مناطق و سال های مختلف بود. اثر متقابل ژنوتیپ × محیط برای صفاتRY, SY, Yield, K/S وKNa/S  و اثر متقابل ژنوتیپ × مکان در صفت WSY معنی دار گردید. نتایج حاصله از تجزیه پایداری, بیانگر مطلوبیت بیشتر رقم IC در مقایسه با سایر ارقام بود زیرا که رقم مذکور بر اساس تمامی پارامترهای مورد استفاده از لحاظ سه صفت بسیار مهم عملکرد ریشه, عملکرد شکر ناخالص و عملکرد شکر خالص به عنوان رقمی کاملا پایدار مشخص گردید. در تمامی صفات مورد مطالعه, دو پارامتر اکووالانس ریک و واریانس پایداری شوکلا, در تعیین ارقام پایدار, کاملا مشابه عمل نمودند, لیکن دو شاخص واریانس محیطی و ضریب تغییرات محیطی هر چند که در اکثر صفات شبیه یکدیگر بودند, دو پارامتر کاملا مشابه, تشخیص داده نشدند. بین دو پارامتر میانگین مربعات انحراف از خط رگرسیون و ضریب تشخیص خطی نیز برای تمامی صفات, همبستگی بالایی مشاهده گردید. وجود همبستگی بین این دو پارامتر به لحاظ اینکه هر دو میزان برازش خط رگرسیون را نشان می دهند قابل انتظار بود.

استنادها

ارجاعات

استناددهی

APA: کپی

کشاورز، ساسان، مصباح، محمود، رنجی، ذبیح اله، و امیری، رضا. (1380). بررسی پارامترهای مختلف پایداری برای تعیین سازگاری ارقام تجارتی چغندرقند در مناطق مختلف ایران. مجله چغندرقند، 17(1)، 15-36. SID. https://sid.ir/paper/419087/fa

Vancouver: کپی

کشاورز ساسان، مصباح محمود، رنجی ذبیح اله، امیری رضا. بررسی پارامترهای مختلف پایداری برای تعیین سازگاری ارقام تجارتی چغندرقند در مناطق مختلف ایران. مجله چغندرقند[Internet]. 1380؛17(1):15-36. Available from: https://sid.ir/paper/419087/fa

IEEE: کپی

ساسان کشاورز، محمود مصباح، ذبیح اله رنجی، و رضا امیری، “بررسی پارامترهای مختلف پایداری برای تعیین سازگاری ارقام تجارتی چغندرقند در مناطق مختلف ایران،” مجله چغندرقند، vol. 17، no. 1، pp. 15–36، 1380، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/419087/fa

مقالات مرتبط نشریه ای

مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button